Du er her

Sølv til Norge i Budapest

Christopher W. Davidsen og Norge endte på sølvplass i Bocuse d'Or Europe 2016, akkurat som hans coach Gunnar Hvarnes gjorde i Bocuse d'Or Europe i Geneve i Sveits i 2010. Det ble en meget overraskende hjemmeseier til Ungarn, som tok sin første medalje noensinne i Bocuse d'Or.
Av Morten Holt
Publisert 11.05.2016 18:46


Det ble sølv for Christopher W. Davidsen i Bocuse d'Or Europe 2016. (Foto: Morten Holt)

Det ble en meget overraskende seier til hjemmenasjonen Ungarn i Bocuse d'Or Europe 2016. Landet har aldri tidligere vunnet medalje i Bocuse d'Or. I år har deltakeren Tamas Széll (34) fått hjelp av Rasmus Kofoed fra Danmark før konkurransen, og det viste seg helt tydelig å gi resultater. Kofoed, som er den eneste som har vunnet både gull, sølv og bronse i konkurransen, vet akkurat hva som skal til for å tilfredsstille dommerne.

Hjelp fra Kofoed


Ungarn, Norge og Sverige på pallen i Bocuse d'Or Europe. (Foto Bocuse d'Or/Le Fotographe)

Overraskende var det imidlertid at Kofoeds egen nasjon, Danmark, ikke fikk noen pris denne gangen. Danmark endte helt nede på 10. plass, og kvalifiserte seg så vidt til finalen i Lyon i januar neste år. ​


Sølv til Norge i Bocuse d'Or Europe 2016 i Budapest.

Frankrike fikk prisen for beste kjøtt, mens Island fikk prisen for beste fisk. Svenskenes commis Hampus Risberg ble kåret til beste commis.

Sikret Norges 14. medalje i Bocuse d'Or

Christopher W. Davidsen og Team CWD hadde mål om medalje i den knallharde konkurransen, og det ble det. Davidsen ble nummer to, og sikret med det Norges 14. medalje i Bocuse d'Or-historien.Ingen annen nasjon har så mange medaljer i konkurransen.

Den norske gjengen i Lyon, anført av Christopher Davidsen, Gunnar Hvarnes og Håvard Werkland, var storfornøyd med sølvmedaljen.

Samtidig er det utmerket å være i angrepsposisjon før finalen i Lyon om et drøyt halvår. Norge var 53 poeng bak Ungarn i Bocuse d'Or Europe 2016. Ungarn fikk 1335 poeng, Norge 1282 poeng.

Se hele medaljestatistikken her

Les også: Dette serverte Christopher Davidsen

Les også: Mer enn godkjent av Norge

Les også: Det er jævlig bra. Jævlig bra!

Slik endte Bocuse d'Or Europe 2016


Håvard Werkland, Christopher Davidsen og Gunnar Hvarnes i samtale under konkurransen. (Foto Fredrik Ringe/Bocuse d'Or)

Gull: Ungarn, Tamas Széll

Sølv: Norge, Christopher W. Davidsen

Bronse: Sverige, Alexander Sjögren

Beste kjøtt: Frankrike, Laurent Leman (nummer 4 i Bocuse d'Or Europe 2016)

Beste fisk: Island, Viktor Örn Andrésson (nummer 5 i Bocuse d'Or Europe 2016)


Ungarske Tamas Széll fra restaurant Onyx i Budapest vant meget overraskende Bocuse d'Or Europe 2016.

Beste commis: Sverige, Hampus Risberg

Nummer 6: Finland, Eero Vottonen

Nummer 7: Nederland, Jan Smink

Nummer 8: Sveits, Filip Fonseca Pinheiro

Nummer 9: Belgia, Peter Aesaert

Nummer 10: Danmark, Morten Falk

Nummer 11: Estland, Dmitri Rooz

De 11 beste nasjonene er kvalifisert direkte for Bocuse d'Or i Lyon i 2017.

Resultatliste med poeng kommer

15. plass for Løvold og Tyrkia


Adrian Løvold (til venstre) foran den tyrkiske boksen. (Foto: Heidi Fjelland)

Den norske kokken Adrian Løvold var coach for Tyrkias Mutlu Sefket Yilmaz, som har mange norske venner - og kjæreste i Trondheim.

Tyrkia endte til slutt på 15. plass, som er en forbedring fra sist. Vi er fornøyd. Dette er god læring, sier Løvold.

Les også: Adrian Løvold coach for Tyrkias deltaker

Bocuse d’Or


Jubel i den norske leiren etter sølv i Bocuse d'Or Europe 2016 i Budapest. (Foto: Bocuse d'Or Norge)

Bocuse d’Or er verdens mest prestisjefylte konkurranse i kokkekunst. De siste to dagene har 20 deltagere konkurrert om 11 plasser til finalen i Bocuse d’Or o Lyon, som arrangeres i januar 2017.

