Christopher W. Davidsen og commis Håvard Werkland (bak) skal forsvare Norges ære i Bocuse d'Or i Lyon. (Foto: Morten Holt)

Christopher Davidsens store drøm

Han har vunnet Global Chef Challenge, men det betyr så uendelig mye mer for Christopher W. Davidsen å vinne en pallplass, og gjerne gull, i Bocuse d’Or i 2017. I morgen, tirsdag 24. januar, braker det løs. Davidsen skal i gang 09.40.

Publisert
Det norske teamet forbereder seg i disse dager for Bocuse d'Or hos den tidligere franske Bocuse d'Or-vinneren Regis Marcon (midt på bildet). Til venstre Christopher Davidsen og til høyre coach Gunnar Hvarnes. (Foto: Morten Holt)

For selv om Global Chef Challenge, det offisielle VM, henger høyt blant kokkene, så er det å vinne Bocuse d’Or det aller største du kan gjøre – selv om det «bare» regnes som et uoffisielt VM i kokkekunst.

I mai i fjor ble det sølv bak hjemmenasjonen Ungarn i Bocuse d’Or Europe, men «EM» regnes bare som oppkjøring til den store konkurransen, den globale finalen av Bocuse d’Or, som alltid arrangeres i Lyon.

Les også: Sølv til Norge i Budapest

Christopher Davidsen er best under press. Det vil han garantert få tirsdag 24. januar i boks 11 på Eurexpo i Lyon. (Foto: Morten Holt)

Best under press

– Jeg er best under press! sier 32-åringen, som forteller at han siden han kvalifiserte seg som Bocuse d’Or-kokk ved å vinne Årets kokk 2015, har tenkt og drømt om Bocuse d’Or det meste av døgnet.

Det er som Gunnar Hvarnes uttalte:

– Vi har funnet en som virkelig kan takle de store dagene, som Bocuse d’Or-konkurransene er. Christopher er råsterk – også i hodet, og det trengs i Lyon!

Gunnar Hvarnes er coach for Davidsen i Bocuse d’Or, mens Håvard Werkland er commis, som han var det i Bocuse d’Or Europe i Ungarn i mai i fjor.

Gunnar Hvarnes har bronse fra Bocuse d'Or i 2011. Nå er han coach for Christopher Davidsen. (Foto: Morten Holt)

Her finner du medaljestatistikken for Bocuse d'Or gjennom fra 1987 og frem til i dag

Davidsen og Werkland i gang på treningskjøkkenet i Frankrike. (Foto: Bocuse d'Or Norge)

Davidsen, en perfeksjonist

– Forberedelsene har gått veldig bra til nå og det skal bli bra å endelig vise hva vi har jobbet med denne høsten. For å komme på pallen må alt stemme på konkurransedagen, men det er vel knapt en kokk som har lagt større arbeidsinnsats i forberedelsene enn Christopher Davidsen. Han er en perfeksjonist med øye for detaljer og har evnen til å holde hodet kaldt i en stressende konkurransesituasjon, sier coach Gunnar Hvarnes, som vant bronse i Lyon i 2011.

For oss som har fulgt Christopher Davidsens utvikling gjennom flere år, kan det virke som om han nå har blitt «voksen» – og virkelig klar for den store oppgaven som venter.

Han var et talent som viste klasse med sølv i NM i 2008, men det gikk ikke like bra i 2010, av forskjellige årsaker.

Hedda og Amalia med far Christopher Davidsens rett i Bocuse d'Or Europe i Ungarn. (Foto: Morten Holt)

– Jeg lærte veldig mye av konkurransen i 2010. Det er viktig å gi de unge hjelperne (commis) selvtillit. Håvard, som er min commis nå, er helt unik, og vi arbeider meget godt sammen. Jeg vet alltid hvor vi har ham, sier Davidsen, som også var coach for Håvard Werkland da han vant NM for kokkelærlinger i 2014.

Les også: Davidsen ut som nummer 11 i Bocuse d'Or 2017

Familien betyr alt

Davidsen er ekte siddis, men kom til Trondheim i 2012. Nå har han giftet seg med en trønderjente, og sammen har de datteren Hedda på fem. Fra før har han datteren Amalie (11) fra tiden i Arendal, og begge følger farens bragder på nært hold. Fosterforeldrene, som han kaller mor og far, bor fortsatt i Stavanger.

Han har hatt liten eller ingen kontakt med sin biologiske mor og far, men moren Line Davidsen døde i november i fjor. Da skrev Christopher W. Davidsen dette på sin Facebook-side.

«Dette gjør at en seier i Bocuse d or er mye viktigere enn noen gang for meg. Davidsen-navnet skal opp og fram».

– Men søsteren min, som er utdannet kokk, snakker jeg mye med, sier Davidsen.

Han har vært mye i media den siste tiden, og fortalt om sin brokete fortid. Derfor betyr det gode familielivet på sitt nye bosted Trondheim utrolig mye.

