Reinsdyrkjøtt

Vi spiser reinsdyrkjøtt hele året

Bedre utvalg av reinsdyrkjøtt i mange varianter har fått fart på salget. Nå er det ikke lenger bare vintermat. For mange er reinsdyrkjøtt ensbetydende med finnbiff, men det er i ferd med å endre seg. – Finnbiff er fremdeles suveren ener i butikk. Men i fjor gikk det virkelig unna av både middagspølser og karbonader av rein fra matbutikkene, i tillegg til stek og fileter, sier John Anders Lifjell, leder av markedsutvalget for reinkjøtt.

Publisert

Reinsdyrstek er populær helårsmat (Foto: MatPrat/Studio Dreyer-Hensley)

For nøyaktig ett år siden lå det 40 tonn reinsdyrkjøtt på fryselager, i tillegg til at det ble slaktet flere rein enn vanlig utover vinteren og våren.

– Kjøttet forsvant raskt ut. På vinteren og til påske var det flere enn før som koste seg med finnbiff til middag. På sommeren opplevde vi en ny salgstopp, takket være at butikker nå satser på pølser og karbonader av reinsdyr.

– De fleste forbinder ikke reinsdyrkjøtt med sommermat?

– Er sommeren kjølig, så skyter salget av reinsdyrkjøtt i været. Det har vi sett de siste årene, sier Lifjell.

Mer i butikk

Tallene er ennå ikke klare, men 2012 var trolig ett av de beste årene noensinne for reindriftsnæringen, fordi høsten fortsatte med god tilgang på dyr, og bra salg.

– De siste årene har vi sett en dreining fra restaurant til butikk, som har ført til mye større produktutvalg i de store matvarekjedene. Økt tilgjengelighet kombinert med tilbud og kampanjer har fått fart i salget, sier John Anders Lifjell.

Folk flest ønsker å spise mer reinsdyrkjøtt, viser undersøkelser MatPrat, Opplysningskontoret for egg og kjøtt har fått gjennomført i 2012.

– Det er et kjøttslag som vi opplever som spennende, eksotisk og urnorsk. Og så er det både magert og mørt, det er anvendelig og lett å lykkes med, sier markedssjef Even Nordahl i MatPrat.

Gjennomsnittlig uttak av rein er på drøyt 80 000 kalver på rundt 20 kilo hver i året.

Samefolkets dag

I dag, onsdag 6. februar er Samefolkets dag. Reinkjøttet står helt sentralt i samisk kultur, og i år markeres dette i Mathallen i Oslo.

Folk fra hele landet har sendt inn oppskrifter med retter av reinsdyrkjøtt som skal lages, presenteres og premieres. Rettene bedømmes av en fagjury, der også MatPrat er representert.

– I flere år har norsk lam og sjømat hatt en særstilling i matkonkurranser. Det er virkelig på sin plass at selve urkjøttet vårt får innpass, sier Even Nordahl.

Newswire

Vil du holde deg oppdatert i horecabransjen?

Bestill et abonnement på magasinet Horeca i dag

"

Åtte ganger i året byr vi på masse nyttig og interessant fagstoff for deg som arbeider på alle nivåer i horecabransjen. I sin 44. årgang er Horeca den beste kanalen til bransjen gjennom magasinets systematiske og grundige dekning av hovedmålgruppene:

• hoteller, kurs-/konferanse- og andre overnattingsbedrifter

• restauranter

• barer og puber

• utesteder

• kafeer

• contract catering

• kantiner

• institusjoner

Bestill abonnement på magasinet Horeca her

Hold deg også oppdatert med vårt gratis nyhetsbrev, som blir sendt ut 1-2 ganger hver eneste uke.

Meld deg på gratis nyhetsbrev her

"
Powered by Labrador CMS