Beito Ysteri Lagra stølsost Trond Wahlstrøm

Håndlaget stølsost fra Valdres – en smakverdighet

Lagra Stølsost fra Norges første opplevelsesysteri på Beitostølen har en unik smak og er tildelt Spesialitetsmerke.

Publisert

Trond Wahlstrøm i Beito Ysteri med Lagra Stølsost.

– Høyfjellsmelk fra 1100 meter over havet er ikke dagligdags i norsk osteproduksjon. Men på Beito ysteri er det nettopp denne stølsmelka fra Valdres de bruker fra juli til september, som ypperlig råvare for en ost som så lagres mellom 6 og 14 måneder, sier administrerende direktør Nina Sundqvist i Matmerk, og fortsetter:

Trond Wahlstrøm med osten. (Foto: Morten Holt)

– Den unike smaken kombinert med ysterihåndverk i toppklasse, gir oss en ost som er smakverdig nok og oppfyller kriteriene for å kunne bære Spesialitetsmerket,

Åpnet opplevelsesysteri

Stølsosten fra Beito Ysteri fikk Spesialitetsmerket for unik smak 21.juni, samme dag som opplevelsesysteriet åpnet. Her kan forbrukeren selv se hvordan osteproduksjonen foregår.

Osten til Beito Ysteri får du blant annet kjøpt på i butikken Smak fra Valdres i Mathallen i Oslo, på Centra og Ultra.

Lagra Stølsost

Illustrasjonsfoto: Morten Holt

* Lagra Stølsost blir produsert av melk fra kyr som har beitet på støler rundt Vinsteren i Valdres. Melken kan spores tilbake til gården og stølen den kommer fra.

* Osten produseres kun perioden juli - september, når stølsmelk fra lokalområdet er tilgjengelig.

* Osten lages på Beito Ysteri sitt opplevelsesysteri på Beitostølen.

* Stølsost er en rund Gouda-variant og lages av pasteurisert melk. Osten lages som 10 kg hjul.

* Lagra Stølsost skal lagres minimum 6 måneder før salg. Maksimal lagringstid er 14 måneder.

* Lagra Stølsost har en balansert og rund smak med tydelig karakter.

Powered by Labrador CMS