Kjøkken renhold rengjøring COLOURBOX1240939

Ekle ting du ikke visste om vaskekluten din

Kjøkkenkluten kan være en bakteriebombe. Mange er ikke klar over at kjøkkenkluten er det ideelle stedet for bakterievekst. – Dessverre trives og formerer bakterier seg raskt i et varmt og fuktig miljø. Kjøkkenkluten skylles jo nettopp i varmt vann og blir værende fuktig en stund. Dermed formerer bakteriene seg i rekordfart, sier Linda Korseberg Hagen, produktutvikler i Lilleborg.

Publisert

Klutene du bruker på kjøkkenet kan være en bakteriebombe. (Illustrasjonsfoto: Colourbox.com)

– Jeg anbefaler derfor alle å bytte til hygieniske engangskluter, sier hun videre.

Slik spres bakteriene

Jordan Vaskerull.

I følge en fersk undersøkelse gjennomført av Norstat på vegne av Jordan, viser det seg at nærmere halvparten av den norske befolkningen er redde for at kjøkkenkluten kan være en bakteriebombe.

– Mange er ikke så flinke til å skylle kluten godt etter bruk. Kluten er dermed full av matrester og annen skitt du har tørket vekk. Både matrestene du tørker vekk og hendene våre kan inneholde bakterier og virus som faktisk kan være sykdomsfremkallende. Kluten er dermed med på å spre bakterier og virus videre, forklarer Linda Korseberg Hagen i en pressemelding.

For hvem har ikke merket at den tradisjonelle kjøkkenkluten begynner å lukte surt og ekkelt – kanskje bare etter en dag eller to? Og den vonde lukten er nettopp et tegn på at det er en mengde bakterier i kluten.

Derfor kan vaskekluten gjøre deg uvel

Enkelte matvarer kan inneholde bakterier, virus eller parasitter som kan gjøre oss syke. Derfor er det viktig med godt renhold på kjøkkenet når vi lager mat.

Et konkret eksempel kan være: Du har fredag kveld laget mat med rått kjøtt og tørket opp kjøttsaften med kluten. Den ble dårlig skyllet i lunket vann og liggende på kanten av vasken til dagen etter. Til lunsj på lørdag skal du ha gjester og lager salat. Benken tørkes raskt over med kluten som har begynt å lukte surt, og du legger de vaskede grønnsakene rett på benken før de kuttes opp. Salaten var litt for stor og restene spises til middag på søndag.

Slik unngår du spredning av bakteriene

Jordan Vaskerull - i råd variant.

Fuktig kjøkkenklut gir perfekt grobunn for bakterier, derfor bør kluten byttes ofte for å unngå spredning av bakterier. Når kluten har blitt sur og lukter vondt, har det gått alt for langt. For å få kluten helt ren bør du kokvaske den.

Hvor ofte kluten bør byttes og vaskes er avhengig av hvor flinke man er til å skylle kluten i rent vann etter bruk, men i følge ekspertene anbefales det at man bytter kluten to til fire ganger i uken. Et annet alternativ for å unngå spredning av bakteriene er å benytte engangskluter som du kan kaste etter bruk.

Nytt på markedet

Jordan Vaskerull består av bionedbrytbare engangskluter innsatt med såpe og vann som enkelt trekkes ut av en dispenser. Engangsklutene egner seg svært godt til den daglige vaskingen av småsøl på kjøkkenet, men også til å ta bort stekesmør og baconfett på komfyrtoppen. Det beste av alt, er at du slipper å skylle opp kluten etter bruk og med god samvittighet kan kaste den rett i søpla.

– Jordan Vaskerull er en unik, norsk oppfinnelse som vil endre folks måte å gjøre rent på kjøkkenet. Engangskluter er enkelt, praktisk og hygienisk, og du slipper å være bekymret for om kluten er skitten eller full av bakterier. Nå kan nordmenn kvitte seg med den ekle kjøkkenkluten som sprer og ikke fjerner bakteriene, sier Nina Skalstad, Senior Brand Manager i Lilleborg i pressemeldingen.

Powered by Labrador CMS