Christopher W. Davidsen og hans team jubler etter seieren i Årets kokk 2015. (Foto: Morten Holt)

Vil du bli Norges neste Bocuse d’Or-kokk?

Ønsker du å representere Norge i Bocuse d’Or Europe i 2018 og Bocuse d'Or i 2019? Hvis du vil fremme ditt kandidatur, er fristen for å søke som deltaker til «Årets kokk» neste år 31. januar 2017.

Publisert

Denne gangen håper Bocuse d’Or Norge å se flere kvinnelige kokker blant søkerne.

– Vi har aldri hatt en kvinnelig norsk Bocuse d’Or-deltaker, sier daglig leder for Bocuse d’Or Norge, Arne Sørvig. Gjennom Bocuse d’Or-historien har bare en kvinne klart å vinne konkurransen; Lea Linster for Luxembourg i 1989 (Eyvind Hellstrøm ble da nummer 5, red.anm.).

Bocuse d’Or Norge med Arne Sørvig (til venstre) i spissen håper på flere kvinnelige søkere til Årets kokk. De kan få råd og tips av Lise Finckenhagen (til høyre), Heidi Bjerkan og Kathrine Skeie. (Foto: Morten Holt)

Får råd og tips

Sørvig har alliert seg med tre kokkene Lise Finckenhagen (Bama) Heidi Bjerkan (Credo) og Kathrine Skeie (Brygga11) for å få kvinnelige søknader – og forhåpentligvis deltakere, i finalen av Årets kokk neste høst.

– Det legges ikke opp til noen form for kvotering. Alle stiller på lik linje når de skal delta i Årets kokk 2017. Men vi forsøker å forstå hvorfor så få kvinnelige kokker søker til konkurransene. Det er mange svært gode kvinnelige kokker i Norge. For å redusere barrierene og snakke om Bocuse d’Or på kvinnenes premisser, har de tre svært erfarne og dyktige kokkene sagt seg villig til å svare på og gi råd til kvinnelige kokker som kan tenke seg å være med, sier Sørvig.

Fra finalen i Årets kokk i Mathallen i 2015. (Foto: Morten Holt)

Les også: Vegetar på Bocuse d'Or-menyen i 2017

Finale i Mathallen i september 2017

Årets kokk arrangeres i Mathallen i første halvdel av september 2017. Vinneren blir Norges deltaker i Bocuse d’Or Europe i 2018 i Torino i Italia og i Bocuse d’Or i Lyon i 2019.

I tillegg til innsendt menyforslag (en ganefryd basert på tørrfisk, samt en hovedrett der oppgaven blir klar i disse dager, begge med detaljert oppskrift og foto), skal kandidatene beskrive sin kokke- og konkurransekarriere, og si litt om hvorfor de ønsker å bli Norges neste deltaker i Bocuse d’Or. Kravet er at du er norsk statsborger, har fagbrev, og arbeider i horecabransjen.

Christopher W. Davidsen vant båpde "Beste ganefryd" og Årets kokk i 2015. (Foto: Morten Holt)

Bocuse d’Or-kokkene plukker ut finalistene

Alle søknader må være inne 31. januar 2017, og 20. mars offentliggjøres kandidatene som blir med videre i prosessen «Veien til Årets kokk 2017».

Faglig leder Gunnar Hvarnes sikrer oppgaven på vegne av Bocuse d’Or-akademiet, sammen med styreleder Lars Erik Underthun. Deretter vil de 13 norske Bocuse d’Or-kokkene i akademiet studere alle søknader, gjøre sine vurderinger, og plukke ut de endelige kandidatene.

Ganefryd med tørrfisk

Oppskriftene skal være en Ganefryd med tørrfisk fra Lofoten, en hovedrett «surf and turf» med Lerstangkylling fra den norske produsenten Gårdsand, kombinert med enten norsk sjøkreps, kaldtvannsreker eller kongekrabbe, samt en smårett med beter fra Hasle Gård.

– Det settes også opp en egen jury på «Beste Ganefryd av tørrfisk». Juryen bedømmer denne mens det konkurreres i Årets kokk 2017. Prisen deles ut under den generelle seremonien, opplyser Sørvig.

Kandidatene skal sende inn menyforslag (en ganefryd basert på tørrfisk, samt en hovedrett, begge med detaljert oppskrift og foto) til Bocuse d’Or Norge. (Foto: Tom Haga/Seafood.no)

Han synes at det er spennende med akkurat tørrfisk som en av råvarene som skal tas i bruk i konkurransen.

Les også: Oppskrift på tørrfisk-suksess

Les mer om tørrfisk på Godfisk.no

Les mer om «Beste Ganefryd av tørrfisk» på Seafood.no, der kokkene kan melde inn om de ønsker materiell tilsendt, eller laste ned, samt informasjon om tørrfisk og Ganefryd 2017.

En særnorsk handelsvare

– Tørrfisk er en virkelig særnorsk delikatesse, og muligens Norges eldste handelsvare. Takket være torsken i havet og utadvendte vikinger ble den spredt ut i verden. Den er modnet av naturen, i verdens beste klima for tørrfisk – nemlig Lofoten. Torsken henges på hjell i rundt tre måneder, før den ferdigmodnes innendørs. Den har til slutt et vanninnhold på 15 prosent, og en kilo tørrfisk tilsvarer fem kilo fersk torsk. De forskjellige kvalitetene på tørrfisk sorteres, og den aller beste, «Primafisk», går til verdens best betalende markeder. Når tørrfisken er ferdig tørket, må den vannes ut i seks til ni dager i iskaldt vann, som skiftes hver dag. Det finnes imidlertid svært gode utvannede produkter i markedet, som søkerne kan bruke til å eksperimentere seg frem til sin unike ganefrydoppskrift av tørrfisk, sier Sørvig.

Les mer om tørrfisk på Godfisk.no

Les mer i den siste utgaven av magasinet Horeca (nummer 7 2016)

Les også mer på Bocusedornorge.no

Bocuse d'Or Norge på Facebook

Lik og følg gjerne magasinet Horeca/nettstedet Horecanytt.no på Facebook og Instagram (søkeord horecanytt)

Du kan abonnere på gratis nyhetsbrev fra magasinet Horeca/Horecanytt.no her

Powered by Labrador CMS