Du er her

Vegetar på Bocuse d'Or-menyen

Bocuse d’Or fortsetter å putte overraskelser på menyen. I dag ble det kjent at tallerkenretten Christopher W. Davidsen og de andre finalistene skal servere under verdensfinalen, utelukkende skal bestå av frukt, grønnsaker, korn, frø eller belgfrukter
Av Morten Holt
Publisert 30.11.2016 14:01

I anledning Bocuse d’Ors 30-årsjubileum, har den internasjonale organisasjonskomitéen bestemt seg for å fornye konkurransen og utfordre de 24 finalekokkenes kreativitet.

Når de i dag offentliggjør at tallerkenretten skal være 100 prosent vegetabilsk og bare bestå av frukt, grønnsaker, korn, frø eller belgfrukter, begrunner de det med at de ønsker å være i tiden og reflektere over moderne matlaging.

Varm, kald eller begge deler

– Yes! Dette er nytt, utfordrende og kjempebra, sier Norges Bocuse d’Or-kandidat Christopher W. Davidsen om tallerkenretten.

Christopher W. Davidsen og teamet hans har nå en måned på seg til å utarbeide en vegetaroppskrift som skal presenteres for de 14 dommerne under verdensfinalen i Lyon 24. og 25. januar. Retten, som skal serveres på 14 identiske tallerkener, kan være varm, kald eller begge deler.

Mer informasjon om tallerkenoppgaven finner du her

Surf and turf

I september ble det kjent at fatretten (tidligere kjent som kjøttretten) skulle være «bressekylling og skalldyr», altså en tolkning av den berømte Lyon-oppskriften «Chicken and crayfish». Denne retten ble valgt ut for å feire byen Lyon og konkurransens far, Paul Bocuse.

Siden august har kandidat Christopher W. Davidsen, commis Håvard Werkland og coach Gunnar Hvarnes stått på treningskjøkkenet på Kronen Gaard Hotell i Sandnes. Lars-Erik Underthun er president for teamet, og også Norges dommer under verdensfinalen.

Den globale finalen av Bocuse d'Or 2017 arrangeres i Lyon arrangeres 24. og 25. januar 2017, og Christopher Davidsen skal i ilden på konkurransens første dag.

Her kan du lese alt om Bocuse d'Or de siste 10 årene

Lik og følg gjerne magasinet Horeca/nettstedet Horecanytt.no på Facebook og Instagram (søkeord horecanytt)

Du kan abonnere på gratis nyhetsbrev fra magasinet Horeca/Horecanytt.no her

Faktaboks

Bocuse d’Or

* Bocuse d’Or arrangeres i Lyon slutten av januar annet hvert år (oddetallsår).

* Konkurransen ble grunnlagt av Paul Bocuse, og ble arrangert for første gang i 1987. Da deltok Arne Brimi for Norge.

* Bocuse d’Or er verdens mest anerkjennende kokkekonkurranse, og selv om det bare regnes som et «uoffisielt VM», så er det akkurat denne konkurransen alle kokker drømmer om å vinne.

* Norge har vunnet konkurransen fem ganger, i 1993 (Bent Stiansen), 1999 (Terje Ness), 2003 (Charles Tjessem), 2009 (Geir Skeie) og 2015 (Ørjan Johannessen). I tillegg har Norge sølv fra 1991 (Lars Erik Underthun) og 2005 (Tom Victor Gausdal), og bronse fra 1997 (Odd Ivar Solvold) og 2011 (Gunnar Hvarnes).

* Den neste utgaven av Bocuse d’Or arrangeres i Lyon 25. og 26. januar 2017. Norges kandidat er Christopher William Davidsen.

* Her finner du den totale medaljestatistikken for Bocuse d’Or gjennom tidene (inkludert Bocuse d’Or Europe) (per mai 2016)

* Her kan du lese alt om Bocuse d'Or

* Les også mer på Bocusedor.com

Bocuse d’Or Europe

* Bocuse d’Or Europe arrangeres annet hvert år (partallsår), og regnes som et «uoffisielt EM» for kokker. De 11 beste nasjonene i denne konkurransen kvalifiseres automatisk til finalen i Bocuse d’Or året etter.

* Konkurransen blir arrangert utenfor Frankrike, og ble første gang arrangert i Stavanger i 2008, deretter i Genève i 2010, Brussel i 2012, Stockholm i 2014 og i 2016 i Budapest. Den neste utgaven, i 2018, skal arrangeres i Torino i Italia.

* Norge har vunnet konkurransen to ganger, i 2008 (Geir Skeie) og i 2012 (Ørjan Johannessen). I tillegg har Norge to sølvmedaljer fra 2010 (Gunnar Hvarnes) og 2016 (Christopher W. Davidsen) og en bronse fra 2014 (Ørjan Johannessen)

* Her finner du den totale medaljestatistikken for Bocuse d’Or gjennom tidene (inkludert Bocuse d’Or Europe) (per mai 2016)

* I tillegg til Bocuse d’Or Europe, arrangeres det også regionale kvalifiseringer til hovedkonkurransen i Lyon i Latin-Amerika og Asia.

Bocuse d’Or Norge

* Stiftelsen Bocuse d’Or Norge er «norske mesterkokkers olympiatopp», og organiserer det nasjonale uttaket Årets kokk og det norske teamets deltakelse i Bocuse d’Or Europa og verdensfinalen i Bocuse d’Or.

* Stiftelsen har ikke kommersielle mål, og er sponsorfinansiert.

* Bocuse-Akademiet er foreningen av norske Bocuse-kokker, de 12 mesterkokkene som til nå har konkurrert i verdensfinalen i Lyon. Bocuse-Akademiet velger blant annet ut kandidater til Årets kokk og legger retningen for Bocuse d’Or Norge.

* Formålene i stiftelsen er å jobbe for gode norske resultater i Bocuse d'Or i Lyon (pallplass), bidra til norsk matglede, kunnskap og matkultur, samt å virke for at kokkeyrkets status forblir sterkt og attraktivt.

* Les mer på Bocusedornorge.no