Christopher Davidsens team, Team CWD, består av Håvard Werkland, som under Årets Kokk 2015 vant prisen Beste commis (hjelpekokk). Gunnar Hvarnes er Bocuse d’Or Norges trener/coach, og har selv deltatt i Bocuse d’Or, der han i 2011 tok bronse. Han tok også bronse i Bocuse d’Or Europe året før. Hvarnes er for øvrig også den kokken i Norge som har flest konkurranser på CV-en. President for det norske teamet er Lars-Erik Underthun, som også har vært en av konkurransens 20 dommere.

Saken fortsetter under bildet.


Norsk jubel på pallen i Budapest. (Foto: Bocuse d'Or Europe/Le Fotographe)

Deltakerne

Disse 20 deltakerne har vært i aksjon de to siste dagene

Island – Viktor Örn Andrésson, Grillid/Radisson Blu, Reykjavik

Østerrike – Kevin Micheli, Hotel og Restaurant Johan Lafer’s, Stromberg, Tyskland

Norge – Christopher William Davidsen, Søstrene Karlsen, Trondheim

Bulgaria – Antonio Ivanov, Restaurant Pure, Sofia

Finland – Eero Vottonen, Olo, Helsinki

Tyskland – Marvin Böhm, Restaurant Aqua/Ritz Carlton, Wolfsburg

Estland – Dmitri Rooz, Restaurant Farm, Tallinn

Spania – Juan Manuel Salgado, Restaurant La Plassohla/Ohla Hotel, Barcelona.

Storbritannia – Anthony Wright, University College, Birmingham ​


Gulldryss over Ungarn. (Foto: Bocuse d'Or)

​Tyrkia – Mutlu Sefket Yilmaz, Seasons restaurant, Alanya

Nederland – John Smink, Restaurant Librije***, Zwolle

Italia – Sarà Marco Acquaroli, Four Seasons Hotel des Bergues, Geneve

Russland – Arthur Ovchinnikow,  Restaurant Enzo, Tallinn

Sveits – Filipe Fonseca Pinheiro, Restaurant Hôtel de Ville Crissier

Kroatia – Tomislav Karamarko, FMTG Group Borik, Falkensteiner (Kroatia var Bocuse d'Or-debutant)

Frankrike – Laurent Lemal, Domaine Riberach – Restaurant La Coopérative

Belgia – Peter Aesaert, Belgocatering

Ungarn – Tamas Széll, Onyx, Budapest

Danmark – Morten Falk, Kadeau, København

Sverige – Alexander Sjögren, Oscarshamn

Lik og følg gjerne magasinet Horeca/nettstedet Horecanytt.no på Facebook og Instagram (søkeord horecanytt)

Faktaboks

Bocuse d’Or Europe

* Bocuse d’Or Europe arrangeres annet hvert år (partallsår), og regnes som et «uoffisielt EM» for kokker. De 11 beste nasjonene i denne konkurransen kvalifiseres automatisk til finalen i Bocuse d’Or året etter.

* Konkurransen blir arrangert utenfor Frankrike, og ble første gang arrangert i Stavanger i 2008, deretter i Genève i 2010, Brussel i 2012, Stockholm i 2014 og nå i 2016 i Budapest.

* Norge har vunnet konkurransen to ganger, i 2008 (Geir Skeie) og i 2012 (Ørjan Johannessen). I tillegg har Norge to sølvmedaljer fra 2010 (Gunnar Hvarnes) og 2016 (Christopher W. Davidsen) og en bronse fra 2014 (Ørjan Johannessen)

* Her finner du den totale medaljestatistikken for Bocuse d’Or gjennom tidene (inkludert Bocuse d’Or Europe) (per mars 2016)

* I tillegg til Bocuse d’Or Europe, arrangeres det også regionale kvalifiseringer til hovedkonkurransen i Lyon i Latin-Amerika og Asia.

* Årets Bocuse d’Or Europe 2016 arrangeres i Budapest i Ungarn 10. og 11. mai. Norges kandidat er Christopher William Davidsen.

* Les også mer på Bocusedor.com

Bocuse d’Or

* Bocuse d’Or arrangeres i Lyon slutten av januar annet hvert år (oddetallsår).

* Konkurransen ble grunnlagt av Paul Bocuse, og ble arrangert for første gang i 1987. Da deltok Arne Brimi for Norge.

* Bocuse d’Or er verdens mest anerkjennende kokkekonkurranse, og selv om det bare regnes som et «uoffisielt VM», så er det akkurat denne konkurransen alle kokker drømmer om å vinne.

* Norge har vunnet konkurransen fem ganger, i 1993 (Bent Stiansen), 1999 (Terje Ness), 2003 (Charles Tjessem), 2009 (Geir Skeie) og 2015 (Ørjan Johannessen). I tillegg har Norge sølv fra 1991 (Lars Erik Underthun) og 2005 (Tom Victor Gausdal), og bronse fra 1997 (Odd Ivar Solvold) og 2011 (Gunnar Hvarnes).