Glødelampe

Sparepærer snart avlegs

Tradisjonelle glødelamper fases ut og folk flest bytter til sparepærer. Men sparepærene får en kortvarig karriere, spår lyseksperter. – Vi er midt inne i revolusjonerende utvikling innen belysningsteknologi, sier lysdesigner og rådgiver Morten Jensen i ÅF-Hansen & Henneberg.

Publisert

Glødelampene er i ferd med slukne for godt (Foto: ÅF)

Sparepærer har åpenbare svakheter. Selv om levetiden og energiforbruket er langt bedre enn for glødelamper, inneholder sparelampene miljøgifter som kvikksølv.

– Lyset fra slike pærer kan virke flatt, og pærene gir en dårligere fargegjengivelse. Designmessig er pærene ofte mindre pene, og de gir ikke full lysstyrke umiddelbart. Dessuten er de vanskelige å dimme, sier Jensen.

LED-belysning (lysdioder) er fremtiden både i våre hjem, i offentlige bygg, i uterom, i biler og mobiltelefoner, mener han og fagmiljøet Lyskultur.

Varmere lys

– Selve LED-teknologien er ikke ny, jeg har jobbet med det i over 10 år. Men forbedringene er store når det gjelder levetid, lyskvalitet og miljøgevinst.

Inntil nylig hadde slike lysdioder begrenset bruksområder, men nå er de blitt så bra at de snart vil utkonkurrere eksisterende lyskilder, mener belysningsingeniøren i ÅF.

Lysopplevelsen fra den nye generasjonen LED er mye bedre enn før.

– Allerede kan man få slik belysning i det vi på fagspråket kaller ulike fargetemperaturer. Dermed kan vi få et varmere lys enn før. Det er ikke mer enn to år siden mange forbandt LED med et kaldt lys som ga et blåhvitt skinn, sier Morten Jensen.

LED-belysningen kan nå også dimmes, noe som er et krav til moderne belysning. Dimming gir en ekstra miljøgevinst.

Lyser hele livet

Sterkt forbedret lyskvalitet, kombinert med langt bedre lysutbytte enn før, er nok det viktigste for folk flest. Men bransjen er også opptatt av at dette er energieffektiv belysning som har svært lang levetid.

Mens vi tidligere skiftet glødelamper flere ganger i løpet av et år, skal en LED-lampe ifølge produsentene kunne vare i opptil 100 000 timer. Det innebærer at en lampe kan lyse i opp til 10-12 år sammenhengende.

LED varer

– Som rådgiver mener vi at LED-belysning av høy kvalitet skal vare i minst 50 000 timer. Kvalitet er ofte sammenlignbart med levetid. Gjennomsnittlig belysning i hjemmet er på rundt seks timer i aktive rom. Da kan levetiden bli på hele 25 år.

– For samfunnet er miljøgevinsten ved LED aller viktigst. Den etterlater ingen miljøgifter, lever lenge og bruker lite energi.

Overgangen til LED betyr ikke at vi må bytte ut eksisterende lysarmaturer i boligene.

– Det kommer komplette serier med utskiftbare sokkelenheter som vil passe inn i eksisterende belysning, sier lysdesigner Morten Jensen i ÅF.

Newswire

Hold deg oppdatert mned vårt gratis nyhetsbrev som blir sendt ut en gang i uken

"
Powered by Labrador CMS