Gravdal sykehus Hallgeir

Fortsetter med kok/server på Gravdal

De ansatte på kjøkkenet på Gravdal sykehus er glade for at Vestvågøy kommune har droppet planen om omlegging fra kok/server til kok/kjøl som ble vedtatt i vinter. Det er ikke noe de heller vil enn å servere nylaget mat, som også brukerne aller helst vil ha.

Publisert

Dagrunn Arctande (fra v.), Hilde Haug og Torild Coucheron mener beslutningstakerne skal lytte til brukerne og de ansatte.(Foto: Odd H. Vanebo)

Betjeningen på kjøkkenet ved Nordlandssykehuset Lofoten, Gravdal ble ganske opprørte over at Vestvågøy kommune, i samråd med sykehuset, i vinter besluttet å gå over fra kok/server til kok/kjøl.

I 2008 ble kjøkkenet nedbemannet fra 18 til sju ansatte. Ble den nye planen gjennomført, hadde bare tre kokker fått lov til å være med videre. En fjerdemann ville ha blitt hentet utenfra.

Nå starter ny jakten på kostnadsbesparinger, så alle sorger er ikke slukket. De ansatte stilte og stiller seg tvilende til at det er store innsparinger å hente på kok/kjøl uansett, tatt i betraktning at det må til en investering på 10–11 millioner kroner i nytt kjøkken med utrustning. Det som ville oppnås, var bare at noen arbeidsoppgaver flyttes.

Ikke til brukernes beste

Betjeningen håper at kok/kjøl-opplegget er droppet for godt:

– All erfaring fra nabokommunen Vågan og fra andre kommuner i samme helseforetak, Nordlandssykehuset, viser at det er nylaget mat med kok/server brukerne foretrekker. Den største brukergruppen, som er hjemmeboende eldre, ønsker ikke å få de berømmelige plastposene med hovedrett, poteter og tilbehør som de selv skal varme opp i mikroovn og så klippe og legge på tallerken. Inntil fem poser av hvert må de oppbevare i kjøleskapet for de kommende dager. Da Vågan kommune gjennomførte det samme for noen år siden, tok de til vettet etter en tid og gjeninnført kok/server. Kok/kjøl er uaktuelt på Stokmarknes og i Bodø, sier Dagrunn Arctande, Hilde Haug og Torild Coucheron, som har hatt sin arbeidsplass på Gravdal sykehus i opptil 30 år.

Ikke hyggelig verv

Kokk Hallgeir Johansen gleder seg over at Vestvågøy kommune har gått tilbake på vedtaket om omlegging til kok/kjøl på Sykehuset Lofoten. (Foto: Odd H. Vanebo)

Kokk Hallgeir Johansen ble utpekt til å representere de ansatte i styringsgruppen som skulle utrede en mulig omlegging. Det har ikke vært noe hyggelig verv å ha.

– Ganske enkelt fordi jeg ikke tror kok/kjøl blir en god løsning for brukerne. Vi lager daglig 250 middager: 50 porsjoner til pasientene på sykehuset, 70 til pasientene på sykehjemmet som holder til under samme tak, 50 til et bo og servicesenter på Leknes og 80 til hjemmeboende. Alle får altså nylaget middag. Transporten går i bulk med termovogn til Leknes bo- og servicesenter, mens hjemmetjenesten håndterer distribusjonen til hjemmeboende med bruk av termobager.

Postkjøkken

På sykehuset og sykehjemmet er det postkjøkken som anretter og serverer middagen. De samme postkjøkkenet har fullt ansvar for frokost og kveldsmat.

Alt brød bakes og stekes på kjøkkenet, likeså kaker og småkaker.

– Vi leverer kaffe og kaker på bestilling til avdelingene, røntgen og blodbanken. Alt ferskt og nylaget, fremholder Johansen, som også peker trivselsfaktoren som ligger i ’ferskt og nylaget’. En faktor som ikke må underkjennes i institusjoner som et lokalsykehus, sykehjem og bo- og servicesenter for eldre, sier Johansen. Derfor er han nå ekstra glad for at kommunen har snudd – i alle fall i denne omgang.

Les hele saken i Horeca nummer 3 2010

Bli abonnent på Horeca nå

"
Powered by Labrador CMS