Figgjo Sans smal Foto Marte Garmann
Figgjo Sans smal Foto Marte Garmann

Porselenet som endrer smaken

Kan formen på porselenet vi spiser fra påvirke hvordan maten smaker? Den norske porselensprodusenten Figgjo mener at den kan det, og lanserer nå tre små produkter som skal bevise det.

Publisert Sist oppdatert

– Én skal treffe det salte og søte punktet på tunga, en skal treffe det sure, og én skal treffe alle punktene på tunga samtidig. Meningen er at skålene skal kunne forsterke eller endre opplevelsen av smak, sier produktutviklingssjef Constance Gaard Kristiansen om nyheten Figgjo Sans.

Figgjo Sans er designet av den norske duoen Marte Frøystad og Runa Klock. (Foto: Øystein Klock)

Inspirert av østers

Figgjo Sans er designet av den norske duoen Marte Frøystad og Runa Klock som undret seg over at det fantes få alternativer til tradisjonelt bestikk og spisepinner

Figgjo Sans - bølget. (Foto: Marte Garmann)

– Vi begynte med å spørre oss selv om det vi spiser med og fra påvirker opplevelsen av maten. Svaret er selvfølgelig ja! Vi ønsket å lage noe man kan holde og spise direkte fra, og fant vår inspirasjon i formen og størrelsen til østers. Men hva skjer når objektet møter munnen? Vi visste at vinglass er formet for å forsterke ulike smaker i vinen ved å rette den til forskjellige deler av tungen, så vi begynte å eksperimentere og se om vi kunne oppnå det samme med mat, sier Runa Klock.

Ramsvik med

Figgjo Sans - vid. (Foto: Marte Garmann)

Designerne prøvde seg fram sammen med en av Norges mest anerkjente kokker, kokkelandslagets Even Ramsvik fra restaurant Ylajali og kom etter hvert fram til tre ulike former.

Den smale treffer tungespissen der de søte og salte sonene sitter, og forsterker søt smak. Én er mer åpen og balansert, og den siste styrer innholdet til sidene av tungen, der den sure smaken forsterkes.

Kan gi forskerne svar

– Det har de senere år blitt diskutert om tungekartet er myte eller realitet, sier produktutviklingssjef Constance Kristiansen i Figgjo.

Kanskje kan Figgjo Sans gi forskerne et endelig svar.

Pressemelding