Alna-entusiast og senterdirektør Hans Georg Helberg (til venstre) sammen med akevittekspert Halvor Heuch på Tveten gård.

Gårdsbrennevin fra Alna gjenoppstår etter 200 år

Denne uka lanseres akevitten Alna Vitae – en akevitt med 200 års historie.

Publisert
Nå lanseres Oslo-akevitten Alna Vitae.

I 1816 startet den driftige godseieren, kjøpmannen og stortingsrepresentanten Even Bernhard Stenersen produksjon av potetbrennevin på Tveten gård i Aker. Brenneriet var det største i distriktet, og sto for halvparten av all brennevinsproduksjon i Christiania.

Onsdag 2. november markeres 200-årsjubileet med en helt ny akevitt fra Groruddalen; Alna vitae.

Tveten gård på Tveita

Brennerivirksomhet var god forretning tidlig på 1800-tallet. Stenersen hadde fra før brennevinsbrenneri i Brogaten i Christiania, men her ble plassen snart for liten. Den hvite bindingsverksbygningen på Tveten gård på Tveita ble tatt i bruk som brenneri i 1816. Brenneribygningen står der den dag i dag på Tveten gård, som er det best bevarte gårdstunet innenfor Oslos grenser.

200 år gammel industrihistorie

Nå har Alna-entusiast og senterdirektør Hans Georg Helberg tatt initiativ til å utvikle en klassisk norsk akevitt som passer godt både til norsk julemat og som avec til kaffen.

Med på laget er kanskje Norges fremste akevittekspert Halvor Heuch, og en av landets mest prisvinnende designere - Enzo Finger - som er ansvarlig for logo og etikett.

– Ved å gjenskape Stenersens gårdsbrennevin gjennom Alna Vitae, ønsker vi å trekke frem en 200 år gammel industrihistorie i Groruddalen. Norsk akevitt har en spesiell plass i norske mattradisjoner og vi syntes det var på tide at vi fikk en egen akevitt fra dette historiske brennevinsdistriktet, sier Helberg.

Lik og følg gjerne magasinet Horeca/nettstedet Horecanytt.no på Facebook og Instagram (søkeord horecanytt)

Du kan abonnere på gratis nyhetsbrev fra magasinet Horeca/Horecanytt.no her

Alna vitae

Alna vitae er en klassisk norsk akevitt tilsatt 12 år gammel mandelpotetsprit brent på Atlungstad Brenneri på Stange. Dette bidrar til en rik og kompleks akevitt.

Den har smak av karve og anis, kombinert med edle fataromaer, gjør at Alna Vitae bør nytes temperert i tulipanformet glass.

Alna vitae passer godt til tradisjonell, norsk julemat. Siden akevitten har en moderat sødme, vil mange også gjerne nyte den som en god akevitt til kaffen.

De første eksemplarene av Alna-akevitten er i disse dager på vei inn i Vinmonopolets hyller i området.

Powered by Labrador CMS