Arne Brimi tilbereder grøt2

Markér grøtdagen med grøttapas

23. oktober hedrer vi Norges eldste varmrett, grøten. Fjordland og Arne Brimi dekker festbordet, serverer grøttapas og feirer den populære grøten.

Publisert

Onsdag 23. oktober feirer vi grøtdagen for 24. gang. Våre forfedre benket seg foran grautfatet flere ganger om dagen. Nå er grøten igjen blitt mektig populær. På grøtbarer og trendy restauranter rundt om i verden kan grøt nytes i utallige varianter og med spennende tilbehør.

Fjordland og Arne Brimi er sant

Spesielt byggrynsgrøten har fått sin renessanse, godt hjulpet av Arne Brimis og Fjordlands ferdige byggrynsgrøt.

– Bygg er nå i ferd med å erobre tilbake den posisjonen den hadde tidligere, tror Arne Brimi. Det spises nå over fem ganger mer Fjordland byggrynsgrøt enn forventet. Arne Brimis og Fjordlands byggrynsgrøt kom på markedet i februar i år.

Bygg

Arne Brimi er blant de som har holdt byggen kjær gjennom mange år. Da er det bygg fra Skjåk som gjelder, malt på tradisjonsrike Ofossen Mølle, som ble etablert i 1865. Denne byggen er nemlig både spesielt næringsrik og har en sødmefylt smak. Med byggrynsgrøt som base kan du enkelt trylle frem de deiligste retter. Ved å variere med tilbehøret skapes helt ulike smaksopplevelser.

– Det er mange ting som kan brukes som tilbehør, men det må være enkelt og ekte som grauten, sier Brimi bestemt.

Tapas med grøt

Når grøtdagen skal feires, foreslår Arne Brimi å gjøre det med grøttapas. Tapas er fest. Og det gjør det mulig å nyte grøten sammen med mange spennende og forskjellige smaker. Arne Brimi bruker gjerne sin egen byggrynsgrøt.

– Dekk et festbord med skåler med forskjellig salt og søtt tilbehør og la alle plukke og mikse det de liker aller best, er tipset fra Arne Brimi, som også understreker at «mange blir forbauset når de opplever hvor forskjellig grøten smaker avhengig av det tilbehøret de velger.

– Nå er for eksempel Gravensteinepler på sitt beste og enda bedre blir de hvis du skreller og deler de opp i biter og steiker de knapt møre med litt smør i pannen, tipser Arne Brimi.

Tilbehør til grøten

Med inspirasjon fra grøtbarer og restauranter rundt i verden, noen tips fra Arne Brimi selv og kokkene i Fjordland smaker følgende fortreffelig som tilbehør til byggrynsgrøten;

Spekemat

Gulost

Vårløk

Tørkede bær (for eksempel aprikos, solbær)

Friske bær (for eksempel bringebær og blåbær)

Eplemos

Plommekompott

Nøtter (for eksempel mandler, hasselnøtter og valnøtter)

Yoghurt naturell

Kesam

Nyr

Kefir

Eple i terninger

Kanel

Honning

Karamellsaus

Grøtbar i København

På verdens første grøtbar, Grød i København, er for eksempel grøt med eple, mandelflak og karamellsaus en bestselger.

a Fjordlands byggrynsgrøt ble tildelt Spesialitetsmerke på restaurant Smalhans, var skinke- og osteskålene blant tilbehøret som fort ble tømt.

Pressemelding

Powered by Labrador CMS