Hanen vant hovedprisen (Matprisen 2024), Kvitnes gård fikk prisen for «Årets kjøkken», Kreativ Catering for «Årets storkjøkken», Grindal ysteri ble «Årets produsent» og Huseby gård ble «Årets råvareprodusent, mens KokkeKarlas legat gikk til Benedicte Jørgensen.
Matprisen, som ble etablert i 2014, løfter fram og hedrer
bønder, kokker og mennesker som bryr seg om bærekraftige måltider.
Mandag kveld ble vinnerne av Matprisen 2024 hedret på Sentralen i Oslo.
– Utrette noe positivt på vegne av oss alle
– I dyrtid blir man lett seg selv nærmest, men de
negative konsekvensene av et matsystem med mye matsvinn, lange forsyningslinjer
og lite hensyn til dyr og jordeliv venter ikke på bedre tider. Det må være en
helhet i hvordan vi forvalter ressursgrunnlaget vårt og det vi spiser. Livet i
jorda er grunnlaget for livet på jorda. Vi vil løfte dem som evner å ha flere
tanker i hodet samtidig, som vil utrette noe positivt på vegne av oss alle,
kommenterte juryleder Trond I. Qvale.
Under finner du de forskjellige vinnerne med
jurybegrunnelser:
Matprisen: Hanen
Juryens begrunnelse:
«Veien fra de som lager til de som
spiser maten kan være så uendelig lang. Årets vinner er en av dem som knytter
det hele sammen. Ved å skape stolthet og engasjement rundt lokale
håndverkspraksiser, den stedegne maten og drikken, og kultur- og naturlandskapet
rundt oss, gjør vinneren oss alle mer klar over hva vi faktisk har. Vi i Norge
er stolte av anerkjennelsen vi nå får for både oster og sider, men den som sto
opp først og proklamerte det for verden er Hanen, næringsorganisasjonen som
fremmer gardsmat og bygdeturisme. I over 25 år har denne organisasjonen løftet
mange små familiebedrifter og vist fram at Norge er et land som faktisk er rik
på lokal matproduksjon som er særegen og verdt å oppsøke. Matprisen går i år
til en aktør som selv deler ut priser, som selv løfter andre foran seg, og
gjennom det gjør oss alle mer klar over hva vi har og hva vi bør ta vare på.
Årets vinner har all grunn til å være kry».
Årets kjøkken: Kvitnes gård
Juryens begrunnelse:
«I en restaurant kan du studere en
meny og la appetitten få velge. Årets vinner ber deg ikke bare å velge mat, men
å reflektere over hvor maten kommer fra. Kvitnes gård er bygd av
tipptippoldefaren til Halvar Ellingsen, som driver gården og restauranten. På
vei mot økologisk sertifisering og med et stadig mål om å utvikle seg videre,
serveres en fullstendig nordnorsk meny, ned til den minste ingrediens. Gjennom
måltidet formidles hvordan den totale driften gjøres på gårdens, ansattes og
naturens premisser. Sesongens råvarer får skinne hos en aktør som forstår
verdien av sine omgivelser, både naturen rundt dem og menneskene som bor der.
Vi blir klokere og fylt med ydmykhet over alt som åkeren og havdypet kan gi
takket være vinnerens insistering på at maten skal tilhøre de små, lokale
kretsløpene».
Årets storkjøkken: Kreativ Catering
Juryens begrunnelse:
«Livet er for kort for tørre
snitter. Kreativ Catering har i navn og virke vist at maten man bestiller til
møter og fest slett ikke behøver å være trist og etter strenge, foreskrevne
regler for komposisjon i råvare og sammensetning. Med utgangspunkt i ferske
råvarer, enten de kommer fra skog eller fjære, er maten god og fantasifull.
Oppfinnsom er også firmaet når de finner måter å både øke andelen norske og
økologiske råvarer og redusere matsvinnet fra dem. Ved å velge porselen over
engangsasjetter, beskyttet av strimlet restepapp, illustrerer de at idérikt og
bærekraftig hører sammen. «Det er ingen kunst å komme på noe nytt, men det er
verre å komme på det av seg selv.» Slik kan man tenke, men slik tenker nok ikke
årets vinner».
Årets råvareprodusent: Huseby gård
Juryens begrunnelse:
«Når kostrådene ber oss spise grønt,
matministeren ber oss spise lokalt, og forskerne ber oss spise miljøvennlig
mat, kan vi være takknemlige for at vi har produsenter som Huseby gård. Huseby
vet at det er den økologiske bærekraften som danner grunnlaget for de andre to
bærekraftpilarene. I den økologiske grønnsaksproduksjonen deres jobber de med
jordens biologi for å skape et levende jordsmonn for fremtidige generasjoner,
og hvor de blant annet inviterer inn bygdas skole til egen skolehage for å
forstå sammenhengene og å lære respekt for maten. Årets vinner er en av dem som
lager de råvarene vi trenger på den måten vi trenger».
