Friele Barista

Ny baristaserie fra Friele

Barista Single Origin er en serie med spesialkaffe fra spesielt interessante kaffeområder. «Den gunstige miksen av mikroklima, jordsmonn og høyde over havet gir kaffen fra disse områdene den karakteristiske, rene smaken som kjennetegner spesialkaffe», skriver Friele i en pressemelding.

Publisert

– Vi har utviklet disse produktene i samarbeid med en av Bergens ypperste baristaer, sier produktsjef Torunn Martin hos Kaffehuset Friele.

– Single origin betyr at kaffen kommer fra et bestemt geografisk område eller region. Barista-serien består utelukkende av lys- og mellombrente varianter, fordi spesialkaffens særegenheter må få komme til sin rett. Mørk brenning egner seg bedre for blandinger, forteller Martin videre.

Fem varianter

Serien består av fem varianter hele bønner. Hele bønner er en av de raskest voksende segmentene innenfor kaffe; stadig flere nordmenn anskaffer seg utstyr som kvern eller helautomatisk kaffemaskin. Hele 14 prosent av befolkningen kverner selv hjemme, og i tillegg er det en god del forbrukere som benytter de mange kvernene som står utplassert i butikk, viser en undersøkelse Friele har gjennomført.

– Disse kaffeentusiastene legger mer energi både i utvelgelse av bønnene, kverningen og ikke minst tilberedningen - her skal det være filtrert, sort kaffe av høy kvalitet, sier Torunn Martin.

Enkel åpning

Undersøkelsene viser også at de viktigste egenskapene for emballasjen er at den er enkel å åpne og oppbevare kaffen i. I tillegg til å bevare god, fersk smak. Derfor er posene er utstyrt med en laser-perforering, som gjør det enkelt å åpne dem. Friele er først ute med dette på kaffe. På baksiden er det montert en lukketape, som gjør det enklere å oppbevare kaffen i posen.

– Det at kaffen kan oppbevares i posen, er en stor fordel for holdbarheten. Måten kaffen er pakket i posen på, gjør at det ikke finnes oksygen i den. Anbefalingen er derfor å beholde kaffe i posen, i stedet for å helle den over i en kaffeboks. Den nye posen har også større åpning, slik at man lettere kan bruke doseringsskje. Kaffe i dagligvare har faktisk aldri smakt bedre, sier Torunn Martin.

De fem variantene

Barista Single Origin serien består av fem varianter hele bønner:

Nuevo Sendero fra Santa Rosa i Guatemala er en kaffe med blanding av kaffetypene vasket Caturra, Catuai og Bourbon som gir en kraftig kaffe med lav syrlighet og lang ettersmak. Skygggetrærne i området gir nødvendig beskyttelse mot solen, og bevarer fuktigheten i jorden. Kjølige netter fører til en sakte modning for denne høytvoksende kaffen, noe som resulterer i en smaksrik kaffe. Skyggetrærne bidrar også til å bevare økosystemet og sammen med vulkansk jordsmonn gir dette gunstige forhold for kaffedyrking.

Pitalito fra Huila i Colombia er en kaffe med blanding av kaffetypene vasket Typica og Caturra, som gir en søt og fyldig kaffe med lav bitterhet og noter av vanilje. De fleste Cup of Excellence bidrag kommer fra Huila, som regnes som Colombias beste kaffedistrikt. Her dyrkes kaffen frem på små familiedrevne farmer hvor nedarvet kunnskap og et rikt jordsmonn, bidrar til den fyldige og fruktige smaken.

Ipanema Bourbon fra Sul de Minas i Brasil er en gul Bourbon, som er en av verdens eldste og mest utsøkte kaffesorter. Den dyrkes blant annet på farmen Ipanema, 1300 moh. I det kuperte og solfylte landskapet modnes avlingene langsomt, noe som gir en fyldig, søt og lett syrlig kaffe.

Mount Kenya fra Embu i Kenya er en vasket bourbon. Ved foten av Mount Kenya finner man noen av verdens mest utsøkte og karakteristiske kaffesorter. Aromaen gir sterke assosiasjoner til blomster, frukt og te. Kaffen er rik på bæraktig sødme, balansert med perlende syrlighet og brent akkurat nok til at fylden kommer frem.

Blue Java fra Indonesia er en semivasket Caturra. Denne kaffen fra Indonesia kjennetegnes av bønnenes blålige farge. Kaffen dyrkes 1400 meter over havet der jordsmonnet setter sitt tydelige preg på smaken. Intens aroma. Kaffen har en fyldig, krydret og bittersøt smak som flyter lett i munnen.

Pressemelding

Powered by Labrador CMS