Melk frokost COLOURBOX1503046

Vi mener melk er sunnest til frokost

Halvparten av oss mener at melk er den sunneste drikken du kan velge til frokost. Likevel er det kun 24 % som velger å helle melk i glasset til dagens første måltid. – Med et glass melk til frokost får du i deg en rekke viktige næringsstoffer du trenger i løpet av dagen, forteller ernæringsfysiolog i Melk.no, Hanne Hennig Havdal.

Publisert

Illustrasjonsfoto: Colourbox.com

I en stor undersøkelse om nordmenns frokostvaner (Synovate 2011) ser vi at 65 % er enige i at melk gjør frokosten sunnere. Nesten halvparten (48 %) svarer at de anser melk som den sunneste drikken til frokost. Likevel viser undersøkelsen at det kun er 24 % som faktisk drikker melk til frokost hver dag. Hele 31 % velger nemlig vann til dagens første måltid tross at kun 25 % anser dette som den sunneste frokostdrikken. Bare 14 % oppgir juice som den sunneste varianten.

Illustrasjonsfoto: Colourbox.com

Selv om mange mener at melk er den sunneste drikken til frokost, er det et paradoks at det er flere som drikker vann enn melk til frokost.

– Menn og barn er de største melkedrikkerne til frokost, mens kvinnene oftere velger vann. Det er viktig å være bevisst på den forskjellen det utgjør ernæringsmessig å utelate melken fra måltidet, forteller Hennig Havdal i Melk.no.

– Pass på å få i deg tre porsjoner med magre meieriprodukter hver dag. Frokost er et naturlig måltid for å få inn nettopp et glass melk. 1 glass melk inneholder næringsstoffer som kalsium, jod, fosfat, protein, og vitaminene B2 og B12. Fettinnholdet varierer i ulike melketyper, men alle sammen inneholder like mye av de andre næringsstoffene, fortsetter hun.

8 av 10 spiser frokost

"

Illustrasjonsfoto: Colourbox.com

Undersøkelser viser at vi er flinke til å spise frokost her i landet, og hele 8 av 10 starter dagen med frokost. Det er bra, men det er ikke alle som er klar over at man bør få i seg 20 – 25 % av anbefalt næringsinnhold for hele dagen i løpet av frokosten.

– For mange vil dette være en litt større frokost enn man er vant til. Om morgenen er man kanskje trett og har dårlig tid, i tillegg er ikke matlysten helt på topp. Derfor er det enda viktigere å tenke på matvarer som inneholder flere ulike vitaminer og mineraler. Hvilken drikke du velger til frokosten er derfor av betydning, forteller Hennig Havdal videre.

Melk og brød gir en god start

Illustrasjonsfoto: Colourbox.com

Rundt halvparten av oss velger å starte hver dag med grovt brød eller knekkebrød kommer det frem av undersøkelsen.

– En vanlig frokost av to skiver grovbrød med pålegg og et glass melk er en god ernæringsmessig start på dagen. Det fine med å starte dagen med melk og brød er at melk inneholder næringsstoffer som brød ikke har og omvendt. Både melk og grovbrød er en kilde til proteiner, men i tillegg gir brød næringsstoffer som selen, fiber og vitamin B1, opplyser Hennig Havdal.

Et glass juice om dagen kan godt være en del av et variert kosthold, men til brødmåltidene er det smart å velge melk.

– På den måten hjelper du kroppen til å få i seg flest mulig av de næringsstoffene den trenger hver dag. Mellom måltidene er vann det beste alternativet, for både små og store, sier ernæringsfysiologen i Melk.no.

Pressemelding

Powered by Labrador CMS