Tingvollsost Spesialitet NETT

Spesialitetmerket til Tingvollost

Tingvollost har fått godkjent sine seks oster som spesialiteter av KSL Matmerk. – Jeg er mektig imponert over det jeg har sett, fortalte konst. administrerende direktør i KSL Matmerk, Henrik Solbu, etter omvisning på gårdsmeieriet. – Det er helhetstenkning og kvalitet som kjennetegner det vi har sett i dag, sa Solbu.

Publisert

Tingvollsost er Spesialitetsmerket. Fra venstre Henrik Solbu (KSL Matmerk), Marit Waagen, Solvor Waagen (holder Linnea Birkestøl), Toralv Waagen, Egil Smith-Meyer, Ingrid Waagen, Kristin Waagen, Markus Waagen blir holdt av Gunnar Waagen, Tore Jarmund (KSL Matmerk).

Det var ikke bare diplomoverrekkelsen som ga grunn til feiring for ysteriet på Torjulvågen. Etter et uhell i vinter som førte til produksjonsstans og behov for totalrenovering har Tingvollost endelig modne oster klare for levering til ventende kunder igjen.

Nylig åpnet også den nyoppussede gårdsbutikken der du får kjøpt ostene og annen lokal mat.

Dyrevelferd viktig faktor

- Friske kyr gir god melk, sa råvareansvarlig Gunnar Waagen da han viste frem fjøset. At dyrene både skal ha god plass og riktig kost er viktig for å få stabil kvalitet på ostene som lages på Tingvollost. På gården har man tatt i bruk flere avanserte målemetoder for å sikre best mulig resultat.

Også i diplomteksten vises det til at det blir lagt vekt på at råvareprodusenten har det best mulig. Dette kommer til utrykk gjennom topp resultater både med hensyn til melkeytelse og slaktekvalitet.

Familiebedrift med lang historie

Tingvollost er et familiedrevet gårdsmeieri som lager seks forskjellige hvit- og blåskimmeloster. Ysteriet ble etablert for sju år siden og baserer all sin produksjon på kumelk fra egen gård. Ostene lages for hånd og modnes i opptil et halvt år før de selges.

Saghaug Gard ligger i bygda Torjulvågen i Tingvoll kommune på Nordmøre. Her bor det totalt tolv personer fordelt på fire generasjoner som alle deltar i gårdsdriften. Både stedet og gården har tradisjoner som strekker seg århundrer tilbake. Dette er noe Tingvollost bruker bevisst i sin profil.

Historiske navn

Alle ostene har navn fra Tingvolls middelalderhistorie.

For eksempel er Mild Mester, en halvfast hvitskimmelost, oppkalt etter byggmester Gunnar som reiste Tingvoll kirke rundt år 1100. Den gamle steinkirken er også brukt i den grafiske profilen. Mønsteret på alle etikettene er nemlig hentet fra prekestolen.

Edel Frue, en myk hvitskimmelost av typen camembert, har sitt navn etter Fru Gro som er den første kvinnen fra den store Aspa-ætten, en ætt som skulle komme til å dominere i regionen i generasjoner.

Mektig Høvding, en myk hvitskimmelost av brietype, kommer av den første store høvdingen av Aspa, Aslak Jonsson.

Vismann, en kremaktig blåskimmelost, bærer sitt navn etter Hans Nielsen Tausan som var prest i Tingvoll på 1600-tallet med så stor interesse for stjernene at han lot bygge et eget stjernekikkehus.

Kraftkar, en vellagret blåskimmelost, er knyttet til de mange myter om drengen Tore Nordbø og hans overnaturlige styrke.

Bondelykke, en hvitost skåret i terninger, lagt ned i god solsikkeolje sammen med urter og fersk hvitløk, ble noen til del i de dager kirken leide ut kyr til rikfolk for at de hellige kyrne skulle bringe med seg hell og lykke til bonden. På Tingvoll var det annerledes. De fleste var fattige og fikk leie kyrne mot å betale en liten skjerv til kirken, og fikk på den måten sin andel av bondelykken.

Flere utmerkelser

Dette er ikke første gangen Tingvollost får heder får sine oster. Den vellagrede blåskimmelosten Kraftkar tok både gull og sølv under Landsutstillingen for gardsost i 2009 og ble også kåret til Årets ost. Også landsutstillingen i 2005 og 2007 ga medaljer til ysteriet.

Les mer på Tingvollsosts hjemmeside

"
Powered by Labrador CMS