Paul Bocuse og Eyvind Hellstrøm.

Hellstrøm fransk ridder

Eyvind Hellstrøm er utnevnt til ridder av den franske Æreslegionen for sin innsats for internasjonal kokkekunst

Publisert

Eyvind Hellstrøm, kokk og president i Bocuse d'Or Europe, ble onsdag 10. oktober tildelt den franske Æreslegionen (Légion d'honneur) av Paul Bocuse.

Utnevnelsen fant sted under en høytidelig seremoni i den franske ambassadørens residens i nærvær drøyt hundre kokkekollegaer, familie, venner og presse.

Fremmer kokkekunsten

Æreslegionen tildeles Hellstrøm for hans arbeid for å fremme kokkekunsten i Norge og verden forøvrig.

- Dette er en anerkjennelse av det arbeidet som er nedlagt de siste 40 årene fra Hellstrøm sin side med å utvikle kokkefaget i Norge, løfte norske kokker opp til de høyeste internasjonale nivå, og gjøre norsk kokkekunst og råvarer kjent internasjonalt, sier verdenskokkenestor Paul Bocuse (82), og fortsetter :

Betydd mye

- Sjelden har en person gjort så mye for et lands matkultur som Eyvind Hellstrøm, og det norske folk kan være stolt og takknemlig for hva han har gjort slik at norske kokker og råvarer nå befinner seg i verdenseliten. Han begynte sin karriere med å søke inspirasjon i Frankrike. I dag ser også franske kokker til Norge.

Légion de honneur ble innstiftet i 19. mai 1802 av Napoleon Bonaparte og skulle gies til personer som hadde gjort en innsats for "honneur et patrie", altså for ære og fedreland.

Idag teller orden drøyt 95.000 personer, hvorav to tredjedeler er militære og de aller fleste franske. På norsk side er det et titall nåværende "innehavere", blant dem flest militære fra andre verdenskrig.

Nansen og Disney

Blant kjente nordmenn og andre finner vi blant andre Fridtjof Nansen, Clint Eastwood, Josephine Baker, Gerard Depardieu, Duke Ellington, Ingmar Bergman, Walt Disney, Tony Parker og Yves Saint Laurent.

I Frankrike, der mat er en innarbeidet del av kulturen, har flere kokker mottatt Æreslegionen.

I den nordlige sfære er Eyvind Hellstrøm den aller første.

Powered by Labrador CMS