Jan Bruse Andersen2 - nett
Jan Bruse Andersen2 - nett

Best på vinkart i Norden

Årets "Michelin-kåring" når det gjelder vin viser at norske topprestauranter har de beste vinkartene i Norden. Park Hotel Vossevangen regnes fortsatt som den aller beste.

Publisert

Men selv om Wine Spectators dommere mener at vinkartet i restaurant Elysée på Park Hotel Vossevangen er et av de absolutt beste i verden, får den bare nest beste utmerkelse.

Begrunnelsen for at hotelldirektør Jan Bruse Andersen & Co ikke får tre stjerner er at hotellet satser på buss- og cruiseturister og ikke har noe gourmetkjøkken.

Vinkjelleren på hotellet huser godt over 40 000 vinflasker. I restaurant Elysée finnes to vinlister: Et vinkart med et utplukket utvalg med 5-600 viner og en tjukk blekke på 130 sider.

Sistnevnte liste presenteres ikke for den allmenne gjest. Hotellets vinkjeller og Bruse Andersens vinsamling har med årene blitt en viktig del av hotellets image.

Oslo-preget

Nytt i år er det at Bent Stiansen og Statholdergaarden har fått sine to "stjerner" for vinkartet sitt.

Ellers har Oslo-restaurantene Bagatelle, Klosteret Restaurant, Oslo Spiseforretning, Lysebu og Le Canard også fått "Best of Award of Exellence" (to stjerner), mens Craigs Kjøkken og N.B. Sørensen i Stavanger har det samme. Det har også Huset på Svalbard.

Award of Exellence, som svarer til "en stjerne" har Baltazar Ristorante e Enoteca som Dr. Kneipp's Vinbar, Markveien Mat og Vinhus, Skytterkollen, Hallingstuene på Geilo, Solvold i Sandefjord og Munch på Refsnes Gods i Moss fått. Det gir 10 med nest beste utmerkelse og sju med tredje beste utmerkelse.

Best i Norge

I Danmark er det ni med nest beste og to med tredje beste utmerkelse. I Sverige er det sju med nest beste utmerkelse, og ingen som har fått tredje beste utmerkelse. I Finland har ingen restauranter fått noen utmerkelser, mens en restaurant på Island har fått tredje beste utmerkelse.

På verdensbasis har nå 76 restauranter beste utmerkelse (tre stjerner), eller Grand Award som det heter i utmerkelsen. Det er to nye på listen i år, The French Laundry i Napa og Palais Coburg i Wien).

748 restauranter har fått utmerkelsen Best of Award of Excellence, mens hele 3131 restauranter har Award of Excellence.