Arne Brimi Ellen Fjordland

Grøt på menyen

Midt i en gryende grøttrend og økende popularitet for norske spesialiteter, har Arne Brimi og Fjordland utviklet Fjordland byggrynsgrøt med bygg fra Skjåk. Med utallige topping- og serveringsmuligheter passer den spesialitetsmerkede grøten til de fleste av dagens måltider.

Publisert

Kokk Arne Brimi tilbereder grøt.

Grøt omtales som den nye in-maten, og dukker opp på stadig flere menyer verden over. Internasjonalt serveres grøt som alt fra gourmetmat på restauranter til takeaway.

Internasjonal trend

I New York finnes det mat-nettsteder med anbefalinger til New Yorks beste grøtmenyer. Danmark var først ute med egen grøtbar da Lasse Skjønning Andersen etablerte Groed for halvannet år siden.

I Fjordland tas grøttrenden på alvor og en ny grøt, laget på selve urkornet bygg, er satt på menyen.

Spesialitet-anerkjennelse

Arne Brimi og kategorisjef grøt i Fjordland, Ellen Molstad Dale.

Fjordland byggrynsgrøt ble nylig hedret med Spesialitet-anerkjennelse for sine unike smakskvaliteter og den spennende kulturhistorien bak.

Bygg, og spesielt bygg fra Skjåk, er en helt unik råvare med høy næringsverdi og med en spesielt mild og sødmefylt egensmak, mener Arne Brimi.

– Det er en stor glede å innlemme Fjordlands byggrynsgrøt blant de unike og norske smaksopplevelsene merket Spesialitet står for, sier administrerende direktør Nina Sundqvist i Matmerk som forvalter merket.

Et uavhengig fagutvalg begrunnet tildelingen med følgende: «Grøten har imponert med både god smak, deilig konsistens og variasjonsmuligheter. Den sterke tilknytningen grynet har til Skjåk og hvor langt tilbake i historien bygget befester seg der er helt utenom det vanlige. Både råvarer, foredlingsprosessen og historien bak er helt unik».

Utallige serveringsmuligheter

Da kokkene på restaurant Smalhans serverte byggrynsgrøten i forbindelse med utdelingen av Spesialitets-anerkjennelsen, ble den først servert med salt tilbehør som skinke, bacon og ost.

Deretter ble byggrynsgrøten servert med både frisk og tørket frukt og bær, nøtter og frø. De mange serveringsmulighetene gjør at grøten kan passe til omtrent alle dagens måltider.

Arne Brimi og Fjordland

Byggåker i Ottadalen, der Skjåkgrynet kommer fra. (Kilde: Ofossen Mølle).

Den nye byggrynsgrøten er resultatet av et samarbeid mellom Arne Brimi og Fjordland.

Brimi har hatt et nært forhold til bygg fra Skjåk i over 30 år, og han bruker det nesten daglig i en eller annen form.

– Bygg, og spesielt bygg fra Skjåk, er en helt unik råvare med høy næringsverdi og med en spesielt mild og sødmefylt egensmak, mener Arne Brimi.

Skjåkgryn

Byggen males hos den lokale Ofossen Mølle. Her har det vært sammenhengende møllevirksomhet bygget på de opprinnelige og tradisjonelle produksjonsmetodene siden 1865. Det er de spesielle dyrkingsforholdene i Skjåk, med lite nedbør og vann fra breer og fjell som gir byggen fra Skjåk de unike kvalitetene.

Skjåkgryn inneholder cirka 80 prosent av selve kornet, nesten det dobbelte av det som er vanlig. Det er den høye utmalingsgraden som er årsaken til at mer av næringsstoffene bevares i grynet. Skjåkgryn er en god kilde til protein, som er viktig for benhelse og for vedlikehold av muskelmasse, og en god kilde til fiber. I byggrynsgrøten får du i deg om lag 1/5 av anbefalt daglig inntak av fiber. Skjåkgryn er og en fin kilde til beta-glukaner som er positivt for kolesterolnivået.

Salgsrekord

Byggrynsgrøten har vært tilgjengelig i dagligvarehandelen siden februar. Salget har slått alle rekorder, og det spises hele tre ganger mer byggrynsgrøt enn forventet. I tråd med grøttrenden opplever også Fjordland en voldsom økning på alle grøtvariantene.

– I 2012 ble det spist hele 13 millioner porsjoner Fjordlandgrøt. Grøtsalget økte med 20 prosent i 2012, og veksten har fortsatt med uforminsket styrke med hele 28 prosent verdivekst hittil i år, sier Espen Myhre, salgssjef i Fjordland.

Byggrynsgrøt

Spesialitet-merket

Leveres i poser 2X4kg

Består av kun naturlige råvarer; byggryn fra Skjåk, melk, litt salt

Serveringstips

"

Grøt servert med blåbær og bringebær. (Foto: Fjordland)

Server grøten med friske bær, for eksempel bringebær og blåbær

Strø sukker og kanel over grøten

Server med rosiner og nøtter

Server med syltetøy eller rørte bær

Server med smørøye

Server med salt tilbehør som bacon og spekemat

Grøten smaker nydelig naturell, helt uten noe på

Pressemelding

Powered by Labrador CMS