Ullevål Lars Helleborg og Inger Haugene (4)

Vant NM i institusjonskokkfaget for lag

Lars Helleborg og Inger Haugene fra Oslo Universitetssykehus, hovedkjøkken Ullevål vant NM for institusjonskokkfaget for lag på Smak 2014, som ble arrangert på Norges Varemesse i dag. Fem tomannslag konkurrerte om seieren.

Publisert

Lars Helleborg og Inger Haugene fra Oslo Universitetssykehus, hovedkjøkken Ullevål vant NM for institusjonskokkfaget for lag på Smak 2014. (Foto: Morten Holt)

Haugene og Helleborg, som begge var debutanter i mesterskapssammenheng, viste at de var i en klasse for seg under NM i institusjonskokkfaget – lag.

På andreplass endte Ronny Nilsen og Liv Hege Olsen fra Hospitalet Betanien i Bergen, mens Bjørn Sandnesmno og Brita Finseth fra Helse Nord-Trøndelag HF, avdeling Namsos sykehus endte på bronseplass.

Saken fortsetter under bildet

<p>Pallen i NM i institusjonskokkfaget lag 2014. Fra venstre Liv Hege Olsen, Ronny Nilsen, Inger Haugene, Lars Helleborg, Bjørn Sandnemo og Brita Finseth. (Foto: Elisabeth Strøm)</p>

Ledet hele veien

Vinnerne på podiet. (Foto: Lars Thomassen)

– Gullvinnerne ledet helt fra konkurransen startet i dag, sa hoveddommer Morten Heiaas i begrunnelsen.

Med seg i det nordisk sammensatte dommerpanelet hadde han Annika Larsson fra Sverige, Mari Helene Kåstad, Bergen, Olga Gunnarsdottir fra Island og Michael Allerup Nielsen fra Danmark, samtlige høyt respekterte fagpersoner.Et samlet dommerpanel mente også at laget fra Oslo universitetssykehus hadde løst oppgaven med spesialkost på en fortreffelig måte.

Juryen trakk fram mellommåltidet, desserten og spesialkosten som spesielt vellykkede retter.

Lars Helleborg. (Foto: Morten Holt)

Inger Haugene i aksjon. (Foto: Morten Holt)

– Den danske dommeren har aldri smakt varmrøykt torsk tidligere. Det han fikk smake i dag falt virkelig i smak, uttalte Heiaas.

Dagsmeny til 55 kroner

Under NM må institusjonskokkene tilfredsstille strenge krav til næringsinnhold, total energimengde og pris. Oppgaven til NM besto i å lage en meny som skal serveres i en omsorgsbolig for eldre.

Av 12 beboere skulle fire ha konsistenstilpasset kost, det vil si purékost. Rettene skal være sammensatt med tanke på å oppfylle myndighetens anbefalinger, både når det gjelder matvarevalg og næringsinnhold. Menyen inkluderte et mellommåltid, lunsj og middag med dessert – samtlige energi- og næringstett kost som standard. Prisen skal ikke overstige 55 kroner per porsjon for alle tre måltider.

Vinnermenyen

Foto: Heidi Fjelland.

Inger Haugene og Lars Helleborg serverte en fantasifull og fargerik meny:

Byggrisotto, créme fraiche, ristede solsikkekjerner til mellommåltid, marinert kalkunbryst, briecréme, salsa, hummus, og knekkebrød til lunsj

Varmrøkt torsk, søtpotetduchesse, eple- og eddikmarinerte grønnsaker, grønnkålchips, pesto og rømmesaus til middag,

Eplekompott, banan- og limemousse, bringebærgele, daddelpuré, sitronmelissesaus og valnøttkrokan til dessert.

Kost- og ernæringsforbundet

Arrangør Kost- og ernæringsforbundet har, i samarbeid med sponsorer, lagt klare føringer når det gjelder hvilke råvarer som kan brukes i konkurransen. Til lunsj skulle det serveres kalkunbryst og til middag torsk. Mellommåltidet skulle inneholde byggris og desserten skulle bestå av epler, valnøtter og dadler.

Oppskriftene skal synliggjøre at produksjonen av måltidene skal kunne være praktisk gjennomførbar til minimum 100 porsjoner, innenfor relevante tids-, utstyrs- og personalmessige ressurser i institusjonskokkfaget.

Vinnerlaget fikk 25 000 kroner, sølvmedaljevinnerne 18 000 kroner og bronsemedaljørene 12 000 kroner i premiesum.

Du kan lese mer om konkurransen, kriteriene og hva som lages her

Deltakerne

Her de andre deltakende lagene i konkurransen

Hospitalet Betanien, Bergen (sølvmedalje)

"

Ronny Nilsen og Liv Hege Olsen endte på sølvplass. (Foto: Morten Holt)

Helse Nord-Trøndelag HF, avdeling Namsos sykehus (bronsemedalje)

Bjørn Sandnesmno og Brita Finseth endte på tredjeplass i NM. (Foto: Morten Holt)

Helse Møre og Romsdal, avdeling Ålesund sykehus

Unni Gjerde Grøtta (til høyre) og Anja Fiskerstrand. (Foto: Morten Holt)

Solborg Bo og Aktivitetssenter, Ski

Merethe Haugerud (til høyre) og Karina Myrer. (Foto: Morten Holt)

Relaterte artikler

    Powered by Labrador CMS