Tukulu1

Sørafrikansk sommervin på boks

Tukulu Chenin Blanc Fairtrade er en sørafrikansk sommervin som passer like godt til rekelaget som på grillfesten. Tukulu betyr ”gave fra jorda”, og er navnet på det fruktbare, dyprøde jordsmonnet som druene blir dyrket i, og som kun finnes i Darling-området i Sør-Afrika. Her er klimaet relativt kjølig, og den frodige afrikanske jorden kombinert med svale havbriser gir vin med høy kvalitet.

Publisert

– Tukulu Chenin Blanc Fairtrade har derfor kjølige fruktaromaer og en god balanse mellom frukt og syre, noe som gjør den til en livlig og flott vin. Vinen har rett og slett en imponerende kvalitet og friskhet. Vinen har god fylde samtidig som den er tørr, og det gjør den til en ypperlig matvin. Den passer spesielt godt til mange av sommerens matretter, som salater, reker og grillmat, samtidig som den gjerne også kan nytes alene, forteller Tølløv Foss Heggem i den norske vinimportøren Excellars.

Blomstrende sørafrikansk vinindustri

Vinmarker i Darling-området i Sør-Afrika.

Man begynte faktisk å dyrke vin i Sør-Afrika allerede på 1600-tallet, så selv om landet regnes som en del av ”Den nye verden” (i motsetning til europeiske vinland som Frankrike og Italia) kan man diskutere om dette egentlig er en korrekt betegnelse.

Under apartheidregimet sørget handelsboikotten av Sør-Afrika for at det ble solgt lite sørafrikansk vin utenfor landets grenser, men i dag er sørafrikansk vinindustri i full blomst.

I tillegg til at Darling-området i Sør-Afrika er velrenommert for å ha perfekte forhold for vinproduksjon, er stedet også kjent for sine mange ville blomster og gylne hvetemarker. I sentrum av Darling får man gjerne følelsen av å ha dratt tilbake i tid. Her kan man se små flokker med gjess vralte rundt og hester med ryttere rase forbi i full galopp, og den lille byens viktorianske hus og eldgamle trær skaper en helt spesiell stemning.

Prisvinnende og bærekraftige viner

Tukulu Chenin Blanc Fairtrade 2012.

I 2009 ble Tukulu Fairtrade-sertifisert som følge av deres fokus på bærekraftighet og økonomisk selvforsyning, blant annet ved at 15 prosent av vingården Papkuilsfontein eies av en stiftelse som representerer arbeiderne på gården og andre i lokalsamfunnet. I tillegg er 36 prosent av vingården eid av BEE-selskapet Leopont 98 Properties, som drives av svarte entreprenører. BEE (Black Economic Empowerment) skal bidra til å fremme bredere eierskap av vinmarker og økt kunnskap i sørafrikansk vinindustri, som fortsatt – etter snart to tiår med demokrati – i all hovedsak er eid av hvite mennesker. På sikt er det meningen at hele Papkuilsfontein skal eies av svarte.

Da Papkuilsfontein ble etablert i 1998 involverte man første gang svarte forretningsfolk i sørafrikansk vinproduksjon, og i 2001 ansatte Tukulu Sør-Afrikas første svarte vinmaker. Den første Tukulu-vinen ble lansert for 14 år siden, og vinene i Tukulu-sortimentet har siden den gang vunnet en rekke priser og fått mye positiv oppmerksomhet, både lokalt og internasjonalt.

Til sommerens mat

Vinen passer perfekt til det meste av sommerens matretter, deriblant fisk og skalldyr som reker og sjøkreps, salater og grillmat – uansett om du legger fisk, grønnsaker, kylling eller svinekoteletter på grillen. Tukulu Chenin Blanc Fairtrade går også svært godt til fløtebaserte matretter, røkt laks og milde oster, og har i tillegg nok friskhet, fruktighet og lengde til å balansere krydret thaimat og andre asiatiske matretter. I tillegg fungerer den selvsagt ypperlig på egenhånd.

Les smaksnotatet i neste nummer av Horeca.

Tukulu Chenin Blanc Fairtrade 2012

Land/distrikt: Sør-Afrika/Coastal Region - Darling

Druer: Chenin Blanc (100 %)

Alkohol: 12,4 %

Pris: 250 kroner (200 cl, Vinmonopolet)

Norsk importør: Excellars

Powered by Labrador CMS