Løvetann Merete Anfinnsen

Løvetann standhaftig og spiselig

Etter noen års erfaring fra kantinedrift, med både ingeniørhøyskole og hotellhøyskole i ryggsekken, startet Merete Anfinnsen sitt eget selskap. Hun tok med seg erfaring om både hvordan ting skal gjøres, og hvordan det absolutt ikke skal gjøres. Hun kan nå stolt presentere et selskap som driver over 20 kantiner og teller 30 ansatte.

Publisert

Etter noen års erfaring fra kantinedrift, med både ingeniørhøyskole og hotellhøyskole som ballast, startet Merete Anfinnsen (48) sitt eget selskap, Løvetann AS. (Foto: Løvetann)

- Noen ser på løvetann som ugress. Hadde de visst hva den kan kurere, hadde de endret sitt syn på denne vakre, gule vårblomsten. Den er noe av det mest standhaftige som finnes i naturen, sier gründer og daglig leder av Løvetann AS, Merete Anfinnsen.

– Det er ikke noe tilfeldig navnevalg. Løvetann finnes over alt, fargen symboliserer sol, varme og friskhet. Den er ekte og ujålete, og kommer alltid tilbake. Dessuten kan den spises, sier hun.

Ayfer fra Tyrkia er en av mange kvinner ansatt hos Løvetann. (Foto: Løvetann)

Høy alder, minimalt fravær

Løvetann AS har et sykefravær på mindre enn to prosent, og en høy gjennomsnittsalder på de 30 kvinnene som jobber der. Hemmeligheten er stor frihet og muligheten ti å ta egne valg.

– Våre ansatte gir mye mer enn de behøver. De føler et stort ansvar, vokser med oppgaven, får gode tilbakemeldinger og har lyst til å gi det lille ekstra.

Løvetann har også god erfaring med voksne kvinner på 50+ som de har rekruttert gjennom NAVs rehabiliteringsprogrammer, kvinner som av forskjellige årsaker hadde falt ut av arbeidslivet. – Disse kvinnene kom med lav selvtillit og uten selvoppfattet markedsverdi. Det tok ikke lang tid før de med stolthet driver kantiner, ikke har fravær og nekter å slutte før de minst har fylt 70, sier Merete Anfinnsen. Den eldste var 66 år ved ansettelse.

Mange av Løvetanns ansatte ”løvetenner” har forskjellig etnisk bakgrunn. Kundene elsker nye smaker fra Asia, Europa og andre verdensdeler.

– De viser alle en imponerende omsorg for de menneskene de lager lunsj til. En innsats de får mye igjen for i form av ros og positive tilbakemeldinger, sier gründeren.

Stå på og få hjelp

Det er et internasjonalt arbeidsmiljø hos Løvetann. Her Aree fra Thailand. (Foto: Løvetann)

For å starte sin egen bedrift må man være seig, ha beinhard vilje og overbevisning om at tro kan flytte fjell. –Det har vært noen kneiker der man bare må stå på og ikke gi opp. Det blir mye jobbing i begynnelsen, kvelder og helger går med. Alt ble enklere etter at selskapet gikk fra å være et enkeltmannsforetak til et AS. – Da blir man behandlet mer seriøst av bl.a. skattemyndighetene.

Merete anbefaler at man leier hjelp på de områder der man selv ikke er ekspert. –Kjøp faglig hjelp i stedet for å styre med det selv, til for eksempel regnskap. Konsentrer deg om det du kan og bruk kreftene på det du er god på. Det er jo det våre kunder gjør når de kjøper våre tjenester.

Det har sin pris å følge drømmen og starte sitt eget selskap. Man må gå 100 prosent inn for det. Jobb og kunder kommer alltid først. Noen ganger før egen familie.

– Ting tar alltid mer tid enn man tror. Det går opp og ned før det bare går oppover. Grunnarbeidet er avgjørende, at man har lagt til rette for en god base der alt kan vokse fra.

Anfinnsen er sikker på at Løvetann AS kom inn i den gode sirkelen for lenge siden. Det er slik det fungerer. Snøballen begynner å rulle, og da er det om å gjøre å henge på.

Mariete fra Bulgaria er ansatt i Løvetann. (Foto: Løvetann)

Innhøstingen

Etter snart åtte år med dedikert jobbing har Merete endelig bestemt seg for å bruke litt mer tid på sin egen kreativitet. Hver tirsdag starter hun dagen med kunstmaling, leker med penselen og blir inspirert. Løvetann har nettopp flyttet til nye lokaler på Grefsen, og på loftet er det en mezzanin der kreativiteten kan blomstre, for alle som vil.

– Det er viktig å utvikle sin egen kreativitet. Det gir glede, åpner nye perspektiver og er bra på alle måter. De fleste bruker kreativiteten sin alt for lite.