– Det betyr alt; det å leve et trygt og liv sammen med min nære familie, forteller han.

Les også: Dette er Christopher Davidsens konkurrenter i Bocuse d'Or 2017 i Lyon

Håvard Werkland (nærmest) er Christopher Davidsens commis. (Foto: Morten Holt)

Konsernkjøkkensjef

I Trondheim driver han også CWD Catering, som inngår i samme konsern som restaurantene Søstrene Karlsen, Alma’s, Kjøkkenveien delikatesse, Boxer bar og Caya Restaurant & Bar. Davidsen har nå betegnelsen konsernkjøkkensjef.

Christopher Davidsen og det norske laget jubler for sølv i Bocuse d'Or Europe i Budapest i fjor. Da vant Ungarn. Vi tror ikke Ungarn havner på pallen i Lyon, og hvem tar da steget helt til topps? (Foto: Arkiv)

I disse restaurantene finner du flere kokker som også har hevdet seg meget bra i konkurranser, som blant andre Morten Rathe og Reneé Fagerhøi (nå ute av konsernet).

– Det er en drømmejobb. Det er mange meget gode kokker i konsernet, og vi sparrer med hverandre og gir hverandre råd. Det blir svært nyttig i tiden fremover, forklarer 33-åringen, som også har arbeidet for Renaa Matbaren og Rica Nidelven (nå Scandic Nideleven) i Trondheim.

Drømmen om Bocuse d'Or

Norge byr på en meny med inspirasjon av den norske vinteren. (Illustrasjonsfoto: Colourbox.com)

Drømmen om Bocuse d’Or tok for alvor fart i tiden på Statoil i Stavanger. Der var Steffen Engelhard, tidligere tysk konkurransekokk (og coach for Gunnar Hvarnes i Bocuse d’Or Europe i 2010, red anm.), som sørget for interessen.

– En dag hang han alle sine konkurransemedaljer på knaggen min. Det ga meg virkelig den inspirasjonen som skulle til for å konkurrere, og han skal ha mye av æren for at jeg er der jeg er i dag, sier Davidsen.

Overraskelser på menyen

Det er 30 år siden den første Bocuse d’Or-konkurransen ble arrangert. I september ble det kjent at fatretten (tidligere kjent som kjøttretten) skulle være «bressekylling og skalldyr», altså en tolkning av den berømte Lyon-oppskriften «Chicken and crayfish».

Denne retten ble valgt ut for å feire byen Lyon og konkurransens far, Paul Bocuse.

I november kom neste overraskelse, da det ble offentliggjort at tallerkenretten skal være 100 prosent vegetabilsk. Grunnen til dette er at den internasjonale organisasjonskomitéen ønsket å fornye konkurransen og utfordre de 24 finalekokkenes kreativitet 24. og 25. januar.

Meny med norsk vinter

Christopher Davidsen & co har laget en spennende meny - med inspirasjon av den norske vinteren.

Den kan kan du se og lese mer om på Horecanytt.no klokka 09.30 tirsdag 24. januar.

Les også: Nå går ferden til Lyon

Dette er også et utdrag av portrettet med Christopher W. Davidsen, som sto på trykk i Horeca nummer 7 2015.

Lik og følg gjerne magasinet Horeca/nettstedet Horecanytt.no på Facebook og Instagram (søkeord horecanytt)

Du kan abonnere på gratis nyhetsbrev fra magasinet Horeca/Horecanytt.no her

Christopher William Davidsen

Aktuell: Norges deltaker i Bocuse d’Or, som arrangeres i Lyon i Frankrike denne uka.

Alder/fødselsdato: 33/28. august 1983.

Oppvokst: Stavanger.

Bosted: Trondheim.

Arbeidssted: Konsernkjøkkensjef for restaurantene Søstrene Karlsen, Alma’s og Caya, Boxer bar, samt Kjøkkenveien delikatesse, og CWD Catering i Trondheim.

Sivilstand/barn: Ble gift sommeren 2015 med Siri Hansen fra Trondheim. Paret har datteren Hedda (5). I tillegg har Christopher datteren Amalie (11), som bor i Arendal.

Yrkesbakgrunn/utdanning: Clarion Hotel Tyholmen Arendal (2001-2002) oppvaskhjelp/kjøkkenassistent), Scandic Arendal (2002-2003, kjøkkenassistent), kokkeskole, hotell og næringsmiddelfag i Risør (2003-2004), Cartellet (lærling, 2004-2005), Mathuset Solvold (lærling 2005), fagbrev høsten 2005, Apotekergården Grimstad (kokk/soussjef, 2005-2007), Statoil Hydro IB Sola (soussjef, 2007-2009), Tango Bar & Kjøkken (kjøkkensjef, 2009-2011), Det norske kokkelandslaget (2010-2013), Ostehuset Stavanger (kjøkkensjef, 2011), Food Story Stavanger (kjøkkensjef, 2011-2012) Renaa Matbaren Trondheim (kjøkkensjef 2012-13), Rica Nidelven (assisterende kjøkkensjef, 2013-januar 2015), konsernkjøkkensjef Søstrene Karlsen, Kalas & Canasta, Alma’s og Caya og CWD Catering i Trondheim (fra januar 2015).

