Jordan kjøkken kjøkkenrenhold hygiene

Bakterier klar for å innta norske julekjøkken

Bakteriene er klare for å innta norske julekjøkken. Kjøkkenkluten kan inneholde stor bakterieflora, og de farligste kjøkkenbakteriene kan føre til alvorlig sykdom.

Publisert

Illustrasjonsfoto: Jordan

Nordmenn generelt foretrekker kjøkkenkluten fremfor andre varianter, men kjenner ikke farene, skriver Lilleborg/Jordan i en pressemelding, og legger til: «Nå kan en norsk oppfinnelse kan redde julefreden».

Bakterieflora

Bakterier trenger et varmt og fuktig miljø for å trives, og siden kjøkkenkluten ofte holder seg fuktig over tid er den et ideelt sted for bakterievekst. Mange av bakteriene i en kjøkkenklut kan føre til alt fra matforgiftning til tarmbetennelse.

I forbindelse med jula bruker mange nordmenn kjøkkenet mer enn vanlig, og dermed også kjøkkenkluten. Er du uheldig, kan både julevasken og forberedelser til julemiddag være det som ødelegge hele høytiden.

Foretrekker klut

En undersøkelse gjennomført av Norstat på vegne av Jordan viser at over 65 prosent av nordmenn er fornøyd med å bruke kjøkkenkluten, selv om nesten 40 prosent sier at den fort blir sur og lukter vondt.

«Dette er et klart tegn på at bakteriefloraen trives og vokser. Mange unnlater å vaske kluten ofte nok, og mindre enn halvparten av de spurte, sa de brukte såpe i tillegg til vann når de fukter kluten».

Dårlig renhold

– Mange er ikke flinke nok til å skylle kluten godt nok etter bruk. Ofte er dette heller ikke nok. For å få kluten skikkelig ren er det nødvendig å kokvaske den. Hvor ofte kluten bør byttes og vaskes, er avhengig av hvor flinke man er til å skylle kluten i rent vann etter bruk, men i følge ekspertene anbefales det at man vasker kluten to til fire ganger i uken. En skitten klut som brukes på mange ulike overflater er med på å spre bakterier, av og til over hele huset, forklarer Malin Skaar fra Forbrukerservice for Jordan i pressemeldingen.

Brukes over alt

«Det er ofte umulig å vite hvor kjøkkenkluten har vært, siden ulike familiemedlemmer bruker den til mange ting. Smittekilder kan være alt fra skitne barnehender til rått kjøtt og jord fra grønnsaker. Fjærkre kan inneholde campylobacter-bakterier. De som bruker kjøkkenkluten til å tørke kjøkkenbenken der julekalkunen har stått, kan uvitende gi hele familien tarmbetennelse og diaré i romjula», heter det i pressemeldingen.

Skaper ekstra søl

Forberedelser til jul betyr ofte ekstra mye søl på kjøkkenet. Julebaksten innebærer mye bruk av råe ingredienser. Og under tilberedning av tradisjonelle julemiddager som ribbe og kalkun blir det fort mye blod og kjøttkraft. Når slikt søl tørkes bort med en kjøkkenklut uten å rengjøre den skikkelig i etterkant, skapes et perfekt sted der bakterier kan florere.

Alternativ til kjøkkenklut

Det finnes alternativer som gjør at du ikke trenger å tenke på bakterier, skylling eller vasking av klut.

– Jordan tilbyr for eksempel bionedbrytbare engangskluter – fuktet med såpe og vann, som trekkes fra en dispenser. Slike engangsløsninger er enkle å bruke, hygieniske og effektive alternativer til å fjerne matsøl. Et annet alternativ er å kombinere tørkerull og spray, forteller Skaar.

Sykdomsfremkallende bakterier

Slurv med renhold er en av de vanligste årsakene til matforgiftning. De «vanligste» sykdomsfremkallende bakteriene og virus i forbindelse med mat, er campylobacter etterfulgt av salmonella og shigella. De vanligste symptomer som kan skyldes bakterier eller virus i mat eller drikke, er oppkast, kvalme, diaré, feber eller magesmerte.

Mattilsynet har laget en liste over råd som du kan følge for å unngå å bli matforgiftet, og hva du bør gjøre hvis du blir syk. Her kan du også lese mer om sykdomsfremkallende bakterier og andre praktiske tips og råd om kjøkkenhygiene.

Les mer om sykdomsfremkallende bakterier her (matportalen.no)

Les også: Slik kan du unngå matforgiftning (matportalen.no)

"
Powered by Labrador CMS