Dansukker Rabarbracurd

Lek med sommerens smaker

Sommermånedene er en perfekt anledning til å benytte seg av skogens og hagens skatter. Hvorfor ikke gi den norske sommeren et internasjonaltpreg i år?

Publisert

Med naturens spiskammer, og med utgangspunkt i smaker som rabarbra og blåbær, er det lett å våge eksperimentere. By på is blandet med sur rabarbracurd i solen. Overrask store og små med kaffe og blåbærpai på pinne i hagen eller bakgården. Avslutt middagsselskapet med en engelsk ”bær-fool” på verandaen. Det er klart for varmere tider med familie og venner.

Syltesukker og Demerarasukker er bare noen av Dansukkers produkter som hjelper til med å løfte og bevare sommerens smaker. Nedenfor finner du noen inspirerende oppskrifter.

Rabarbracurd ca ½ liter

500 g rabarbra

1 ½ dl vann

2 ½ dl Syltesukker

2 krm kardemomme

2 egg

50 g mykt usaltet smør

Fremgangsmåte: Skyll rabarbraen, og kutt den i små biter. Kok rabarbraen til den er most. Visp eggene lett, og rør dem inn i mosen. Press mosen gjennom en sil og ned i en ren gryte. Tilsett syltesukker og kardemomme, og kok under omrøring i 2–3 minutter. Ta kasserollen fra platen, og tilsett smøret. Sett kasserollen i en bolle med kaldt vann, og visp med elektrisk visp til curden er helt avkjølt. Hell over på rene glass. Sett på lokk. Oppbevares i kjøleskap.

Små blåbærpaier på pinne – "pai-pops" 10 stk.

100 g smør eller margarin

2 ½ dl hvetemel

2 ss Melis

2 ss vann

Fyll

100 g blåbær

¼ dl finhakket mynte

½ dl Brun Farin

Pensling

1 eggehvite

1 dl Demerarasukker

1 dl hakkede mandler eller andre nøtter (kan sløyfes)

Grillpinner av tre

Fremgangsmåte: Bland sammen ingrediensene til deigen, og legg deigen i en plastpose. La den hvile i kjøleskapet i minst 30 minutter. Bland sammen bær, mynte og brunt sukker i en bolle.

Kjevl ut deigen på melet bakebord, og trykk ut 20 sirkler, 8–10 cm i diameter, med en form eller et glass. Fordel blåbærfyllet på halvparten av sirklene. Pensle kanten med eggehvite, og legg på de andre deigsirklene. Trykk ned kanten med en gaffel. Pensle paiene med eggehvite, og strø på rørsukker.

Stekes midt i ovnen ved 200 °C i ca. 15 minutter. Stikk en grillpinne i hver pai når de tas ut av ovnen. Avkjøles litt før de serveres.

Server eventuelt vaniljesaus til som paiene kan dyppes i

Bær-fool 4 porsjoner

250 g bær etter eget valg

1 dl Melis

1 ts Vaniljesukker Fairtrade

Saften av ½ sitron

2 dl kremfløte

1–1 ½ dl knuste mandelkjeks

Sitronmelisse

Fremgangsmåte: Mos bærene, og bland dem med melis, vaniljesukker og sitronsaft. Visp fløten stiv, og bland i bærmosen. Ha over i skåler, og sett i kjøleskap i minst 1 time. Strø over den knuste kjeksen, og pynt med sitronmelisse.

Måltidsdrikk ca 1 liter

500 g blåbær

1 liter vann

5 kvister rosmarin

Saften av 1 sitron

2 dl Sukker

Fremgangsmåte: Ha alle ingrediensene utenom sukkeret i en gryte, og kok i 10 minutter. Ha over i en sil, og la renne av i 15 minutter. Hell tilbake saften i rengjort gryte, og tilsett sukkeret. Kok opp. Skum godt av. Hell over på varme, grundig rengjorte flasker. Sett på lokk. Oppbevar i kjøleskap eller frys ned. Drikken spes med vann til ønsket styrke.

Pressemelding

Powered by Labrador CMS