Det er snart klart for påske, der lam og rødvin ofte står på menyen. (Illustrasjonsfoto: Morten Holt)

Påske, lam og rødvin

Lam er noe av det mest allsidige og smaksrike kjøttet som er å finne. Det er derfor sjeldent vanskelig å planlegge hva som skal stå på menyen i påsken. Det klassiske vinvalget til lam er rødvin.

Publisert

Kjøttet kommer best til sin rett med krydrede viner, helst med urteaktige toner. I tillegg kan de gjerne ha en markant garvesyre til å skjære igjennom fettet, samt en lett sødme, som komplementerer eventuell saus og tilbehør.

Riktig balanse

Lam har en fantastisk evne til å absorbere smak fra krydder og sauser, så ha dette i bakhodet når du velger vin. Riktig balanse mellom smaken, syre og sødme er nøkkelen til suksess. Da lammekjøttet fra naturens side er veldig takknemlig å sette vin til, er de andre elementene ofte like avgjørende som kjøttet i seg selv.

I Norge serveres det en rekke varianter av lam i påsken, men den mest tradisjonsrike er lammelår fylt med hvitløk og rosmarin, enten med brun- eller en rødvinsbasert saus til.

Påsken er i tillegg til lam høysesong for Bag in Box-viner, og under følger to gode alternativer du kan ta med seg på hytta.

Shiraz fra Australia

Berton Vineyards ble stiftet i 1996, men de eldste vinstokkene på gården ble plantet i 1945. Her, som i de beste områdene sørøst i Australia, får vin laget av Shiraz-druen ofte et mangfold av smaker - noe The Black Shiraz er et godt eksempel på.

Vinen har en fyldig smak av bjørnebær, plomme og blåbær med hint av pepper og eukalyptus. Tanninene er godt modne, som bidrar til en livlig struktur og god lengde på vinen.

Skal du eksperimentere med noe annet enn selve lammelåret, kan vi anbefale deg å servere denne vinen til lammecarré, gjerne med friske urter, eller til en saftig biff fra grillen. Skal kokken unne seg noe søtt etter maten er den også ypperlig til mørk sjokolade.

Berton Vineyards The Black Shiraz

Land/distrikt: Australia/South Eastern Australia

Drue: Shiraz (100 %)

Alkohol: 14,5 %.

Pris: 425 kroner (Vinmonopolet), 352,24 kroner (horeca)

Varenr.: 7762506 (Vinmonopolet)

Utvalg: I bestillingsutvalget, men her finner du butikker som har varen på lager.

Norsk importør: Interbrands.

Syrah fra Portugal

João Portugal Ramos startet karrieren på 1980-tallet som rådgivende ønolog for ulike vinprodusenter rundt om i landet. I denne perioden spilte han en viktig rolle i utviklingen av flere fremragende portugisiske viner, og han regnes som en av de mest toneangivende skikkelsene i landets vinindustri. I 1990 plantet han sine første 5 hektar med egne vinmarker i Estremoz, noe som ble starten på hans posisjon i dag som en av Portugals mest anerkjente vinprodusenter.

Smart Dog er laget på Syrah og den lokale portugisiske druen Trincadeira, som i et varmt klima tilfører god syre. Smart Dog er en sjarmerende vin med lette peppertoner, mørke bær og hint av vanilje på smak. God balanse og vennlige tanniner gjør dette til en svært drikkevennlig portugiser til påskens matretter

João Portugal Ramos Smart Dog 2017

Land/distrikt: Portugal/Alentejo

Druer: Syrah (60 %) og Trincadeira (40 %)

Alkohol: 14 %.

Pris: 400 kroner (Vinmonopolet), 332,21 kroner (horeca)

Varenr.: 2056306 (Vinmonopolet)

Utvalg: I bestillingsutvalget, men her finner du butikker som har varen på lager.

Norsk importør: Interbrands.

Lik og følg gjerne magasinet Horeca på Facebook og Instagram (søkeord horecanytt)

Du kan abonnere på gratis nyhetsbrev fra magasinet Horeca/Horecanytt.no her

Her kan du abonnere på magasinet Horeca

Powered by Labrador CMS