Bache Jean-Philippe Bergier

Halve livet i kjelleren

Denne sommeren er det stor feiring hos Bache-Gabrielsen. Da fyller nemlig deres høyt aktede kjellermester Jean Philippe Bergier 50 år. Han kom til firmaet i 1989, da han akkurat var fylt 25, og har altså tilbrakt halve livet i kjelleren. Er det kanskje tid for å hente mannen fram i rampelyset?

Publisert

Kjellermester Jean Philippe Bergier hos Bache-Gabrielsen fyller 50 år. I den anledning lanserer Bache Gabrielsen Jubilee.

Hva gjør en kjellermester? Hvilke arbeidsoppgaver er det som utføres der nede i det fuktige mørket, hvor solkrem er det siste man trenger å ha med på jobb? Vi skal ikke her gå i altfor mange detaljer, men generelt kan man si at en kjellermesters oppgave er å holde kontakt med områdets vinbønder og destillatører, og kjøpe inn destillater man tror man vil trenge i tiårene framover.

Når destillatene er kommet i hus, skal det blandes. En kunst som krever uhyre finstemte sanser, og store mengder erfaring. Og selvsagt må kjellermesteren sørge for best mulige lagringsforhold. Hele firmaets kapital ligger der nede i dypet, og det kreves derfor optimal oppmerksomhet rundt forhold som temperatur, luftfuktighet, tønner og fat.

Konstant kvalitet

Et avgjørende krav til et godt cognacfirma er at det kan levere produkter av konstant kvalitet. Har man først lansert en cognac, skal man også vite at man er i stand til å opprettholde denne kvaliteten i mange år framover. Men av og til får man lyst til å gjøre noe som ligger utenfor de vanlige, brede produksjonslinjene, og tilby cognacer av helt eksepsjonell kvalitet i små og eksklusive opplag. I år er tiden moden for en slik cognac.

Jean Philippe Bergier og Hervé Bache-Gabrielsen har sammen besluttet å markere førstnevntes dobbelte jubileum med å lansere cognacen Jubilee!

Elegante destillater

Cognacen Jubilee.

Langt, langt inne i Bache-Gabrielsens kjeller har et lite fat stått urørt i mange, mange år. Cognacen det inneholder, er en Grande Champagne fra 1964, og destillatet kom i sin tid fra familien Baudy, som har vært leverandør til Bache-Gabrielsen i over 100 år.

Det er en single estate – altså et destillat laget på vin fra én enkelt produsent – og kommer fra familien Baudys vinmarker i den lille landsbyen Verrières inne i Grande Champagne. Her er man kjent for å lage noen av Cognac-distriktets mest elegante destillater. Samme vingård donerte også det enestående fatet til cognacen ”Tribute” som ble lansert i forbindelse med Bache-Gabrielsens 100-års jubileum i 2005.

Arvegods på flaske

Jean-Philippe Bergier var ingen nykommer i faget da han begynte hos Bache-Gabrielsen. Han er født inn i en familie som gjennom generasjoner har drevet med vindyrking og destillering i området Petite Champagne. Han har sin egen 30 hektar store gård nær landsbyen Brives.

I anledning jubileet har han også vært i sin egen kjeller hjemme på gården og hentet frem en veldig spesiell flaske fra familiens arvegods. Denne cognacen har vært i familiens eie i fem generasjoner, og kommer fra bestefarens familieeiendom i Grande Champagne, seks kilometer fra hans egen eiendom i Brives. Innholdet i flasken ble destillert i 1858, altså for hele 156 år siden. Etter rundt 40 år på fat ble den i 1901 tappet på flaske av hans tippoldefar. På den tiden ble cognacen tappet på karakteristiske, grønne munnblåste flasker kalt cognacsaise, og deretter forseglet med voks.

Det er en familietradisjon at disse gamle flaskene kun åpnes ved helt spesielle anledninger som brylluper og dåp. Jean-Philippe arvet i sin tid flere flasker fra gamle tanter som hadde gjemt dem bort til sine egne familiefeiringer, men som mistet sine ektemenn under andre verdenskrig. Jean-Philippe serverte blant annet denne spesielle arvecognacen i sitt eget bryllup, og i dag finnes det kun et tjuetalls flasker igjen.

Uendelig ettersmak

Ved å blande fatet med Grande Champagne 1964 og den helt unike flasken fra 1858, har vi nå gleden av å kunne presentere hele 512 flasker Jubilee på det norske markedet. Fargen er mørk, som gyllen mahogni. Duften er kompleks og svært tiltalende med innslag av frukt og nøtter; her finner vi toner av aprikos, fersken, appelsin og muskat, samt sekundære aromaer av appelsinblomst, roser og kaprifol.

På smak er den rik og sammensatt med smaker av sedertre, eukalyptus, safran og Penja-pepper. Og dersom du noen gang våger å anvende uttrykket ”uendelig ettersmak”, er tiden inne her.

Tidsreiser

– Jeg blir aldri lei av dette yrket, sier Jean Philippe. – Jeg gleder meg like mye hver gang over å oppdage ulike dufter og valører når jeg smaker et nytt destillat for å blande en cognac. Det er forbløffende at det finnes så utrolig mange nyanser i dette brennevinet. Jeg elsker å snakke om cognac, dele min lidenskap for den ved å sette sammen en blanding som over tid skal kunne utvikle seg til et flott produkt. Det er spennende å velge produkter som jeg legger i kjelleren i flere tiår, for så å oppdage at noe stort er i ferd med å skje.

En kjellermester reiser i tiden, og manipulerer tiden. Noen ganger altså helt tilbake til 1858 – som denne flasken med arvegods som brukes i Jubilee – og dessuten inn i fremtiden via fremtidige kjellermestere, som kan benytte seg av mine skatter i kjelleren. Dette lange perspektivet gir oss muligheten til å utvikle, blande, smake og nyte fantastiske cognacer i dag, og samtidig sender vi hilsener til framtidige generasjoner, som kan la seg forbløffe over de valgene vi foretar i dag, avslutter Jean Philippe Bergier.

Volum: 70 clAlkoholprosent: 41,5 %Pris: 995 kroner (bestillingsutvalget) (Pris eks. mva 796 kroner)

Pressemelding

Powered by Labrador CMS