Bent Stiansen Statholdergaarden2
Bent Stiansen Statholdergaarden2

Ingen nye norske stjernerestauranter

Norge har nå bare fire Michelin-restauranter. Restaurant Oscarsgate, Le Canard, Statholdergaarden og Spisestedet Feinschmecker har beholdt sine stjerner, men ingen nye er kommet til etter at Terje Ness sa fra seg sin ene stjerne på Haga Restaurant på Østerås tidligere i vinter. Dessuten forsvant vår eneste tostjerners restaurant da Eyvind Hellstrøm forlot Bagatelle i desember 2009.

Publisert

Bent Stiansen og Statholdergaarden er som ventet en stjernerestaurant i 2011-utgaven av Guide Michelin, men Norge har ikke fått noen ny stjernerestaurant i år. (Foto: Morten Holt)

To restauranter, for øvrig de samme som i 2010-utgaven, Restaurant Eik og Oro Bar & Grill,er tildelt utmerkelsen Bib Gourmand - merket som indikerer vellaget mat til gunstig pris.

Flere nye ble nevnt

Ingen av stjernekokkene på de forskjellige restaurantene hadde veldig stor tro på endringer i forkant av årets stjerneutdeling, og slik ble det heller ikke.

Det ble antydet at blant annet Restaurant Oscarsgate hadde muligheter på den andre stjernen, men ingen norsk restaurant ble tildelt to stjerner i 2011-utgaven.

Dessuten lå flere restauranter i vannskorpen for å få sin første stjerne. Gamle Raadhus, Ylajali og Grefsenkollen ble nevnt i forkant av stjernedrysset.

En stjerne i Guide Michelin.

Sverige stikker fra

Men i vårt naboland Sverige drysser det ned nye stjerner. I Göteborg fikk restauranten Thörnströms Kök sin første første Michelin-stjerne. Dermed har nå Sverige 11 restauranter med til sammen 13 stjerner.

Danmark må som Norge se at det ikke ble noen nye stjerner, men fra før har landet 10 restauranter med totalt 11 stjerner. Men København fikk hele seks nye Bib Gourmand-restauranter ("god mat til bra pris") i årets kåring.

Dette gir stjerner og omtale

En restaurant som får tre stjerner i Guide Michelin bedømmes å være verd en reise i seg selv. To stjerner betyr at restauranten er verd en omvei. En stjerne betyr at restauranten er eksepsjonelt god i sin kategori.

15 restauranter i Europa har i 2011 fått høyeste karakter, det vil si tre stjerner. 58 restauranter er tildelt to stjerner.

Spisestedet Feinschmecker. (Foto: Morten Holt)

Hoteller bedømmes på samme måte for sitt miljø med hussymboler i ulike størrelser. Røde bestikk og hussymboler gis til ekstra hyggelige steder.

De norske Michelin-resturantene

Her er oversikt over norske restauranter med stjerne i Guide Michelin Main Cities of Europe 2011:

Restaurant Oscarsgate (en stjerne)

Adresse: Oscarsgate 2, 0257 Oslo (Inngang Pilestredet 63)

Telefon: 22 46 59 06

Epost:[email protected]

Webside:www.restaurantoscarsgate.no

Le Canard (en stjerne)

Adresse: President harbitzgt. 4 0259 Oslo

Telefon: 22 54 34 00

Epost:[email protected]

Webside:www.lecanard.no

Spisestedet Feinschmecker (en stjerne)

Adresse: Balchens gate 5, 0265 Oslo

Telefon: 22 12 93 80

Epost: [email protected]

Internett: www.feinschmecker.no

Statholdergaarden (en stjerne)

Adresse: Rådhusgata 11, 0151 Oslo

Telefon: 22 41 88 00

Epost: [email protected]

Webside:www.statholdergaarden.no

Restaurant Eik (Bib Gourmand - god mat for lav pris)

Adresse: Universitetsgata 11, 0164 Oslo

Telefon: 22 36 07 10

Epost: [email protected]

Webside:www.restauranteik.no

Oro Bar og Grill (Bib Gourmand - god mat for lav pris)

Adresse: Tordenskiolds gate 6 A, Oslo

Telefon: 23 01 02 40

Epost:[email protected]

Webside: www.ororestaurant.no

Dette er Michelin Guide

Guiden var opprinnelig en reiseguide utgitt av den franske dekkprodusenten Michelin. Den opprinnelige reiseguiden er nå en oversikt over de restauranter og hoteller inspektørene har kåret til de beste. Det er mulig å få maksimalt tre stjerner. I 2010 utgaven av Guide Michelin fikk fire Oslo-restauranter og en Bærum-restaurant hver en stjerne.

"

Michelins anonyme inspektører, som reiser omkring og prøvespiser på restauranter og bor på hoteller, betaler alltid for mat og hotellovernatting for å bevare Guide Michelins uavhengighet og for å sikre at inspektørene skal få samme opplevelse som øvrige gjester.

Guiden presenterer et utvalg hoteller og restauranter i alle komfort- og prisklasser i 44 byer i 20 europeiske land. Guide Michelin Main Cities of Europe 2011 omtaler hele 1557 hoteller (derav 110 nye omtaler) og 1771 restauranter (199 nye). Utvalget av restauranter omfatter 239 som viser Bib Gourmand-piktogrammet for meget bra valuta for pengene (46 nye), 15 er tildelt tre stjerner, 58 har to stjerner (derav 6 nye) og 284 har fått en stjerne (39 nye). Det er 30. året på rad at Michelin-guiden lanseres.

Les mer på den norske hjemmesiden for Michelin-guiden her

Les mer på den internasjonale hjemmesiden for Michelin-guiden her

"