Mikael Forselius barnebok
Mikael Forselius barnebok

Unik barnematbok

Mikael Forselius kommer snart ut med en helt ny og banebrytende barnebok. «Hjemmelaget barnemat». Her tar den tidligere bondelagskokken og den anerkjente Røros-kokken barnematen til helt andre dimensjoner enn det vi er vant med når det gjelder barnemat. Før denne utgivelsen finnes det ikke en slik barnematbok norsk. Boka blir på 160 sider.

Publisert Sist oppdatert

– Jeg ønsker å formidle gode tips om barnemat og oppskrifter på god, næringsriktig mat fra barnet er fire måneder til det er fem år. Jeg er selv far, og har en datter som nå er fem år. Alma er adoptert fra Durban i Sør-Afrika. Min kone, Sara, og jeg hentet henne hjem til Røros da hun var tre måneder gammel, og av naturlige årsaker var tilgangen på morsmelk ikke der for vår lille datter. For oss ble det derfor en viktig oppgave å prøve å gi henne et så godt kosthold som mulig uten morsmelk, skriver Mikael Forselius i forordet til boka.

Mikael Forselius byr på en ny og banebrytende barnebok. Den lanseres i løpet av høsten. (Foto: Fra boka)

Noe annerledes til barna

– Jeg har arbeidet på kjøkken i mer enn 20 år, og servert flere hundretusentalls porsjoner med mat. Hvor mange ganger jeg fått spørsmål fra foreldre om jeg ikke kan lage egen mat fra til barna deres, vet jeg ikke, men kontraspørsmålet mitt har alltid vært: Hva slags mat ønsker de at barnet skal få? Svaret er nesten alltid det samme: Har du ikke pølse med pommes frites, hamburger eller pannekaker? skriver Mikal Forselius i forordet.

Han vektlegger etterpå at både han og datteren spiser «slik mat» en gang i blant, men ikke alltid.

Nå ønsker han å ta barnematen til ny høyder.

Foreldrene påvirker

– Min oppfatning er at vi foreldre påvirker barna til å like slike retter, mener Forselius, som ønsker å påvirke foreldre til å lage sunnere mat til barna.

«Min påstand er videre at barn liker å spise mye sunnere og mer smaksrik mat enn som så, man må bare lære dem om smak og kosthold på lik linje som man lærer barn til å sykle, svømme eller skrive», skriver Mikal Forselius i forordet til den nye boka.

«Jeg har aldri vært glad i industrilaget morsmelkerstatning, men vi var selvsagt tvunget til å bruke det i starten. Så ble det mye lesing, testing og laging av barnemat helt fra grunnen fra Alma var fire måneder og frem til i dag. Denne boken er altså basert også på personlig erfaring», skriver han videre.

Mikael Forselius har tidligere gitt ut bøkene «Fristelser fra fjellet» (2010) og Matauk (2012).

Les også: Forselius lanserer kokeboka "Fristelser fra fjellet"

Les også: "Matauk", ny kokebok fra Mikael Forselius

Seks kapitler

Boka er delt inn i totalt seks kapitler, de siste to for alderstrinnene 2–3 år og 4–5 år. Totalt er det 60 oppskrifter.

I de siste tre kapitlene vil barns glede ved mat og matlagingen komme tydelig frem i bildene, som er tatt av nederlandske Rob Veldhuis.

Mikael Forselius

Mikael Forselius er født i Sundsvall i Sverige i 1974, men har det meste av sin yrkesaktive karriere holdt til i Norge.

I Norge har han vært kjøkkensjef ved Rammkjellarn Kjøkken og bar, samt Røros Hotell på Røros, kjøkkensjef og F&B Manager på Rica Nidelven Hotel i Trondheim, ledet Stiklestad Hotel og har de siste årene vært administrerende direktør for Røros Hotel, Verthuset Røros og Kaffestuggu. Nylig overtok også Røros Hotel Erzscheidergården Hotell og Gjestegård på Røros.

Les også: Mikael Forselius tilbake til Røros, blir vertskap på Røros Hotell

160 sider

Communicatio Forlag vil i september lansere boken med 60 detaljerte oppskrifter for barn i alderen fire måneder til fem år. Det blir en lekker og påkostet bok, 160 sider (17x24 centimeter) med appetittvekkende og instruktive bilder og ditto tekst. En slik barnematbok finnes ikke på norsk fra før, melder Communicatio Forlag.

Forlag: Communicatio Forlag

Forfatter: Mikael Forselius

ISBN: 978-82-92400-97-5

Pris: 349 kroner

"