Nå kan Merete nyte godt av tilfredse og engasjerte ansatte, fornøyde kunder og mange muligheter fremover.

Garvede kvinner

Kantineselskapet Løvetann AS tar imot personer som trenger praksisplass og arbeidstrening.

– Mange steder settes de i oppvasken. Hos oss bruker vi denne tiden til opplæring med tanke på fast jobb etterpå, sier daglig leder hos Løvetann AS, Merete Anfinnsen (48) til Seniorpolitikk.no.

"

Merete Anfinnsen og Remy Kalvatn i kantineselskapet Løvetann. (Foto: Løvetann)

Firmaet rekrutterer spesielt kvinner over 50 år gjennom NAVs rehabiliteringsprogrammer, kvinner som av ulike årsaker ofte har falt ut av arbeidslivet. Ifølge Norsk seniorpolitisk barometer 2010 regner norske ledere i gjennomsnitt en arbeidstaker som eldre ved fylte 55,6 år.

– Når ansatte anbefaler nye medarbeidere, møter vi alltid vedkommende. Vi ser på CV`en etter hva de har jobbet med tidligere, og ser helst at de har arbeidet med mat. Men vi tenker kanskje omvendt av mange andre når det gjelder alder. Jeg tror vi har til gode å møte eldre arbeidstakere med lav arbeidsmoral, sier hun. Etnisk bakgrunn eller rart navn betyr heller ingenting, sier Anfinnsen til Seniorpolitikk.no.

- Attraktivt å jobbe i Løvetann

– Det er blitt attraktivt å jobbe hos oss. Vi trenger ikke å annonsere ledige stillinger. I tillegg til å rekruttere via NAV, får ansatte bonus dersom de anbefaler noen de kjenner, sier driftsleder Remy Kalvatn (44) til Seniorpolitikk.no.

"

Elisabeth er en av 30 kvinner i kantineselskapet Løvetann AS. (Foto: Løvetann)

Kalvatn er Anfinnsens høyre og venstre hånd, og stepper inn for sjefen når det er nødvendig.

Les hele saken om Løvetann på Seniorpolitikk.no

Fra Russland til Løvetann

Kortselskapet EnterCard i Oslo har kantinetjenester fra Løvetann AS, og ved grytene står Svetlana Pavlenko (59). Menyen er like variert som hennes bakgrunn, og den tilpasses kantinens besøkende så langt det er mulig.

- Jeg vil ikke sitte hjemme. Jeg vil jobbe, og Løvetann ga meg fast jobb, sier hun. Hun har jobbet i Løvetann i fem år og begynte med praksisplass via Nav. Kontakten med kollegene holder hun gjennom fester og seminarer.

I 1996 ble Svetlana Pavlenko og moren hennes ønsket velkommen til Norge. De er etterkommere etter Svetlanas oldefar, som utvandret med familien fra Vardø i Finnmark til den russiske Kolahalvøya i 1901 for å fiske.

Fra bygningsingeniør til mat

Pavlenko er egentlig utdannet bygningsingeniør i Moskva.

- Jeg hadde arbeidet med brannslokningssystemer, og prøvde å finne meg en relevant jobb i Norge. Men jeg lyktes ikke, og nå har jeg vært 13 år borte fra yrket. Mannen min er utdannet pianist, heller ikke han har lyktes i å få relevant jobb. Men hele livet har jeg laget mat og invitert venner. Jeg liker å lage mat, sier hun.

Les mer om Svetlana Pavlenko i en sak skrevet av Seniorpolitikk.no

Løvetann AS

Løvetann kantinedrift & catering ble stiftet som enkeltmannsforetak i 1995 av Merete Anfinnsen. 2. juli 2003 ble selskapet omregistrert til Løvetann AS.

Daglig leder og eier er fremdeles Merete Anfinnsen. Frem til 2003 var kontoret i en krok under trappen hjemme. På kvinnevis har utviklingen foregått stillferdig, langsomt og trygt.

I dag driver Løvetann 20 kantiner i Oslo & omegn og vi teller 30 fantastisk engasjerte og pliktoppfyllende "løvetenner". I tillegg til kantinedrift satser Løvetann på prosjektering og analyse.

– Det kan ta litt tid å bygge seg opp, og jeg tenkte at om nødvendig ville jeg spe på inntekten med å jobbe som avisbud, sier hun. Det ble ikke nødvendig. I tillegg til kantinedrift driver jeg prosjektering av kantiner og analyse av andre servicebedrifter.

Les mer på Løvetann AS` hjemmeside

Vil du ha gratis nyhetsbrev fra Horecanytt? Klikk her

"

Relaterte artikler

    Powered by Labrador CMS