Geir Rune Larsen har fått NKLs høyeste utmerkelse, André Enghs Gullnål. (Foto: NKL)
Geir Rune Larsen har fått NKLs høyeste utmerkelse, André Enghs Gullnål. (Foto: NKL)

Fikk NKLs høyeste utmerkelse

Geir Rune Larsen er tildelt Norske Kokkers Landsforenings høyeste utmerkelse, André Enghs Gullnål. Han fikk prisen i forbindelse med NKLs landsmøte fredag 19. mars.

Publisert
Geir Rune Larsen (til venstre) sammen med president i NKL, Kim-Håvard Larsen. (Foto: NKL)
Geir Rune Larsen (til venstre) sammen med president i NKL, Kim-Håvard Larsen. (Foto: NKL)

Geir Rune Larsen er til daglig avdelingsleder for Strinda vgs. restaurant- og matfag, en skole som har markert seg svært positivt når det gjelder rekruttering og utdanning.

Dette skriver prisvinneren på sin Facebook-side:

«Stolt og ydmyk for denne anerkjennelsen. Mange flotte ord som virkelig varmer et hjerte som brenner for faget. Det finnes mange ildsjeler i vår bransje, ære være alle sammen. I dag var det «tilfeldigvis» min tur. Skulle personlig ha fått gitt alle sammen en hyllest for jobben som gjøres hverdag, uke og måned gjennom året. Stor takk til «de» som har nominert meg til denne prisen. Litt spesielt, når min generasjon hadde kun André Enghs kjøkken-ordbok som lærebok».

En ildsjel og framsnakker av kokkefaget

Dette skriver NKL:

Geir Rune Larsen. (Foto: NKL)
Geir Rune Larsen. (Foto: NKL)

«Vår forening er avhengig av ildsjeler. Avhengig av personer som dag etter dag og år etter år gjør det lille ekstra for å skape positive og engasjerende øyeblikk. André Enghs Gullnål er vår forenings aller høyeste utmerkelse. Det er en ære å få overrekke denne til en person som virkelig kan regnes som en ildsjel og framsnakker av kokkefaget og yrkesfagene. Navnet er blitt kjent i bransjen og vedkommende har hele veien vært opptatt av kunnskap. Både å innhente kunnskap, og også dele den videre, gjerne i faglige nettverk som bidrar til kompetanseheving og målrettet utnyttelse av ressurser».

Fremmer lokale råvarer i Trøndelag

Det heter videre:

«Larsen har vært medlem av sin lokale forening siden 1989, og har mottatt både CB, 25-årsnål og æresmedlemskap. Hans arbeid for å fremme lokale råvarer har vært viktig i en region (Trøndelag) som i dag regnes som en av landets aller mest spennende på matsiden. Regionen ble i 2011 verdens første region med eget matmanifest. Listen over arbeid og engasjement er enorm, og innsatsen han gjør i dag er nok kanskje viktigere enn noen gang. Vi snakker om en person som virkelig brenner for rekruttering og han er pådriver og opphavsmann til flere av våre mest effektfulle rekrutteringsprosjekter. Hans evne til å skape attraktive og spennende miljøer i restaurant- og matfag er unik, og noen av de mest kjente aktivitetene er «Vi dekker til fest» og «Ung restaurant».

Disse har fått André Enghs Gullnål

Disse har fått NKLs høyeste utmerkelse, André Enghs Gullnål, som ble innstiftet på 1960-tallet.

André Engh (1891- 1987, 95 år) ble født i Saint-Etienne i Frankrike, var en norsk mesterkokk, født i Frankrike av norske foreldre. Han var kjent som leder for kjøkkenet ved Hotel Continenral i Oslo i 58 år, herunder Annen Etage og Theatercafeen.

Familien flyttet tilbake til Norge i 1911, og etter en kort periode ved Oslo Handelsstands Forening, startet Engh på Hotel Continental i 1912 – som soussjef under Caroline Boman Hansen. I 1913 ble han hotellets kjøkkensjef, og er i ettertiden ansett for å være den som introduserte det franske kjøkken (nouvelle cuisine) i Norge.

På 20-tallet startet han og ledet Gastronomisk Forening, som ble til Norsk Kokkeforening, inntil det etter åtte år ble en del av LO. I 1934 var han med på å starte Oslolauget, en forening for hovedstadens mesterkokker.

Under andre verdenskrig forble han ved hotellet, men under en temporær ledelse innsatt av NS. Fra 1945 var han også hotellets disponent. Som president i Nordiske Kjøkkensjefers Federation, var han i 1950 kritisk til det norske restaurantkjøkken, og ivret for en revitalisering av yrkesutdanningen.

Andre Engh fikk Kongens Fortjenstmedalje i gull i 1961.

Etter at Engh ga seg som kjøkkensjef i 1963, overtok sveitseren Willy Wyssenbach. I 1969 overtok Mathis Berge arbeidet som hotellsjef, og Engh ga seg til slutt i 1971. På sine eldre dager var Engh mye bosatt i franske Vence.

Disse har fått André Enghs Gullnål

2020: Geir Rune Larsen

2019: Kåre L. H. Andersen

2018: Hans Dahl Ørstavik

2017: Kristine Hartviksen

2016: Steinar Voreland

2015: Steffen Engelhard

2014: Tom Victor Gausdal

2013: Frode Myklevik

2012: Harry Ertresvaag

2011: Gunnar Hvarnes

2010: Håkon Reigstad

2009: Jon E. Henriksen og Erling Kristian Bjørstad

2008: Ikke delt ut

2007: Sven Erik Renaa

2006: Anne Dorthe Magnus Ask

2005: Mette B. Thurmann-Moe

2004: Einar Øverås

2003: Svein Magnus Gjønvik

2002: Ikke delt ut

2001: Steinar Lindstrøm

2000: Bengt Wilson

1999: Eyvind Hellstrøm

1998: Harald Osa

1997: Bente Skaug Halsos

1996: John Signar Johnsen

1995: Lauritz W. Hansen

1994: Marta Offerdal

1993: Folke Sundquist

1992: Kjell Innli

1991: Hans Jebsen

1990: Ingrid Espelid Hovig

1989: Tore Hovland

1988: Ola Olsen

1987: Arne Bertelsen

1986: Armand Julseth

1985: Edgar Ludl

1984: Otto Ramsbacher

1983: Ikke delt ut

1982: Arvid Skogseth

1981: Ikke delt ut

1980: Ikke delt ut

1979: Ikke delt ut

1978: Magne Aakvik

1974: Levin Halvorsen

1973: Leif Wester

1972: Reidar Andersen

1967: Paul Schaltenbrand, Kåre Åsheim, Thomas Næss og Rolf Svendsen

1966: André Engh

Lik og følg gjerne magasinet Horeca på Facebook og Instagram (søkeord horecanytt)

Du kan abonnere på gratis nyhetsbrev fra magasinet Horeca/Horecanytt.no her

Her kan du abonnere på magasinet Horeca

Powered by Labrador CMS