Crema Kaffesekk2

Lite kaffebrenneri med stor smak

Hos Crema Kaffebrenneri i Sandefjord står håndverk, kvalitet, smak og svart lidenskap i sentrum. Med mottoet «Det lille kaffebrenneriet med den store smaken»tar Crema Kaffebrenneri godt vare på sitt gode navn og rykte. Anonymt mellom hvitmalte, vakre trehus, sklir kaffebrenneriet inn i det vakre kulturlandskapet.

Publisert

Mette Nyegaard Serkland tester kaffen. (Foto: Impuls Reklamebyrå)

Grunnlaget for Crema Kaffebrenneri ble lagt allerede i 1978. Fra 1986 ble kaffen brent i eget hus, og i 1995 flyttet firmaet til Sandefjord.

Saken fortsetter under bildet.

Crema Kaffebrenneri ligger i landlige omgivelser i Sandefjord. (Foto: Impuls Reklamebyrå)

– For å imøtekomme den økende etterspørselen etter spesialkaffe bygget vi nytt brenneri og produksjonsanlegg, og Crema ble navnet på vårt nye kaffekonsept, sier daglig leder Mette Nyegaard Serkland.

Foto: Impuls Reklamebyrå

Brenneriet handler all kaffe direkte fra kaffefarmer over hele verden.

Rettferdig handel

– Vi er dedikerte og brenner for kaffe. Det er først og fremst kaffe vi driver med og vi er opptatt av å handle med respekt over for kaffefarmene og fremme rettferdig handel. Det er grunnen til at vi opprettet Crema Foundation for flere år siden, slik at vi gir tilbake til plantasjearbeiderne og deres familier. Vi tror på at sluttbrukerne verdsetter rettferdighet og kvalitet i alle ledd, sier hun videre.

Crema Foundation

Fra Balanoor Plantations i India. (Foto: Crema Kaffebryggeri)

Crema Foundation er et hjelpeprosjekt for arbeiderne ved Balanoor Plantations i India. Prosjektet går ut på at en del av overskuddet fra salget av kaffe fra denne plantasjen går tilbake til arbeiderne og deres familier.

Illustrasjonsfoto: Impuls Reklamebyrå

Balanoor Plantations er en av Cremas gode leverandører av kvalitetskaffe som de har handlet med i flere år.

– Vi har jevnlige besøk på plantasjen hvor vi kontrollerer innhøsting, rensepros­esser og tørking. Vi møter også arbeiderne og har fått et spesielt godt forhold til disse menneskene som legger sin sjel i det produktet vi senere foredler i vårt kaffebrenneri i Norge. Plantasjen drives av meget seriøse eiere som har lagt forholdene godt til rette for sine ansatte med barnehage og skole til barna og sykestue med egen lege og syke­pleiere. Vi ønsker å ta samfunnsansvar, og har derfor lansert vårt Crema Foundation prosjekt som skal komme arbeiderne og deres familier til gode, sier Nyegaard Serkland.

Barnehagen trenger oppussing og flere leker, skolen trenger bøker og utstyr og sykestuen må ha bedre fasiliteter etterhvert. Dette er prosjekter som skal nyte godt av midler fra Crema Founda­tion.

Brenner for kaffe

Brennerimester og produksjonssjef Thor Kristiansen i aksjon. (Foto: Impuls Reklamebyrå)

Kaffebrenningen er et kapittel for seg. I brenneriet dominerer to store, røde trommel-brennere, som hver for seg brenner tonnevis av kaffe i året. Hver brenning tar 15-18 minutter, og i løpet av den tiden fjernes så mye fuktighet fra bønnene at porsjonene reduseres fra 120 kg rå kaffebønner til 100 kg brente kaffebønner.

– Kaffebønner har ulik opprinnelse, hardhet og egenskaper. Derfor brenner vi dem individuelt for å få fram hvert enkelt kaffeslags spesielle egenskaper. Vi bruker luftkjøling av kaffen i trommel, i stedet for vannavkjøling. Det er dyrere og mer tidkrevende, men vi mener det er best for å sikre kaffens holdbarhet og generelle kvalitet, sier brennerimester og produksjonssjef Thor Kristiansen.

Lokker frem den beste smaken

Brennerimester og produksjonssjef Thor Kristiansen i aksjon. (Foto: Impuls Reklamebyrå)

Han har 10 års erfaring som kaffebrenner, og vet alt om hvor viktig brenningen er for kvaliteten på kaffen. I kaffebrenneriet styres alt manuelt for å sikre best mulig kvalitet.

Barsjef Frode Rørvik på Hotell Union i Geiranger er storfornøyd med kaffen fra Crema. (Foto: Impuls Reklamebyrå)

– Blir bønnene for mye brent, blir smaken bitter og stram uten aroma og fylde. Og omvendt; for lite brente bønner gir svak kaffe uten riktig utviklet aroma. Vi bruker brenningen til å lokke fram den aller beste smaken i kaffen, sier han.

Hele Norden

Crema leverer kaffe og utstyr til hoteller, kaffebarer, kaféer og restauranter i Norge, men også i Sverige og Danmark. Ærverdige Hotel Union i Geiranger er blant mange serveringssteder som serverer kaffe fra brenneriet i Sandefjord.

– Vi ønsket oss en noe annen kaffe enn det alle andre har, sier barsjef Frode Rørvik på Hotell Union i Geiranger.

Mette Nyegaard Serkland er daglig leder for Crema Kaffebrenneri. (Foto: Impuls Reklamebyrå)

Crema Kaffebrenneri

Type drift: Leverandør av spesialkaffe og utstyr til kaffebarer, kaféer og restauranter i Norge, men også i Sverige og Danmark.

Etablert: 1978.

Lokalisering: Sandefjord.

Daglig leder: Mette Nyegaard Serkland

Antall ansatte: 11

Nettside: Crema.no

Du kan lese mer om Crema Kaffebrenneri i den siste utgaven av magasinet Horeca (nr. 6 2014), der hovedtemaet er kaffe.

Lik og følg gjerne Horeca/Horecanytt på Facebook!

"
Powered by Labrador CMS