Pinnevin Riserva stemningsbilde

Pinnevin Riserva er tilbake

Zaccagnini Riserva 2009 ble en suksess høsten 2012 og ble raskt utsolgt. Nå kommer en ny årgang, men det blir ikke noe mer vin denne gangen heller.  Det er nemlig laget bare et fat på 5000 liter av Montepulciano d’Abruzzo Riserva 2010 og slik vil det fortsette i overskuelig fremtid.

Publisert

Montepulciano d’Abruzzo kjennetegnes ved sine bjørnebærfruktige, myke og «snille» viner. Gjennom det siste tiåret har vinstilen blitt blant de mest populære på det norske markedet. Når vi nå snakker om en Riserva kan vi imidlertid forvente noe mer.

Riserva

Ordet Riserva har ikke en uensartet betydning, og i Italia er ikke Riserva lovbeskyttet som i Spania. Men, det forhindrer jo ikke kreative Italienere fra å ta initiativer. Det vi her snakker om er en vin som er laget av bedre og mer modne druer og vinen har fått modne lenger før salg, i tråd med de ekte riserva-tradisjonene.

Druene kommer fra produsentens beste vinmark, San Clemente, og modningen av den ferdige vinen er omtrent to år lengre enn for den ordinære vinen. Resultatet er en vin som er mer konsentrert, med større kompleksitet og med bedre forutsetninger for fortsatt lagring og utvikling.

Tilbake til fortiden

Vinmakere ønsker stort sett å gi de beste druene den beste behandlingen slik at den ferdige vinen blir så god som mulig, aller helst imponerende. Den beste praksisen fra de bestevinområdene blir villig implementert og det ryddes plass i vinkjelleren til nye, franske barriques, gjær som fremhever enkeltaromaer og enzymer som gir dypere farge. Den resulterende vinen blir såkalt moderne og imponerende.

Også Zaccagnini har en vin laget etter lignende oppskrift, men de savnet en klassisk, elegant og mer autentisk rødvin for de bedre anledninger. De fant ut at det var på tide å gå to skritt tilbake og lage en toppvin på den tradisjonelle måten. De opplevde den nye vinen som en åpenbaring fordi den passet på en helt annen måte med deres italienske favorittretter enn vinen laget i den mer konstruerte og voldsomme, internasjonale stilen.

Motepulciano d’Abruzzo Riserva 2010, Cantina Zaccagnini

Smaksnotat: Les smaksnotat i magasinutgaven av Horeca

Land/distrikt: Italia/Abruzzo

Produsent: Ciccio Zaccagnini

Druer: Montepulciano (100 %)

Alkohol: 14 %

Passer til: God konsentrasjon og fast struktur gjør at den går godt sammen med de fleste kjøttretter av lam, okse og svin. Prøv den også til faste smaksrike oster. Serveres best ved rundt 15-17˚C.

Fakta: Vinen er gjæret og lagret 30 måneder i en spesiallaget 5000 liters tine (stort, stående fat) av fransk eik. Etter tapping har vinen fått roe seg på flaske i 4 måneder. Drikkeklar, men kan lagres i 5 år.

Pris: 180 kroner

Importør: Autentico

Powered by Labrador CMS