Fisk Fisketurisme Sei

Norskekysten - stadig mer populær

Norskekysten tiltrekker seg stadig flere fisketurister. Det siste året har bestillingene av sjønære utleiehytter økt med 13 prosent. Det er i perioden august-september etterspørselen etter hytter ved sjøen er størst, og de aller fleste kommer fra Tyskland.

Publisert

Norskekysten er som et trekkplaster på fiskelystne turister. Her fra sjøfiske i Lavangen i Troms. (Foto: Novasol)

– Antall fisketurister som kommer til Norge øker for hvert år, sier Pia Buen Buen, salgs- og markedsansvarlig i Novasol i Norge i en pressemelding.

Novasol har utviklet hyttetilbud spesielt tilpasset turister som er interessert i å fiske. Hyttene ligger nær vannet og er gjerne utstyrt med egnet renseplass og fryser. Som regel finnes det også en båt til disposisjon.

Åtte av ti fra Tyskland

– 14 prosent flere tyskere har funnet veien til Norge i år enn i fjor. Hele åtte av ti bestillinger i august og september er fra tyskere, sier hun.

Ifølge Buen er tyskerne også de mest lojale turistene. De kommer igjen år etter år.

– Tyskerne har dessuten klare favorittsteder de ønsker å besøke. Hordaland og Sørlandet etterfulgt av Rogaland og Møre og Romsdal står øverst på listen. Nord-Norge representerer en liten del av bestillingene, men er likevel det fylket som har hatt den største økningen av tyske turister, sier Buen.

Stadig flere nederlendere kommer til Norge for å fiske.

– Nederlenderne står riktignok bare for en liten del av bestillingene totalt, men økningen er på hele 18 prosent fra i fjor, sier Buen.

Havfiske mest populært

Illustrasjonsfoto

Turistene velger havet framfor innlandsfiske, ifølge bestillingstallene fra Novasol.

– Det har nok mest å gjøre med muligheten for å få mer og relativt stor fisk på kort tid. I havet napper det som regel fort, og det finnes et stort antall fiskearter. Du vet i prinsippet aldri helt sikkert hva du har på kroken før du sveiver inn, noe som gir en spenning i seg selv, sier Kvernmo. Han jobber med utleie av ferieboliger for Novasol og har kunnskap om fisk og fisking.

Dessuten er det svært annerledes fra hva mange opplever i hjemlandet. Norge har en lang kystlinje, dype fjorder og godt med fisk.

Kvote på 30-40 kilo

– I flere land, for eksempel Tyskland, har de en kort kystlinje. Der trenger man et eget sertifikat for å kunne fiske enten det er innlands eller i sjøen. For å få kortet må man gjennom et omfattende kurs og en eksamen. I Norge trenger man i prinsippet kun en båt og en fiskestang, så kan man sette av sted, sier Kvernmo.

Mange kombinerer ferien med en slags matauk.

– Fra Norge kan utlendinger ta med seg en kvote på 15 kilo filet, som tilsvarer omtrent 30-40 kilo levende fisk. Får de en stor troféfisk, kan de ta med seg den også, men da sier reglene at den må være hel når den fraktes, og det kan jo by på problemer, sier Kvernmo.

Tok helt av

Selv om de utenlandske turistene er hjertelig velkommen, var det en periode det ble trukket opp for mye fisk.

– Det tok rett og slett litt av. Mange turister skaffet seg profesjonelt utstyr og avanserte fryseanlegg. Store mengder fisk ble fraktet ut av landet og solgt. Flere turister finansierte ferien ved hjelp av fiskesalg, sier Kvernmo.

For å beskytte fiskebestanden i sjøen ble det i 2006 innført en fiskekvote. Velger turistene å fiske i innlandssjøer og elver, finnes det imidlertid ingen regler for hvor mye de kan ta med seg hjem.

Newswire

Lik og følg gjerne magasinet Horeca/nettstedet Horecanytt.no på Facebook og Instagram (søkeord horecanytt)

"
Powered by Labrador CMS