concha_y_toro_Emiliana_chevice

Verdens sydligste Riesling

Den chilenske vinprodusenten Concha y Toro har lansert verdens sydligste Riesling-vin: Emiliana Riesling Reserva. Bío Bío ligger helt på grensen av hvor langt syd det er mulig å dyrke druer i Chile. Produksjonen krever tålmodighet og nerve, kan til gjengjeld gi gode resultater i form av syre og friskhet.

Publisert

Spesialkomponert chevice tilpasset Emiliana Riesling Reserva. (Foto: Concha y Toro Norway)

Emiliana Riesling Reserva er laget av håndplukkede Riesling-druer fra vinmarken Mulchén, bestående av sju hektar jordsmonn med rødlig sandblandet leire. Innhøstet i april 2011.

Nytt tilskudd i Chile

‒ Chilenske hvitviner blir stadig mer populære, og salget på Vinmonopolet i løpet av årets første fem måneder viste en 19 prosents økning mot fjoråret. Druene Chardonnay og Sauvignon Blanc har lenge blitt produsert i Chile, med Riesling som et spennende og forholdsvis nytt tilskudd fra dette landet,forteller sommelier og daglig leder i Concha yToro, Anne Eliasson.

Den passer til sommerretter med skalldyr – men hvorfor sette grensen ved reker, kreps og krabber? Den søramerikanske fristelsen chevice begynner å bli vanlig på restaurantmenyer, men det er en enkel rett å lage selv. Concha y Toro har fått kokken Joao Xavier på Bolivar bar y brasserie, en av Oslos søramerikanske restauranter, til å lage en spesialkomponert chevice tilpasset Emiliana Riesling Reserva (se oppskrift lenger ned i saken).

Sødmen i vinen gjør at den harmonerer svært godt med de syrlige innslagene i cheviche.

Cheviche

Cheviche er en utbredt matrett i de Sør-Amerika. Retten tilberedes tradisjonelt med rå fisk eller skalldyr som marineres i en sitrusblanding smaksatt med chilli og eventuelt andre krydder. Av mange oppskrifter på cheviche, har sjefskokk Joao Xavier komponert en rett som passer spesielt godt med Emiliana Riesling og de lyse sommerkveldene.

Cheviche de Joao, til to personer 4 rå kamskjell Saft av to sitroner og en lime (forhold 2:1). Chili, fersk Mango Avocado Pasjonsfrukt Salt og pepper CashewnøtterSitrusmarinade: Kamskjellene skives tynt på langs (ca. 4-5 skiver pr.) og legges i juicen av sitron og lime i ca. 1-1 ½ time.

Pasjonsfruktlake: Innmaten av en pasjonsfrukt og 1 ts. sukker varmes forsiktig i kasserolle i ca. 30 minutter.

Anrett tallerkenen med skivet avocado, strimler av mango og kamskjellene, som har fått renne litt av seg. Fordel pasjonsfruktlaken over kamskjellene og dander med knuste cashewnøtter. Smaksett med chili, salt og pepper.

Produsenten

Vinen er produsert av Emiliana Vineyards – en miljøbevisst kvalitetsprodusent med vinmarker i forskjellige områder som Casablanca, Maipo, Cachapoal, Colchagua og Bío Bío. Produsenten driver økologisk og biodynamisk vindyrking i Chile, og fremstiller alle sine viner gjennom bærekraftig produksjon.

Emiliana Riesling Reserva

Land/distrikt: Chile/Bío Bío

Produsent: Emiliana Vineyards

Vinmaker: César Morales

Pris: 100 kroner (Vinmonopolet)

Drue: Riesling (100 %)

Alkohol: 12,8 %

Norsk importør: Concha y Toro Norway

"
Powered by Labrador CMS