Mat som varmer Røros

Mat som varmer fra det kalde fjellet

Helge Christie fra Tolga i Nord-Østerdal lanserer sin tredje bok i trilogien om det særegne ved mat fra Røros-traktene. Det er hans 12. mathandel-historiebok etter 20 år som forfatter. Bokas tittel er "Mat som varmer fra kalde fjellet".

Publisert

Aldri før er det lagd en så sammenhengende oversikt over det særegne ved mat fra Røros og Nord-Østerdal. Arbeidet har tatt 12 år. Dette er tredje bok av tre, om det lokale matsamfunnet i regionen. De to første har titlene Verdensarvmat og Salt, sild, kopper.

Et av målene med boka er å løfte Matregionen Røros til neste nivå.


Det særegne med maten fra regionen

Boka handler om hva som er det særegne ved mattradisjoner fra Nord-Østerdal og Røros-traktene.

Her finner du kulturhistorie, oppskrifter, kart, bilder. Klima, fangstkulturen, samisk mat, seterbruket med mjølk og kjøtt, hvordan kopperverkene fra 1632 påvirket landbruk og mat, handelsmat, lasskjøring med mat fra Trondheim, Vestlandet, Gudbrandsdalen, Hedmarken og Sverige til Røros-traktene.

12 bøker om Røros

Helge Christie fra Tolga har skrevet 12 bøker om mat, handel og historie, og er en av initiativtakerne til Rørosmeieriet og Matregion Røros.

Han arbeider nå som meta-coach, hjelper til med å gjøre det lettere for folk å skape den framtiden de ønsker.

Løfte identiteten

– Hva jeg virkelig ønsker med boka er å bidra til en bedre verden ved å løfte identiteten til Matregion Røros til neste nivå: Koble lokal mat til verdensarvhistorie, økologisk, helse, musikk – og at bønder får bedre betalt for slik mat. Hvorfor er det så viktig? Verdiene som driver meg til å lage boka er: Kjærlighet og helse til natur og folk i regionen. Det å være nysgjerrig logisk og kunnskapsbasert for å forstå årsakssammenhenger, finne forståelsesnøkler eller koder. Det å være kreativ og gjøre det lettere å bruke historia som inspirasjon når vi skaper framtidas matregion helsefremmende og vakker. Målgruppe er folk flest som er interessert i mat, historie, reiseliv og lokalsamfunn med ekte stolthet, raushet og skaperglede, skriver Helge Christie.

Det er stor lansering av boka på Røros Hotell i ettermiddag, mandag 27. oktober.

Du kan også lese mer på Helgechristie.com

"
Powered by Labrador CMS