Bent Enoksen Findus14

Kjøttfritt fra Findus

De nye Quorn-produktene til Findus kan ved første øyekast ligne litt på hvitt kjøtt. Smaken kan også minne litt om kylling eller kalkun, men er et helt kjøttfritt alternativ for serveringsbransjen.Denne høsten har Findus lansert tre Quorn-produkter i det norske storkjøkkenmarkedet – med svært god respons ifølge markedssjef Bent Enoksen i Findus Foodservices.

Publisert

Markedssjef i Findus Foodservices, Bent Enoksen, har tro på de grønne Quorn-produktene i det norske markedet. (Foto: Morten Holt)

Foreløpig er det filet, biter og farseprodukter, men flere produkter vil trolig komme neste år. Quorn i form av boller, hamburgere, strimler og Pulled Quorn er aktuelle produkter allerede i 2015.

Et helt kjøttfritt alternativ

Han omtaler den gjerne som «den nye maten», markedssjef Enoksen. For dette er helt nye produkter i Norge, selv om de har vært utbredt utenfor landets grenser i lengre tid. Det er Marlow Foods nord i England som står for produksjonen.

– Dette er et helt kjøttfritt alternativ som har kommet for å bli. Det oppfordres jo til mindre forbruk av kjøtt, og den totale miljøbelastningen rundt Quorn-produksjonen er betydelig lavere enn all annen produksjon av animalsk protein. Da er disse produktene et valg for dem som vil servere et bærekraftig og godt alternativ til kjøtt. Her gis serveringssteder muligheten til å servere favorittretter med en god helseprofil, sier Enoksen, og legger til:

– Det mest oppsiktsvekkende er at det i veldig stor grad kan minne om kjøtt når du spiser det. Jeg har servert produktene på grillfester hjemme i sommer, og gjestene har trodd at det har vært kylling.

Foreløpig er det lansert tre Quorn-produkter i storkjøkkenmarkedet i Norge, filet (bildet), biter og farse, men flere vil komme til, trolig allerede i 2015. – Produktene kan brukes i alle de klassiske rettene, sier Bent Enoksen.

Det er også verdt å nevne at miljøbelastningen rundt Quorn-produksjonen er betydelig lavere enn all annen produksjon av animalsk protein.

Mycoprotein

Findus har de siste årene satset sterkt mot det grønne segmentet (The Green Selection), og Quorn-produktene passer inn i den videre satsningen. De er i hovedsak laget av mycoprotein, et høyverdig sopp-protein som har gunstig aminosyre-sammensetning, høyt innhold av fiber og lavere innhold av fett/kolesterol enn vanlig kjøtt.

På dette anlegget i Stokesley i England produseres Quorn-produktene.

– Quorn-farse har for eksempel 80 prosent mindre fett enn mager kjøttfarse, forklarer Enoksen.

Opereres som kjøtt, men kortere varmebehandling

Hvordan skal så disse produktene behandles?

– De trenger kun rask varmebehandling, mye kortere tid enn vanlig kjøtt. Produktene kan brukes i alle de klassiske rettene som ellers lages i en kafé eller restaurant. Bortsett fra den kortere varmebehandlingen opereres produktene som kjøtt. Quorn har en kjøttlignende struktur, og må betegnes som unikt sammenlignet med andre kjøttfrie proteinkilder, forklarer Enoksen.

Så langt har kundenes respons vært god, og Findus i Norge har solgt mer enn budsjettert i 2014 (ca. 20 tonn). Men Bent Enoksen tror salget vil øke kraftig neste år, og tror at det vil bli solgt anslagsvis 50 til 60 tonn av Quorn-produkter til storhusholdningsmarkedet i 2015.

Les mye mer om Quorn og Findus i magasinet Horeca (nummer 7 2014)

Lik og følg gjerne magasinet Horeca/nettstedet Horecanytt.no på Facebook og Instagram (søkeord horecanytt)

"
Powered by Labrador CMS