Allesverloren

Rosa sommerdråper fra Allesverloren

Allesverloren Tinta Barocca er blant landets aller mest populære sørafrikanske rødviner. Nå lanseres den friske og fruktige rosévarianten av vinen, som er like smaksrik og matvennlig som sin røde storebror, i Norge.

Publisert

– Allesverloren Tinta Barocca Rosé 2013 er en særdeles vellaget rosévin som med sin fruktige og friske stil passer perfekt som avkjølende og tørsteslukkende drikke på en varm dag i sola, samtidig som den har en struktur som gjør den suveren som matfølge, sier Tølløv Foss Heggem hos den norske importøren Excellars.

Eksplosiv økning i rosévinsalget

Fargen på det vi helst vil drikke er tett knyttet til det gradestokken viser – og ingenting roper mer sommer enn et glass rosévin. De rosa dråpene har blitt stadig mer populære blant nordmenn de siste årene, og det selges bare mer og mer av dem på Vinmonopolet for hvert år som går. Fra 2009 til 2013 økte rosévinsalget med hele 63 prosent, og bare i fjor økte det med ni prosent sammenlignet med året før – samtidig som totalsalget av vin i Norge var omtrent stabilt.

– Noe av forklaringen på den eksplosive økningen i rosévinsalget kan nok være at vi nordmenn reiser mye til sydlige strøk, hvor vi gjerne får inspirasjon til nye drikkevaner som vi deretter tar med oss hjem, mener Foss Heggem.

Skiller seg ut

Hvis du er glad i rosévin kjenner du sikkert til de to vanligste (men markant forskjellige) variantene – de kraftige og nesten rødvinslignende rosévinene (som gjerne er spanske eller italienske) og de svært bleke og mer delikate roseene (som dem fra Provence). Allesverloren Rosé tilhører imidlertid ikke noen av disse retningene, og skiller seg også ut i hyllene rent visuelt med sin dyprosa farge.

Verdenspremiere på rosa Tinta Barocca

Allesverloren holder til i Riebeek Valley i varme og tørre Swartland, ni mil nordøst for Cape Town.

Den flotte fargen kommer fra drueskallene – det er her fargestoffene sitter. Tinta Barocca-druen har et svært tynt og mørkt skall, og det er dette som gjør at vinen får sin flotte farge. Etter at druene er skånsomt presset er drueskallene i kontakt med saften bare akkurat lenge nok til at vinen blir rosa, hvorpå skallene fjernes og mosten gjæres videre på samme måte som når man lager hvitvin.

Tinta Barocca er egentlig en portugisisk portvinsdrue, og brukes vanligvis verken alene eller til svakvin. Bare noen få vinprodusenter lager éndrueviner av Tinta Barocca, deriblant Allesverloren, så da vinmaker og eier Danie Malan i 2012-årgangen for første gang laget rosévin, ble det verdenspremiere på rosa Tinta Barocca.

Vilt, vakkert og uberørt

Allesverloren.

Allesverloren holder til i Riebeek Valley i varme og tørre Swartland, ni mil nordøst for Cape Town. Det gir en underlig ro å kjøre gjennom det vakre og ville landskapet med store hveteåkre og tilsynelatende uberørte sletter. Allesverloren ligger ved foten av det store fjellet Kasteelberg, som rager høyt i et ellers flatt landskap. Vinmarkene ligger mellom frukttrær og olivenlunder og kryper oppover de bratte fjellsidene, hvor de fordeler seg på ulike høyder og jordsmonn.

Vingården er den eldste i Swartland, og de første vindruene ble høstet på gården allerede i 1806. Gårdens vemodige navn Allesverloren (”Alt er tapt”) oppstod i 1704, da gården ble plyndret og deretter brent ned til grunnen mens de daværende eierne var bortreist. Men i dag er det definitivt ingen grunn til å henge med hodet på gården – snarere tvert imot. Siden Malan-familien overtok Allesverloren for over 140 år siden har suksessene kommet som perler på en snor, og i dag drives gården av femte generasjon, Danie Malan, som i 1998 ble kåret til årets vinmaker i Sør-Afrika.

Vinpionerer

Danie Malam.

Danie Malan og faren Fanie har vært å regne som vinpionerer i Swartland, hvor de var blant de første som demonstrerte områdets store potensiale – tidligere ble Swartland kun sett som «Sør-Afrikas brødkurv» (som følge av den store mengden hveteåkre). I tillegg har de vært foregangsmenn i bruken av portvinsdruer til svakvin, og både Allesverloren og Swartland generelt er kjent for å produsere viner som gir svært god valuta for pengene.

– Danie lager store, fyldige og robuste viner som kan ligge lenge i kjelleren, samtidig som han holder det hele enkelt og ukomplisert. Her er det ikke noe fiksfakseri, og det gir genuine viner med personlighet, sier Foss Heggem.

Danie mener selv at det er det unike terroiret på eiendommen som gjør vinene hans så populære.

– Det å uttrykke terroir gjennom en vin er den eneste måten man kan skille seg ut fra andre viner på, sier han.

– Det nærmeste jeg kommer en hvitvin

Allesverlorens vinmarker.

Danie Malan er både vinmaker og vitikulturist («vinmarksagronom»), og det er ved å kombinere og integrere disse to rollene han mener at man kan virkeliggjøre det gamle uttrykket som sier at «vinen lages i vinmarken».

– Jeg er en vinmaker som driver gård, ikke en bonde som lager vin, sier Danie.

er imidlertid nytt terreng for Danie, som tidligere har lagt all fokus på kraftige rødviner og flaggskipet Allesverloren Fine Old Vintage.

– Dette er sannsynligvis det nærmeste jeg kommer det å lage en hvitvin, sier han.

Danies Tinta Barocca Rosé er med andre ord ingen lett rosévin, men er i likhet med Allesverlorens røde viner en kraftig og smaksrik vin med komplekse aromaer – samtidig som den er frisk og fruktig.

Allesverloren Tinta Barocca Rosé 2013

Land/distrikt: Sør-Afrika/Swartland

Drue: Tinta Barocca (100 %)

Alkoholinnhold: 13 %

Volum: 0,75 liter

Pris: 135 kroner (Vinmonopolet)

Norsk importør: Excellars

Powered by Labrador CMS