– Vi som bønder møter et stort ansvar og har en viktig
oppgave i å forvalte oppgaver inn i framtiden», sa Katrine Huseby fra Huseby
gård.
Årets produsent: Grindal Ysteri
Juryens begrunnelse:
«Årets vinner produserer oster på rå
melk hvor et vilt og levende utvalg av naturlige mikroorganismer gir en unik
smak. Men Grindal Ysteri gir oss også smaken av en produksjon som tar hensyn
til dyra, til livet rundt gården, smaken av verdivalg. Dyrene deres beiter på
setra og tar vare på de siste spor av et gammelt kulturlandskap på fjellet. De
prioriterer tid på fjøsstell, utgardsgjerding og kulturlandskapspleie. Ysteriet
samarbeider, støtter og løfter felleskapet, spesielt gjennom mange år i Norsk
Gardsost. Søstrene Turid og Ragnhild Nordbø har i ti år drevet ysteriet i
Rennebu, hvor melk fra egne kyr og geiter blir til håndlagde oster av svært høy
kvalitet. Her har de funnet en måte å la kulturlandskap og natur gå i ett, og
hvor håndverk og hensyn til både dyr og naturen de er i, utgjør en del av
ostenes egen terroir».
Årets formidler: Norges Bygdekvinnelag
Juryens begrunnelse:
«Det er mye som tar vår
oppmerksomhet, og vi trenger dem som ber oss orientere oss mot det som er
viktig. Mat er både et uendelig og samtidig presserende tema. Vi må ta matvalg
både for våre kropper og for muligheten til å kunne mette kroppene i fremtiden
også. Gjennom kursvirksomhet og råvareaksjoner løfter Norges bygdekvinnelag
norske råvarer, tradisjonshåndverk og matkultur. Enten de ber oss spise mer
bygg og norske grønnsaker, bruke hele dyret eller argumenterer for gratis
skolemat, artikulerer den frivillige organisasjonen innsikt og kunnskap som
folk, både i by og bygd, trenger for å bidra til å redusere matsvinn, styrke
selvforsyningen, bedre folkehelsen, og skape et bærekraftig matsystem. Årets
vinner ser bakover, fremover, og inn i tiden vi lever i. Bygg og fattigmann går
hand i hand i et formidlingsarbeid som lærer oss å bruke mer av vårt eldste
kornslag, å spise opp maten vår eller å gi skolebarn helsefremmende og
bærekraftig mat».
Årets salgskanal: Eide Handel
Juryens begrunnelse:
«Alt kan ikke kjøpes for penger, men
heldigvis kan man kjøpe noe av det beste vi har hos årets vinner. En handel hos
familien Eide på Kvaløya utenfor Tromsø er et butikkbesøk utenom det vanlige.
Fra havet, fra vidda, fra jordet og fra fjøset og inn i storstua til årets
vinner kommer råvarer som foredles og forvandles til noe verdt å valfarte til.
Selv om butikken har alt man trenger fra et supermarked, har de også eget
kjøkken og produksjonslokale, fiskemottak, bakeri og kafé, catering og mer. Ved
å drive så bredt, skaper det egen sirkulærøkonomi. Det betyr mindre matsvinn,
mer kortreist mat og mer vekt på kvalitet. Enten det er lokale råvarer fra sjø
og land eller egenproduserte produkter, du finner det hos Eide Handel. Å ha
særegne kvaliteter og å tilby det unike, viser mulighetene til et annet
matsystem med lokale verdikjeder».
Debioprisen: Fire biodynamiske gårder – Alm Østre,
Bergsmyrene, Fokhol og Ommang Søndre
Juryens begrunnelse:
«Å være et selvstendig kretsløp er
på mange måter et ideal for en økologisk gårdsdrift og få får det til slik de
biodynamiske gårdene Alm Østre, Bergsmyrene, Fokhol og Ommang Søndre. De fire
gårdene på Østlandet har ulike produksjoner, men felles er en omsorg for både
plantene og dyrene de har, og et mål om å være selvforsynte, enten det er fôr
til dyrene eller kompost og gjødsel til plantene. Sammen viser de at en
bærekraftig drift på egne ressurser er mulig. Gjennom årenes løp har de vært
både råvareleverandører, foredlere, undervisningsarenaer og kulturelle
møteplasser, alt sammen med utgangspunkt i det stedegne og med en imponerende
utnyttelse av ressursgrunnlaget».
