Avdem Fjelldronning Spesialitet Nina Sundqvist Aase Haugstad Per Roskifte Matmerk

Fjelldronning fra Lesja er blitt en Spesialitet

Fjelldronning fra Avdem Gardsysteri er en ost som i navnet hedrer dronningene i fjellet, budeiene, og som i smak er helt unik. – Jeg er stolt av å kunne gi denne osten Spesialitet-merket, sier Nina Sundqvist, direktør i Matmerk.

Publisert

Spesialitet-overrekkelse. Fra venstre direktør i Matmerk, Nina Sundqvist, Aase Haugstad fra Avdem Gardsysteri og Per Roskifte.

Avdem Gardsysteri AS holder til på Lesja og lager blant annet ost, smør og rømme av fersk upasteurisert melk fra egne dyr. Produksjonen startet i 2005. Det er i dag Åse Haugstad og Sigurd Avdem som står for drift og produksjon. Osten Fjelldronning og Gardsysteriets Rømme ble nettopp hedret med Spesialitet-merket.

Anerkjennelse

– Det er veldig artig og en stor tilfredsstillelse å vite av vi er blant de beste og utvalgte Spesialitetene i landet. Og det er en anerkjennelse av upasteuriserte produkt. Fjelldronning er et av hovedproduktene våre, som er svært arbeidskrevende, og er den osten vi framfor alt gir godt stell og mye omsorg gjennom minst fire måneder på ostelageret. Vi får mange gode tilbakemeldinger på navnet, og det er et sug i markedet etter Fjelldronning. Den upasteuriserte rømmen er laget etter samme prinsipp som budeiene gjorde i gamle dager. Vi separerer helt fersk, spenevarm melk, og tilsetter syrningskultur. Den inneholder ingen konserveringsmidler, og det gjelder for alle produktene våre, sier Åse Haugstad i Avdem Gardsysteri AS.

Produktene

Fjelldronning er en upasteurisert kittmodna hvitost. Melken som brukes kommer fra egne kyr i Lesja. Disse fores med grovfor fra egen gard. Den stedegne bakteriefloraen, en egendyrket syrekultur, løpe og salt gir osten en egen karakter. Rømmen har en tykk og kremet konsistens. Stedegen bakterieflora og den egendyrkede syrekulturen gir rømmen sin karakteristiske syrlige smak.Matmerks fagutvalg, som ledes av fylkesmann Lars Sponheim, gjør alltid en grundig vurdering av kvalitet og smak før de tildeler Spesialitet-merket. Om Fjelldronning sier de at den har en særegen og fyldig karakter, god lukt og lang ettersmak.

Spesialitet-merket

Spesialitet-merket er et informasjonsmerke for norskprodusert mat og drikke, basert på de beste lokale råvarene, særegne lokale oppskrifter og laget av stolte fagfolk.

– Spesialitet-merket er viktig for å gjøre det lett for forbrukeren å velge norske produkter med høy kvalitet, det skal være en veiviser til den unike smaksopplevelsen. Merket kan ikke kjøpes, det ligger en grundig vurdering til grunn og produsenten må dokumentere at produktet fortjener en slik anerkjennelse, sier Sundqvist.

Pressemelding

Powered by Labrador CMS