Det norske teamet på toppen av pallen - nok en gang. Christian A. Pettersen vant Bocuse d'Or Europe 2020 i Tallinn. (Foto: Norsk Gastronomi) Click to add image caption
Det norske teamet på toppen av pallen - nok en gang. Christian A. Pettersen vant Bocuse d'Or Europe 2020 i Tallinn. (Foto: Norsk Gastronomi) Click to add image caption

Gull til Norge i Bocuse d’Or Europe 2020

Christian A. Pettersen vant Bocuse d'Or Europe nok gang. Superkokken fra Bodø er den første som vinner Europa-utgaven to ganger på rad. Konkurransen har funnet sted i Tallinn.

Publisert
Det norske teamet i Bocuse d'Or Europe 2020. (Foto: Jonas Haarr Friestad/Norsk Gastronomi)
Det norske teamet i Bocuse d'Or Europe 2020. (Foto: Jonas Haarr Friestad/Norsk Gastronomi)

Det ble nok en gang en helnordisk pall. I tillegg kom Island på fjerdeplass og Finland på femteplass!

Det norske laget anført av Christian A. Pettersen, var 31 poeng foran Danmark på sølvplass og 33 poeng foran Sverige på bronseplass.

To strake EM-gull for Christian A. Pettersen. (Foto: Printscreen)
To strake EM-gull for Christian A. Pettersen. (Foto: Printscreen)

Gull: Norge - 1993 poeng (Christian André Pettersen)

Sølv: Danmark - 1962 poeng (Ronni Vexøe Mortensen)

Bronse: Sverige - 1960 poeng (Sebastian Gibrand)

Beste tallerken («Special plate prize»): Island (kokk Sigurdur Kristinn Laufdalis)

Beste kjøttfat «Special platter prize»): Frankrike (kokk Davy Tissot)

Beste commis: Anni Peräkylä (Finland)

4. plass: Island - 1905 poeng

5. plass: Finland - 1902 poeng

6. plass: Frankrike - 1851 poeng

7. plass: Estland - 1843 poeng

8. plass. Sveits - 1803 poeng

9. plass: Ungarn - 1777 poeng

10. plass: Italia - 1689 poeng

Teamet bak suksessen

Gullvinner Christian A. Pettersen i aksjon i Tallinn i dag. (Foto: Printscreen)
Gullvinner Christian A. Pettersen i aksjon i Tallinn i dag. (Foto: Printscreen)

Det norske teamet i Bocuse d’Or Europe 2020 i Tallinn har bestått av kandidat Christian André Pettersen, commis Even Strandbråten Sørum og coach Gunnar Hvarnes.

Tom Victor Gausdal, som selv har en sølvmedalje fra Bocuse d’Or i Lyon (2005), har vært Norges dommer i konkurransen.

Enorm lettelse - og tomhet

Christian A. Pettersen i aksjon i Tallinn i Estland. (Foto: Norsk Gastronomi)
Christian A. Pettersen i aksjon i Tallinn i Estland. (Foto: Norsk Gastronomi)

– Alt har gått etter planen. Vi er trygge på det vi skal gjennomføre, sier coach Gunnar Hvarnes.

– Det meste gikk etter planen. Vi hadde et par tekniske feil underveis, men det løste vi greit, sier Christian André Pettersen.

Han fortsetter:

– Jeg følte en enorm lettelse, men også en tomhet da vi var ferdige med den siste retten. Vi har trent for dette veldig lenge, og konkurransen har blitt utsatt to ganger – som selvfølgelig betyr at forberedelsene har vært helt annerledes frem mot denne konkurransen.

Rettene

Hovedråvaren i tallerkenretten er den spesielle ferskvannsfisken ålemalle. Den er egentlig afrikansk, men det drives oppdrett av fisken i Etsland. Smaken kan minne om noe mellom sverdfisk og ål.

– Når det gjelder ålemallen, har vi laget en restaurantversjon av den retten, forteller Hvarnes.