Årets utfordring: Direktoratet for forvaltning og
økonomistyring
Juryens begrunnelse:
«I kveld feirer vi bærekraftige
norskproduserte måltider i året som har gått. Måten vi produserer maten vår på
er en forutsetning for å møte miljø- og klimautfordringene i vår tid – slik at
vi også blir mette i morgen og alle dagene som kommer. Matberedskap og
miljøhensyn er to sider av samme sak.
Fra det fiskes, melkes, sankes, høstes og på annet vis
frembringes mat og drikke fra naturen og våre kulturlandskaper til det når en
tallerken, til middag hjemme, på en skolekantine eller et sykehjem, er reisen
lang. Mange aktører har en rolle å spille i denne reisen maten vår gjør. De
færreste kan dyrke poteter, trekke dem opp av jorda, kanskje vaske dem, sortere
og pakke dem, lagre dem, skaffe kunder og kjøre dem ut til dem som til slutt
skal spise dem. Vi trenger leddene i verdikjede og vi trenger at de fungerer
godt.
I verdikjedene for økologisk mat og drikke opplever vi at
det finnes flere propper, som fører til usikker markedsadgang for
økoprodusenter, mindre vareutvalg for forbruker – og dårligere matberedskap for
oss alle.
Kunden har alltid rett – sies det. Men det forutsetter at
kunden har tilstrekkelig informasjon tilgjengelig før hen tar sitt valg.
Kundene er ikke like. Vi har ulike preferanser. Ost er ikke bare ost – har vi
alle lært nå. Vi legger opp løypa forskjellig gjennom butikkene. Noen har en
plan – andre ikke. Noen bruker vogn, andre glemmer kurv. Noen har
handlelister, andre ikke. Men så er det noen aktører som har ekstra lange
handlelister og kjøper veldig mye mat og drikke på vegne av eller til mange,
oss alle sammen faktisk, og da gjerne med forpliktelse til å handle
miljøvennlig, gjennom grønne innkjøp eller bærekraftige anskaffelser
Juryen ønsker med dette å utfordre den aktør som vi mener
har en fantastisk mulighet til å sørge for at flere mennesker i alle livsfaser
og samfunnslag, får spise bærekraftige måltider. Vårt håp og ønske er at
utfordringen vil inspirere t til å gjøre det enklere å velge lokalt, økologisk,
sesongbasert og råvarebasert i offentlige innkjøp».
KokkeKarlas stipend: Benedicte Jørgensen
Under prisutdelingen ble også KokkeKarlas stipend delt ut
til Benedicte Jørgensen. Hun ønsket seg en faglig fordypning i blant annet fisk
som råvare, og søkte om et stipend til å reise til Japan. Juryen mente
«gamlelandet vil ha glede av kompetansen mottakeren vil tilegne seg på denne
reisen» og gratulerte henne med stipendet.
Juryens begrunnelse:
«Fra Bergen til København og Paris
og tilbake igjen. Årets mottaker av KokkeKarlas stipend har reist ut i verden
for å lære, reist hjem for å foredle håndverket, og vil nå ut igjen. Hun har
tidlig valgt seg bærekraftige spisesteder som sin arbeidsplass, og har lært seg
kokkeyrket hos «fine dining»-restauranter i utlandet. Etter noen år reiste hun
heimatt og har jobbet på Hoggorm, Lysverket og Hardanger Fjord Lodge. Her har
hun fortsatt sin utvikling som kokk og raffinert sine ferdigheter.
Selv sier hun at hun i stadig større grad drives mot rene
råvarer, og har søkt om et stipend til å ytterligere fordype seg i nettopp
dette. Målet er å reise til Japan for å lære mer om fisk, teknikken ikijime og
fermentering. Juryen tror gamlelandet vil ha glede av kompetansen mottakeren
vil tilegne seg på denne reisen.
Benedicte Jørgensen er årets mottaker av KokkeKarlas
stipend».
Serverte i Matprisen
Sentralt i prisutdelingen sto et måltid kuratert av en
håndfull engasjerte kokker rundt temaet å ta vare på.
Bak måltidet sto Aleksander Vartdal og Johan Laursen fra
Thon Hotels, Tom Victor Gausdal og Natalja Pogost fra Hitchhiker, Máret Rávdná
Buljo (reineier og ekspert på tradisjonell samisk mat), Kia Vulgaris (bybonde
og ansvarlig for matserveringen på Øyafestivalen), og Ann Kristin Møsth Wang og
Leif Magne Grastveit fra Matvalget, som jobber med bærekraftig og økologisk mat
i offentlige og private storkjøkken.