KristinHalvorsenpåskolebesøk1

Imponert kunnskapsminister: Mange kan lære av Larvik

– Jeg er imponert over det de har fått til på Mesterfjellet skole i Larvik. Mange andre skoler og kommuner kan lære av hva de har fått til i Larvik. Slik kommenterer kunnskapsminister Kristin Halvorsen oppslaget i forrige nummer av Horeca om pilotprosjektet SKOLEMAT 2010, som tilbyr gratis skolemat til ungdomsskoleelever i Larvik, kombinert med arbeidstrening av flerkulturelle som fremtidige ansatte i næringsmiddelbedrifter og omsorgssektoren.

Publisert

Kristin Halvorsen på skolebesøk. (Foto: Stig Marlon Weston/SV)

– Ernæring og læring henger nøye sammen. Det er vanskelig å lære på tom mage. Hadde det vært opp til SV, hadde vi hatt måltider i skolen, men dette er det ikke politisk flertall for nå, fastslår lunnskapsministeren overfor Horeca.

I tråd med våre mål

Halvorsen er ikke eneste toppolitiker som er imponert:

– Ideene bak prosjektet er på alle måter i tråd med våre mål om å redusere sosiale ulikheter, om bedre helse og grunnlag for å kunne tilegne seg kunnskap, om inkludering gjennom arbeid og om gratis skolemat, fremholdt stortingspresident Dag Terje Andersen i sitt ledsagende brev til helseministeren og kunnskapsministeren høsten 2009 da han oversendte en presentasjon av prosjektet i Larvik.

Arbeidslinje som læringsarena

Ungdomsskoleelevene Kaja Isdahl Pesersen (t.v.) og Camilla Larsen er begeistret for skolemattilbudet. Returfrukt tilbake som fruktsalat er perfekt! (Foto: Odd Henrik Vanebo)

Dette er ”Case Larvik”: Skolematen tilberedes og pakkes av innvandrere på kvalifiseringsprogram eller andre stønadsordninger, i AE Storhusholds tidligere lager i Larvik, som er ombygd til et moderne produksjonskjøkken.

Innholdet i skolematposen produseres av ferske råvarer samme morgen som posene som legges i plastkasse til hver enkelt klasse, som transporteres til Mesterfjell ungdomsskole til lunsj i ”storefri”.

Varierende innhold

Elevene får ferdigpakket lunsje tre dager i uken. Innholdet varierer mellom påsmurt grov bagett (ciabatta, trekantsandwich eller lignende), salat (med pasta, kylling, skinke eller ost) og enkel varmrett (fiskepudding i hvit saus, kjøttsaus med pastahjul, tacogryte, lapskaus fiske-, tomat- eller grønnsakssuppe). Og som regel er en dessert av frukt eller yoghurt med.

Det følger med engangsbestikk til varmrettene og antibac-serviett som mottaker anvender før måltidet nytes.

Lave porsjonspriser

Det kjøres med en fireukersmeny hvor rettene rullerer. Råvarekostnaden, pluss emballasje, hygieneserviett, beger og engangsbestikk, varierer fra kr 5,10 (grønnsakssuppe – vel å merke med både fløte og snowflake) til kr 17,43 (salat med kylling) pr. porsjon. Gjennomgående er salatene dyrest. Varmrettene er ikke forskrekkende dyre: Fiskepudding med saus og amerikansk grønnsaksblanding koster kr 10,70 pr. porsjon, tacogryte kr 11,64, kjøttsaus med pastahjul kr 13,20 og lapskaus kr 13,42, mens suppene koster fra kr 5,10 til kr 11,94 (fiskesuppe).

Les hele saken i Horeca nummer 4 2011

Bli abonnent på Horeca her

"
Powered by Labrador CMS