Smak 2014 Hellstrøm - Patrick Dufaud
Smak 2014 Hellstrøm - Patrick Dufaud

Spenstig konkurranseprogram på Smak 2014

Det blir action på Norges Varemesse i Lillestrøm 4. til 7. februar når det skal konkurreres live om titlene Nasjonal Pizzamester og Årets grønne kokk, NM i konditorkunst og NM i oppvask. To helt nye innovasjons-priser også lansert; Årets matfunn og Årets nyt mat stol. Dessuten skal Horecabransjens Ærespris deles ut for første gang.

Publisert

NM i konditorkunst 2011: Både dommer Eivind Hellstrøm, vinner Patrick Dufaud og hans to døtre Emma Louise og Anna Sophie (på armen) hadde all mulig grunn til å smile etter seieren. (Foto: Ole Petter Opøien, Norges Varemesse)

– I det hele tatt, det ligger an til mange spennende konkurranser integrert i Smak 2014, opplyser messens prosjektleder, Torill Engelberg.

Årets Nyt Mat Stol

Den perfekte stol når god mat skal nytes? Det er designutfordringen, Smak 2014, har gitt til medlemmer av Norske interiørarkitekters- og møbeldesigneres landsforening NIL og studentene ved Kunsthøgskolen i Oslo og Kunst- og designhøgskolen i Bergen.

Ønskemålet?

– Vi ønsker å løfte frem Interiør & Design som tema på messen og vise frem nyskapende produkter av høy kvalitet og inspirere til nytenkning omkring gjestenes totalopplevelse. sier Torill Engelberg, prosjektleder for Smak 2014

– Interiør og planløsninger påvirker gjestenes opplevelse av et måltid og har stor betydning for suksess i horeca, sier Siv Senneset, president i NIL: – Trenden er å tenke konsept, slik at alt og alle fra mat til miljø og atmosfære spiller på lag.

Juryen

Juryen vil legge stor vekt på kreativitet, komfort, brukervennlighet og funksjonalitet, men også begrunnelsen og historien bak stolen.

Juryen ledes av Trond Ramsøskar, interiørarkitekt MNIL og tidligere president i NIL. De nominerte bidragene presenteres på Smak 2014 i området for Interiør & design, hvor også de besøkende inviteres til å stemme på sin favoritt. Vinneren kåres og premien på 10 000 kroner deles ut av Siv Senneset på bransjefesten After8 i Folketeaterpassasjen torsdag 6. februar.

Årets matfunn

– I samarbeid med Innovasjon Norge har vi lansert i en helt ny konkurranse med fokus på innovasjon, sier prosjektleder Torill Engelberg.

Årets mest innovative mat- og drikkeprodukt skal kåres av en fagjury med leder Harald Osa i spissen. Det vil bli lagt vekt på smak, aroma og konsistens, men også design og emballering, og om produktet har en historie å fortelle.

Formålet er å stimulere til nytenkning og fremtidsrettet markedsorientering. På Smak 2014 vil de fem nominerte produktene bli presentert.

Innovasjon Norge vil kåre vinneren og overrekke diplom og premien på 50 000 kroner på Smaks bransjefest After8.

Horecabransjens Ærespris

Gjennom mange år har NHO Reiseliv og magasinet Horeca delt ut prisene Årets restauratør og Årets hotelleder. Fra og med nå blir de to prisene slått sammen til én pris; Horecabransjens Ærespris.

Prisen blir delt ut for første gang under Smak 2014, og deles ut til en person fra Norge som har fremhevet seg betydelig innenfor overnatting- og serveringsbransjen gjennom mange år.

Horecabransjens Ærespris vil deretter bli delt ut utelukkende på Smak-arrangementene, som per nå arrangeres hvert tredje år, og vil derfor bli en høythengende pris i bransjen.

Prisen vil bli delt ut av administrerende direktør i NHO Reiseliv, Kristin Krohn Devold, på Smak-bransjefesten After8

Du kan lese mer om denne prisen i Horeca nummer 8 2013.

Nasjonal Pizzamester 2014

Under Smak 2014 skal det også kåres en nasjonal pizzamester. Alle bakere, kokker, pizzakokker og lærlinger inviteres til å delta for å konkurrere om den gjeveste pizzaprisen i Norge: Folkets Pizza.

Alt du trenger å gjøre er å sende inn din beste pizzaoppskrift. Etter en 3-dagers live-konkurranse foran et bredt publikum på Smak 2014, vil et profesjonelt dommerpanel kåre en Nasjonal Pizzamester. Premien er på 15 000 kroner samt deltakelse i Pizza VM i Italia (med reise og opphold).

NM i konditorkunst

Seks finalister er allerede plukket ut til å delta i NM i konditorkunst 4. februar: Marita Mæle fra Sabor AS/Kanelsnurren, Guillaume Legendre fra Grand Hotell i Oslo, Janey Chen fra Villa Sole, Sasithon Thongphueng fra Rica Nidelven Hotel, Grégory Bécel fra Kaffebakeriet og Cathrine Nilsen fra Dromedar Kafebar AS i Trondheim. I finalen på Smak 2014 skal de lage en hovedkake for åtte personer i to identiske eksemplarer, to typer sjokoladekonfekt og en showpiece i sjokolade, sukker eller pastillage, som skal være 100 % spisebar, til utstilling. Førstepremien er troféet «Den gyldne kakespade», 20.000 kroner pluss et 3-dagers kurs hos Valrhona.

Fra en tidligere utgave av Årets grønne kokk. (Foto: Heidi Fjelland)

Konkurransen arrangeres av Baker- og Konditorbransjens Landsforening.

Årets grønne kokk

Opplysningskontoret for frukt og grønt, i samarbeid med Kokkenes Mesterlaug (Oslo), Segers og BAMA, arrangerer konkurransen «Årets grønne kokk» torsdag 6. februar.

Formålet er å sette søkelys på de grønne råvarene, inspirere til økt bruk av frukt og grønt, og i etterkant formidle nye, spennende og fargerike idéer til horeca og convenience. Alle faglærte kokker er velkomne til å delta, vel å merke på lag med to kokker. Oppgaven består i å lage fire retter til buffet til 50 personer og to tallerkenretter til 12 personer. En av rettene skal være dessert.

NM i maskinoppvask

NM i maskinoppvask arrangeres for fjerde gang på Smak 2014. Formålet er å feste oppmerksomheten på hygiene generelt og maskinoppvask spesielt. Alle som jobber innenfor storkjøkken inviteres til å delta: hoteller, restauranter, catering, institusjonskjøkken og kantiner, kafeer, konditorier og kaffebarer. Konkurransen er basert på et cupsystem og går over fire dager, med vinner og beste toer i hvert av tre heat, som går videre til A- og B-finalen siste dag.

Det er Bransjeforening for Storkjøkkenleverandører i Norge (BFSN) som arrangerer konkurransen. Påmelding til konkurransen gjøres til medlemsbedriftene i BFSN, som også arrangerer kurs og står for uttakning til arrangementet.

Relaterte artikler