Konkurransemeritter: Sølv i Bocuse d’Or Europe i Ungarn i 2016, gull i Årets Kokk (2015), gull i Global Chef Challenge (2014), gull i den nordiske finalen av Global Chef Challenge (2013), sølv i OL sammen med kokkelandslaget (2012), gull i Årets grønne kokk (2011), gull i NM i klippfisk (2009), sølv i NM i kokkekunst (2008),

Hobby: Fiske, spesielt i innlandsvann.

Favorittdrikk: En god øl, og kanskje fra Lervig – er ikke å forrakte.

Favorittrett: Varm sashimi på laks med hjemmelaget ponzu-saus og en syrlig salat. Ellers setter jeg stor pris på konas hjemmelagede pizza.

Hva slags bok/lektyre ligger på nattbordet: Holder meg til iPad’en, der jeg følger med hva som skje, og gjerne ser filmer.

Bocuse d’Or

* Bocuse d’Or arrangeres i Lyon slutten av januar annethvert år (oddetallsår).

* Konkurransen ble grunnlagt av Paul Bocuse, og ble arrangert for første gang i 1987. Da deltok Arne Brimi for Norge.

* Bocuse d’Or er verdens mest anerkjennende kokkekonkurranse, og selv om det bare regnes som et «uoffisielt VM», så er det akkurat denne konkurransen alle kokker drømmer om å vinne.

* Norge har vunnet konkurransen fem ganger, i 1993 (Bent Stiansen), 1999 (Terje Ness), 2003 (Charles Tjessem), 2009 (Geir Skeie) og 2015 (Ørjan Johannessen). I tillegg har Norge sølv fra 1991 (Lars Erik Underthun) og 2005 (Tom Victor Gausdal), og bronse fra 1997 (Odd Ivar Solvold) og 2011 (Gunnar Hvarnes).

* Den neste utgaven av Bocuse d’Or arrangeres i Lyon 25. og 26. januar 2017. Norges kandidat er Christopher William Davidsen. Han skal i aksjon som 11. mann tirsdag 25. januar.

* Her finner du den totale medaljestatistikken for Bocuse d’Or gjennom tidene (inkludert Bocuse d’Or Europe) (per mai 2016)

* Her kan du lese alt om Bocuse d'Or

* Les også mer på Bocusedor.com

Bocuse d’Or Europe

* Bocuse d’Or Europe arrangeres annet hvert år (partallsår), og regnes som et «uoffisielt EM» for kokker. De 11 beste nasjonene i denne konkurransen kvalifiseres automatisk til finalen i Bocuse d’Or året etter.

* Konkurransen blir arrangert utenfor Frankrike, og ble første gang arrangert i Stavanger i 2008, deretter i Genève i 2010, Brussel i 2012, Stockholm i 2014 og i 2016 i Budapest. Den neste utgaven, i 2018, skal arrangeres i Torino i Italia.

* Norge har vunnet konkurransen to ganger, i 2008 (Geir Skeie) og i 2012 (Ørjan Johannessen). I tillegg har Norge to sølvmedaljer fra 2010 (Gunnar Hvarnes) og 2016 (Christopher W. Davidsen) og en bronse fra 2014 (Ørjan Johannessen)

* Her finner du den totale medaljestatistikken for Bocuse d’Or gjennom tidene (inkludert Bocuse d’Or Europe) (per mai 2016)

* I tillegg til Bocuse d’Or Europe, arrangeres det også regionale kvalifiseringer til hovedkonkurransen i Lyon i Latin-Amerika og Asia.

Bocuse d’Or Norge

* Stiftelsen Bocuse d’Or Norge er «norske mesterkokkers olympiatopp», og organiserer det nasjonale uttaket Årets kokk og det norske teamets deltakelse i Bocuse d’Or Europa og verdensfinalen i Bocuse d’Or.

* Stiftelsen har ikke kommersielle mål, og er sponsorfinansiert.

* Bocuse-Akademiet er foreningen av norske Bocuse-kokker, de 12 mesterkokkene som til nå har konkurrert i verdensfinalen i Lyon. Bocuse-Akademiet velger blant annet ut kandidater til Årets kokk og legger retningen for Bocuse d’Or Norge.

* Formålene i stiftelsen er å jobbe for gode norske resultater i Bocuse d'Or i Lyon (pallplass), bidra til norsk matglede, kunnskap og matkultur, samt å virke for at kokkeyrkets status forblir sterkt og attraktivt.

* Les mer på Bocusedornorge.no

 

Powered by Labrador CMS