Du er her

Vil til topps i Bocuse d'Or

Christian A. Pettersen var Norges Bocuse d’Or-deltaker i januar i år. Det endte med bronsemedalje. Nå gjør han et nytt forsøk for å bli med i Bocuse d’Or-sirkuset igjen. Det har flere gjort før ham.
Av Morten Holt
Publisert 22.03.2019 16:30

Danske Rasmus Kofoed tok både bronse og sølv før han endelig fikk fullklaff i 2011. Norske Ørjan Johannessen trengte to forsøk på å nå helt til topps.

Lyktes i det andre forsøket


Ørjan Johannessen gikk til topps i det andre forsøket. (Foto: Morten Holt)

Blant alle norske Bocuse d’Or-deltakere gjennom tidene, er det bare én kokk som har deltatt i flere Bocuse d’Or-finaler:

Ørjan Johannessen vant Bocuse d’Or Europe i Brussel i Belgia i 2012, og ble dermed en av de heteste favorittene i Lyon året etter. Men der gikk det litt «skeis»; Johannessen havnet utenfor pallen.

Senere samme år, i 2013, klarte han å vinne «Årets kokk» i Norge på nytt, og ble dermed Norges representant i Bocuse d’Or Europe i Stockholm i 2014 og Bocuse d’Or i Lyon i 2015. Det endte med bronse i Stockholm og seier i avgjørende verdensfinalen!

Kofoed lyktes i det tredje forsøket


Rasmus Kofoed (nummer to fra avenstre) vant i sitt tredje forsøk. Norges Gunnar Hvarnes (til høyre for Kofoed) vant bronsen. Helt til høyre avdøde Paul Bocuse. (Foto: Bocuse d'Or)

Flere andre meritterte kokker har også gjort gjentatte forsøk for å erobre den øverste plassen på seierspallen.

Det beste eksemplet er Rasmus Kofoed, som driver restauranten Geranium i København (tre stjerner i Guide Michelin).

Han «debuterte» med bronse i 2005 (Tom Victor Gausdal vant sølv), og kom tilbake to år senere. Det endte med sølv. Men Kofoed ga seg ikke der. Han ville ha gullet, og etter gode forberedelser hentet han hjem den gjeveste medaljen i Bocuse d’Or 2011.

Årets vinner ble nummer seks i 2015


Kenneth Toft-Hansen var ikke i nærheten av pallen i 2015. Han revansjerte det hele med gull i Bocuse d'Or 2019. (Foto: Heidi Fjelland)

Årets danske vinner i Bocuse d’Or, Kenneth Toft-Hansen, har også tidligere deltatt – uten en gang å komme på pallen. Han ble nummer seks i 2015.

Morten Falk representerte Danmark i 2017, og endte helt nede på 10. plass, men Kenneth Toft-Hansen kom altså tilbake i 2019 med et brak – og sikret nytt gull for broderfolket i sør.

Og hvem var coach for Danmark i år? Jo, Rasmus Kofoed.

Saken fortsetter under bildet


Rasmus Kofoed (til venstre ) vant i sitt tredje forsøk, og styrte senere Kenneth Toft-Hansen (til høyre) til Bocuse d'Or-gull. (Foto: Heidi Fjelland)

Se medaljestatistikken for Bocuse d’Or her

– Ingen fordel å vinne Europa-finalen


Christian A. Pettersen har deltatt i 24 kokkenkonkurranser. Han har fortsatt til gode å havne utenfor pallen!  Her fra Årets kokk i 2017. (Foto: Morten Holt)

Etter en overlegen seier i Bocuse d’Or Europe i Torino i fjor, var Christian A. Pettersen den store favoritten i Lyon i januar i år. Det endte med bronseplass, noe de alle fleste – bortsett fra hovedpersonen selv, var fornøyd med.

– Jeg tror ikke det var noen fordel å gå inn i verdensfinalen som så stor favoritt, sier Pettersen, som nå altså vil gi det et nytt forsøk.

Men veien til Bocuse d’Or-deltakelse er definitivt ikke enkel. I finalen av «Årets kokk» 2019 i september møter han hard konkurranse, og vi våger å påstå det kanskje er like vanskelig å gå vinnende ut der som å ende på pallen i Bocuse d’Or.

I «Årets kokk» 2019 deltar foruten Pettersen; Øyvind Bøe Dalelv, Filip August Bendi, Håvard Werkland og Marius Dragsten Kjelsrud.

Les også: Disse er med i Årets kokk 2019

Les også: Vil innføre Årets unge kokk

Les også: Tom Victor Gausdal skal bedømme neste Bocuse d'Or-finale

Lik og følg gjerne magasinet Horeca på Facebook og Instagram (søkeord horecanytt)

Du kan abonnere på gratis nyhetsbrev fra magasinet Horeca/Horecanytt.no her

Her kan du abonnere på magasinet Horeca