Ørjan Johannesse bok Min Mat (1)

Dette er Ørjans mat

Ørjan Johannessen har konkurrert i fire Bocuse d’Or-konkurranser, som ble kronet med seier i hovedkonkurransen Lyon i januar. Nå debuterer han på kokebokfronten med «Min mat». Over 250 sider er Ørjans mat delikat illustrert av matfotograf Eirik Nilsen i Impuls Reklamebyrå.

Publisert

Ørjan Johannessen debuterer som kokebokforfatter med "Min mat".

Her får du inspirasjon til å lage Bocuse d’Or-vinnerens favorittoppskrifter – det verdens beste kokk selv liker.

Pappas hvalbiff.  (Foto: Eirik Nilsen, Impuls - fra boka Min Mat)

Alle er de ukompliserte og ujålete, med ekstrem vekt på den aller beste smaken.

Inspirasjon fra mange

Og selv om han akkurat er kåret til verdens beste kokk, drar han frem oppskrifter fra både bestemor og foreldre, som bestemors søte lefser, pappa Øysteins hvalbiff, for øvrig rocket litt opp, og mamma Astas helt spesielle julesild.

Mammas julesild. (Foto: Eirik Nilsen, Impuls - fra boka Min Mat)

Han drar selvfølgelig også nytte av samboer Cecilies kunnskap; hun er vinkelner. Hun byr også på eplekake i boka.

Andre oppskrifter har han «stjålet» fra Odd Ivar Solvold og Mathuset Solvold, der han hadde læretiden sin, og fra Adam & Albin Matstudio i Stockholm. Johannessen drar sågar også veksel på én av Ingrid Espelid Hovigs fiskeburgeroppskrifter.

Vokste opp på rom 203

Arnt og Ørjan Johannessen. (Foto: Eirik Nilsen, Impuls - fra boka Min Mat)

Gjennom hele boka bruker Johannessen begrepet «vi», og ikke «jeg» – fordi det meste er laget og utarbeidet i kompaniskap med tvillingbror og kjøkkensjef på Bekkjarvik Gjestgiveri, Arnt. Han ble for øvrig nylig kåret til Årets kjøkkensjef av NKL.

Villsau fra Austevoll. (Foto: Eirik Nilsen, Impuls - fra boka Min Mat)

Det meste lå til rette for at de skulle bli kokker. De to vokste opp på rom 203 på Bekkjarvik Gjestgiveri.

«Mamma og pappa laget mat til både gjestene og oss barna på gjestgiveriets storkjøkken. Vi satt i vippestoler under benken mens de laget snitter og kokte fiskesuppe på bestilling. Det fikk som det måtte gå. Vi ble begge kokker», skriver Ørjan Johannessen i boka.

Hjemmefra

Bestos lefser. (Foto: Eirik Nilsen, Impuls - fra boka Min Mat)

Hjembygda er viktig for Ørjan Johannessen, og Austevoll har fått sitt eget avsnitt i boka. Om tradisjonene og råvarene området har å by på. I boka finner du derfor en rekke oppskrifter som han har kalt «Hjemmefra», oppskrifter der han har tatt tak i tradisjonsmaten. Villsauen er helt sentral.

Grillede kamskjell. (Foto: Eirik Nilsen, Impuls - fra boka Min Mat)

«Vi vil gjerne bruke råvarene og rettene folk har spist i generasjoner. Men vi klarer ikke å dy oss; vi bare må pimpe opp noen av dem. Sånn skaper vi nye tradisjoner gjestene kan bli glade av å spise – og be om år etter år»».

Kapitlene

Red temptation. (Foto: Eirik Nilsen, Impuls - fra boka Min Mat)

Derfor har han også laget kapitlene «Kjapt og gale» (Fastfood på Ørjan-vis), «Oss to» (noen kjæreste-tips..), «Og’gjengen» (mat og drinker i godt selskap), «Ut på tur, alltid mett» (mat inspirert fra hele verden), «Fint skal det være» (festmat) og «Salt og søtt» (etter hovedmåltidet).

Avslutningsvis gir han tre gode råd: Bruk gode råvarer. Gjør det enkelt. Slip knivene dine!

Min mat

Forfatter: Ørjan Johannessen – med inspirasjon fra alle de andre på Bekkjarvik Gjestgiveri.

Antall sider: 254 sider, innbundet.

Omslag og design: Impuls Reklamebyrå/Eirik Nilsen (Impuls.no).

Pris: 399 kroner.

Forlag: Bris forlag (Brisforlag.no).

ISBN: 978-82-999876-0-8.

Du kan lese mye mer om boka i Horeca nummer 3 2015

Lik og følg gjerne magasinet Horeca/nettstedet Horecanytt.no på Facebook og Instagram (søkeord horecanytt)

"
Powered by Labrador CMS