Stortingsvin stor

Hvilken politisk vin vinner?

Det er duket for valgkamp på en ny arena når de to vinene Løvebakkens rødgrønne og Løvebakkens blåblå lanseres på Vinmonopolet. Innholdet i de to flaskene er nøyaktig det samme, en Bordeaux 2010, og vinene er også de første i Norge med alkoholadvarsel på etiketten. Salget skal overvåkes utover våren og sommeren, og det vil komme rapporter om hvilken av vinene som til enhver tid ligger an til å "vinne valget".

Publisert

Hvilken vin velger du?

Noen måneder før det kommende stortingsvalget 9. september får politikerne på tinget sine egne viner – Løvebakkens rødgrønne og Løvebakkens blåblå – med andre ord, én til hvert regjeringsalternativ.

Første vin med alkoadvarsel

Det er ingen politiske budskap på etikettene, men det hindrer likevel ikke vinene fra å være revolusjonerende. Løvebakken-vinene er Norges første med alkoholadvarsler på baketiketten, og de lyder som følger:

”Vin er sterkt avhengighetsskapende og kan ved overdrevent inntak føre til alvorlige og permanente helseskader.”

”Viktige avgjørelser bør både i forkant og etterkant av stortingsvalget tas i edru tilstand.”

Sette søkelys på overdrevent inntak

<em>Løvebakkens rødgrønne</em> og <em>Løvebakkens blåblå</em>.

– Vi håper og tror at både myndigheter og forbrukere vil ønske dette tiltaket hjertelig velkommen. Det føles riktig at vi som norsk vinimportør setter søkelys på at overdrevent inntak av alkohol kan ha negative konsekvenser, og at vi ikke bare snakker om de positive sidene ved det å nyte vin. Løvebakken-vinene var ideelle å starte med – i forbindelse med det kommende stortingsvalget i høst settes nå alkoholpolitiske spørsmål på agendaen, og hva passer vel bedre til å ha alkoholadvarsel på baketiketten enn et produkt som har det norske Stortinget på frontetiketten, sier Geir Eikeland, som er gründer og daglig leder i Excellars.

Viser skatter og avgifter

Hvis du tar en nærmere titt på frontetiketten vil du se at det er lagt inn en rekke fornavn i bakgrunnen. Disse navnene er selvsagt ikke vilkårlige – navnene på Løvebakkens rødgrønne tilhører stortingsrepresentantene fra den rødgrønne fløyen, mens det tilsvarende er gjort på Løvebakkens blåblå.

På baketiketten av vinene er det også lagt inn en stripe med teksten ”Vinen under dette nivået representerer skatter og avgifter”, som er plassert nøyaktig der den er på grunnlag av presise utregninger. På Løvebakken-vinene tilsvarer 30 prosent av innholdet det som totalt går til alle ledd i prosessen som fører frem til at forbrukerne til slutt kan kjøpe vinen på sitt lokale Vinmonopol, som produsent, importør og logistikkvirksomhet, mens den norske stat sitter igjen med de resterende 70 prosentene.

Ønsket å vise avgiftene

– Dette har vi ikke gjort for å vise tilhørighet til eller ta avstand fra én av de to fløyene, selv om dette nivået kanskje kunne ha vært både lavere og høyere om den ene eller den andre hadde fått bestemme. Vi synes bare at det er interessant å tydeliggjøre hva som ligger i produsent- og importørleddet, og hvor stor den totale pengestrømmen til staten er, forteller Geir Eikeland.

Selv om vinene ikke har noe politisk budskap i seg selv håper Excellars at de vil bidra til å rette fokus mot det forestående stortingsvalget og viktigheten av at så mange som mulig bruker stemmeretten sin – uavhengig av hvilken fløy man velger å gi den til.

Eksepsjonell vin til eksepsjonell pris

Vinimportøren forventer også gode tilbakemeldinger på selve vinen. Innholdet i de to flaskene er helt identisk – men på ingen måte kjedelig. Her finner vi intet mindre enn en Bordeaux fra den allerede legendariske 2010-årgangen, som kanskje er den beste på flere tiår.

Vinen kommer fra Château Marquet la Paillerie, som ligger i den lille byen Blaye i Côtes de Bordeaux. Her er det mye sol og perfekt jordsmonn for vindyrking, og det har gjort distriktet kjent for å produsere viner med høy kvalitet og god verdi for pengene. Vekstsesongen i 2010 var ypperlig, og druene kunne høstes sunne og perfekt modne. Årgangen har derfor fått en svært god struktur med myke, modne tanniner og et fremragende lagringspotensiale.

God modenhet

– Det å selge en Bordeaux fra 2010-årgangen med en slik kvalitet til en pris på 130 kroner er rett og slett eksepsjonelt, helt uavhengig av hva som står på etiketten. Vinene er først og fremst et morsomt prosjekt, men det er selvsagt også viktig for oss å være ærlige og selge vin med høy kvalitet. Løvebakken-flaskene inneholder derfor en typeriktig og klassisk Bordeaux med god fylde og mye frukt. Og selv om vinen bare har fått tre år på baken har den oppnådd god modenhet, sier Eikeland.

Løvebakken passer til kraftig rødt kjøtt som okse, lam og vilt, ikke minst hvis det har vært en tur innom grillen, men den går også veldig fint til lettere kjøtt som svin eller kylling, samt til ostefatet.

Hvem vinner?

Med sin myke og fruktige stil er Løvebakken også herlig å drikke uten mat, for eksempel i selskap av en interessant TV-debatt eller en heftig politisk diskusjon i lystige venners lag!! Enkelte vil kanskje også hevde at den blåblå varianten har et snev av nye ideer og bedre løsninger, mens andre muligens vil føle at den rødgrønne har et lett preg av trygghet, rettferdighet og tradisjonelle verdier...

Excellars kommer til å overvåke salget av de to vinene utover våren og sommeren, og vil følge opp med rapporter om hvilken av vinene som til enhver tid ligger an til å ”vinne valget”, både på landsbasis og landsdelsnivå, på nettstedet www.løvebakken.info.

Løvebakkens rødgrønne og Løvebakkens blåblå

Smaksnotat: Les smaksnotatet i Horeca nummer 4 2013

Land/distrikt: Frankrike/Côtes de Bordeaux

Druer: Merlot (90 %) og Cabernet Sauvignon (10 %)

Alkoholinnhold: 14 %

Pris: 130 kroner

Norsk importør: Excellars

Pressemelding

"
Powered by Labrador CMS