Hotel Union Øye2

Hotel Union Øye får sitt tilbygg

Eierne av Hotel Union Øye, 62° Nord, har ønsket å utvide hotellet med en ny fløy i den gamle sveitserstilen. Debatten har rast i arktitektmiljøet. Enkelte mener at det er helt bak mål å bygge i den gamle stilen i 2010. Men nå har eierne fått det som de vil: Hotellet på Sunnmøre får bygge et tilbygg i sveitserstil.

Publisert

Hotel Union Øye,slik det fremstår i dag. (Foto: Morten Holt)

De nye eierne av det gamle og æverdige trehotellet, 62° Nord med administrerende direktør Terje Devold i spissen, gikk tidlig ut med ønske om å utvide bygget i den originale sveitserstilen.

Les også: Hotel Union Øye skiftet eier

Opp gjennom årene har flere andre trehotell luftet de samme planene, men fått nei fra fylkeskonservatorer. Det har gitt seg utslag i mange forunderlige tilbygg, som absolutt ikke har stått i stil til den opprinnelige hotelldelen.

Viste til Veneziacharteret

Sammen med arkitektene har de vist til Veneziacharteret, et UNESCO-dokument som sier at tilbygg skal speile den tiden de settes opp i. Norge har aldri vedtatt dette, men vanlig praksis har vært å følge det. Derfor var det uventet at Union hotell-eierne fikk ja, skriver Byggindustrien.

Eierne av Hotel Union Øye ga ganske tidlig klare signaler om at det ikke kom til å bli noen utbygging hvis de måtte bygge i ny og moderne stil.

"

Slik ser arkitektene for seg nye Hotel Union Øye. (Illustrasjon: RIK Arkitektur)

- Dette markerer et trendskifte. Et gjennombrudd, sier tilfredse eiere av det nesten 110 år gamle Union Hotel til Aftenposten.

Må sees isolert

- Vi ser vel nå at flere får det synet at hvert prosjekt må sees isolert, sier arkitektene Jürgen Kiehl og Odd Are Prestegård hos RiK Arkitektur, som skal utforme tilbygget.

Arkitektene innrømmer at oppdragets art, å se for seg hvordan arkitektene i 1890 ville tenkt seg et større hotell, er uvant. De er oppdratt i en arkitektkultur der tilbygg skal stå som en kontrast til det opprinnelige. Men de mener trehotellet i den lille bygda Øye i lengst ned Norangsdalen trenger noe annet, for å bevare opplevelsen av stedet.

Les hele saken på Aftenposten.no

"
Powered by Labrador CMS