Retten ble servert i en dyp tallerken, og skilte seg ut fra de andre tallerkenrettene som er levert i dag.

Fire sesonger på en tallerken

Regis Marcon var svært fornøyd da han smakte den norske tallerkenretten:

– En veldig balansert rett, der du får fire sesonger på en tallerken. Dette var en ny, morsom og interessant måte å tolke retten på, sa den franske superkokken, som selv har gull i Bocuse d’Or i Lyon fra 2005.

Når det gjelder fatretten, med vaktel, er Pettersen kjent med den råvaren. Den ble nemlig også brukt da han vant Årets kokk 2019 – der han kvalifiserte seg for dagens konkurranse.

– Vi stekte vaktlene på skroget, og de blir røkt med godt japansk kull, sier Gunnar Hvarnes.

Les også: Se bilder her av det Norge serverte i dag

Hjem tidlig lørdag

Det blir ikke noen stor feiring for den norske gjengen i kveld.

Allerede klokka 03.00 natt til lørdag må alle i det norske teamet opp av hotellsenga for å rekke flyet tilbake til Norge.

Medaljestatistikk Bocuse d’Or Europe 2008 – 2020

Under finner du medaljestatistikken fra Bocuse d’Or Europe, som første gang ble arrangert i Stavanger i 2008.

Her er kun resultatene fra Europa-utgaven medregnet, ikke hovedkonkurransen Bocuse d’Or i Lyon. Den kan du se her.

Norge har fortsatt til gode å ende utenfor pallen i den europeiske utgaven, som nå er arrangert sju ganger. Geir Skeie (2009), Ørjan Johannessen (2012) og Christian A. Pettersen (2018 og 2020) har vunnet Bocuse d'Or Europe for Norge.

Bare fem nasjoner har vunnet medalje i Bocuse d’Or Europe.

1) Norge – 4 gull – 2 sølv – 1 bronse

2) Danmark – 1 gull – 3 sølv – 2 bronse

3) Sverige – 1 gull – 2 sølv – 3 bronse

4) Ungarn – 1 gull – 0 sølv – 0 bronse

5) Frankrike – 0 gull – 0 sølv –1 bronse.

Bocuse d’Or Europe 2008 (Stavanger, Norge)

Gull: Geir Skeie, Norge

Sølv: Jasper Kure, Danmark

Bronse: Jonas Lundgren, Sverige

Bocuse d’Or Europe 2010 (Geneve, Sveits)

Gull: Rasmus Kofoed, Danmark

Sølv: Gunnar Hvarnes, Norge

Bronse: Jérôme Jaëglé, Frankrike

Bocuse d’Or Europe 2012 (Brussel, Belgia)

Gull: Ørjan Johannessen, Norge

Sølv: Adam Dahlberg, Sverige

Bronse: Jeppe Foldager, Danmark

Bocuse d’Or Europe 2014 (Stockholm, Sverige)

Gull: Tommy Myllymäki, Sverige

Sølv: Kenneth Hansen, Danmark

Bronse: Ørjan Johannessen, Norge

Bocuse d’Or Europe 2016 (Budapest, Ungarn)

Gull: Tamas Széll, Ungarn

Sølv: Christopher William Davidsen, Norge

Bronse: Alexander Sjögren, Sverige

Bocuse d’Or Europe 2018 (Torino, Italia)

Gull: Christian André Pettersen, Norge

Sølv: Sebastian Gibrand, Sverige

Bronse: Kenneth Toft-Hansen, Danmark

Bocuse d'Or Europe 2020 (Tallinn, Estland)

Gull: Christian André Pettersen, Norge

Sølv: Ronni Vexøe Mortensen, Danmark

Bronse: Sebastian Gibrand, Sverige

(oppdatert oktober 2020)

Saken oppdateres

Lik og følg gjerne magasinet Horeca på Facebook og Instagram (søkeord horecanytt)

Du kan abonnere på gratis nyhetsbrev fra magasinet Horeca/Horecanytt.no her

Her kan du abonnere på magasinet Horeca