Årets sjømatkokk Vallestad Næss nett
Årets sjømatkokk Vallestad Næss nett

Vallestad Næss Årets Sjømatkokk

Øystein Vallestad Næss (31), som jobber som kokk på Jakob's Bar og Kjøkken i Bergen, er kåret til Årets Sjømatkokk. Utdelingen fant sted under messen Sjømat for alle i Bergen.

Publisert

Med utgangspunkt i råvarer som lysing, kveite og tørrfisk laget han tre retter som førte han helt til topps i den prestisjefylte konkurransen. Hver enkelt rett ble presentert en fagjury for bedømmelse.

Premien

Vinneren ble overrakt en sjekk på 10 000 kroner, pokal og diplom. I tillegg fikk han Mac-kniv fra Global Corporation, en fleece-jakke og regntøy fra Eksportutvalget for Fisk.

- For meg er det veldig stort å vinne denne konkurransen, uttaler sier Vallestad Næss (31), som vant foran Kent Medhus fra Augusta Arnesen i Oslo og Siri Janson Berg fra Gamla Verket i Stavanger.

Uventede råvarer

Konkurransen var krevende med uventede råvarer. Den ble arrangert etter " mystery basket- prinsippet" der deltakerne ikke skal sende inn menyer på forhånd. Dette stiller ekstra store krav til utøverne.

- Det er spennende å ikke kjenne råvarene på forhånd, da stiller alle likt i konkurransen. I en konkurranse der råvarene er kjent, kan vi trene på forhånd. I en "mystery basket"-konkurranse har vi ikke den muligheten, sier Vallestad Næss.

Vallestad Næss er vant til å jobbe mye med lysing og kveite, men er mer uvant med tørrfisk som råvare.

Samarbeid

Den nasjonale kokkekonkurransen Årets Sjømatkokk arrangeres av Norsk Sjømatsenter i samarbeid med Bergen Kokkenes Mesterlaug og Norges Kokkemesteres Landsforening.

I juryen satt foruten hoveddommeren Thorbjørn Forster fra Statholdergaarden i Oslo, Per Christian Valland fra Norsk Sjømatsenter i Bergen og Odd Einar Tufteland fra Cornelius Restaurant ved Bjorøy.