Jeio Prosecco

Raske bobler

Det raskest voksende produktet på polet akkurat nå er Prosecco. I løpet av 2012 har norske vindrikkere gjennom vinmonopolet kjøpt mer musserende vin enn noen gang før. Salgstallene fra polet for 2012 viser en vekst i desember på nesten to prosent for musserende vin.

Publisert

Ikke noe å ta seiersskål for kanskje. Det er veksten på nær 13 prosent for året under ett som viser at bobler er mer enn bare festdrikk. En forklaring er et skift i våre drikkevaner der vi går fra «tungt til lett» og fra rødt til hvitt. Økningen i salget av musserende vin er generell men både fransk Cremant, spansk Cava og ikke minst Champagne må se seg forbigått av italiensk Prosecco.

Uhøytidelig Prosecco

Hva er så grunnen til at Prosecco selger så bra i Norge? Prosecco er musserende vin laget i tråd med den italienske livsstilen mange av oss drømmer om: Det uhøytidelig, enkle og inkluderende livet rundt familie og venner. Vinen sammenlignes ofte med Champagne, men de to vinene er på mange måter rake motsetninger. Der Prosecco er uformelt, tilgjengelig, lettdrikkelig og rimelig er Champagne høytidelig, surt og dyrt.

Mange synes champagne smaker litt surt, og det er fordi den har veldig mye syre. Prosecco har det lille anstrøket av sødme som gjør den enkel å drikke, den er ukomplisert og leskende. Når en flaske prosecco kommer på bordet, er det god smak og sosialt samvær som står i sentrum, når Champagne tas frem blir det alt for ofte gjort et nummer av å vise seg frem. Prosecco er sosialt og moro.

Håndverk eller fabrikk?

Prosecco er virkelig i vinden for tiden. Den er for lengst omfavnet av trendsettere og innovatører og folk flest er i full gang med å oppdage vinens sjarme. Markedet for Prosecco er så langt dominert av et par store cooperativer og vinfabrikanter. Dette er vel og bra, men nå forventer kundene mer enn masseprodusert supermarkedsvin. Forbrukerne vil ha god kvalitet til fornuftig pris, gjerne fra en liten familie som utøver tradisjonelt håndverk. Jeio Prosecco kommer fra nettopp en slik vinprodusent.

Bak Jeio står familien Bisol som har laget musserende vin siden midten av 1500-tallet. Etter andre verdenskrig overlot eieren, Desidero, eller nettopp Jeio, som han ble kalt av sin kone, driften til sine fire sønner. Etter at de overtok, moderniserte de driften og førte denne prestisjevinen et hakk lenger.

Et samvittighetsfullt håndverk, miljøvennlig drift, lave avlinger per vinstokk og nøye utvelgelse av druene har gjort at de har opplevd sterk vekst de senere årene. Folk setter pris på kvalitet og individualitet. Vin som virkelig smaker hvor det kommer fra. Bisol har gjennom alle år vært pionerer for Prosecco. Takket være dette kan de nå introdusere Jeio Prosecco DOC Brut, deres mest tilgjengelige kvalitetsprosecco til norske polkunder.

Gode proseccoøyeblikk

Det spørsmålet norske polkunder oftest stiller når de er på polet er «hva passer vinen til?» eller «hvilken vin serverer jeg til maten?». God Prosecco generelt, og det gjelder også Jeio, er snill, fruktig og har moderat med syre. Den er lett å like, og den passer dermed til enkle

retter som spekemat, ost, tapas og kylling. På grunn av den lille sødmen og fruktigheten går den godt til matvarer som ellers er vanskelig å kombinere med vin, som salat, tomat og grønnsaker.

Prosecco skaper god steming rundt bordet: Lørdagsbrunch med god mat og deilige bobler. Dekk opp med Jeio Prosecco og blomster midt i uken. Hvorfor ikke servere bursdagsfrokost på sengen, eller levere en overraskelse på kontoret i forbindelse med morsdag og

Valentine? Skap dine egne, gode proseccoøyeblikk.

Jeio Prosecco

Smaksnotat: Lys gylgrønn farge, Fruktig aromabilde av blomster, sitrus og pære. Avdempet syrlighet med små bobler og fruktig epleettersmak. Noe mineralsk. Publikumsvinner og prisgunstig. Terningkast 5, 86 poeng (Svein Lindin)

Drue: Glera (100 %)

Pris: 120 kroner (Vinmonopolet)

Importør: Autentico AS

Pressemelding

Powered by Labrador CMS