Palmer Champagne fårikål

Champagne til hverdags

Vi skåler gjerne med franske luksusbobler når noe skal gjøres stas på, men champagne er også en ­ypperlig matvin som takler det meste, ikke minst den fete norske husmannskosten som hører høsten til. Champagne og fårikål er blant annet en god match.

Publisert

Champagne er uten tvil verdens mest berømte ­musserende vin, og har en unik posisjon både hva gjelder historie og ­kvalitet. Champagne er laget på såkalt tradisjonell metode ved å ­gjennomgå en annengangsgjæring på flaske. Dette gir naturlige, små bobler i vinen og den får en et ettertraktet bakstpreg når den lagres lenge nok i kontakt med bunnfallet.

Kumle og fårikål

Man sier gjerne at champagne passer til alt, og det er sannelig ikke langt fra sannheten. Champagne er perfekt til alt fra sarte sjømatsmaker til fet ultranorsk husmannskost som for eksempel kumlegryter, lapskaus og fårikål.

Jo da, det er forholdsvis ­kostbare dråper å velge til hverdagsmaten, men det er vel anvendte penger, og champagne smaker like godt på en tirsdag som en torsdag.

Syren bidrar

Det som gjør champagne så velegnet til fet mat er både boblene og den formidable syren som begge er med på å rense godt opp i munnen. Er maten fet og kraftig kan vinen med fordel være dominert av røde druer. De aller fleste champagner har i tillegg en viss restsødme i form av «dosage», en sukkerholdig vin som tilsettes champagne like før den korkes. Retter som fårikål og kumle har en lett kandisert sødme som vil treffe denne ­sødmen i champagne. En moden champagne med en viss sødme og høy syre er derfor å foretrekke i kombinasjon med norsk ­husmannskost.

Pinot Noir og Chardonnay

Druene Pinot Noir fra Verzenay og Mailly og Chardonnay fra Sézanne utgjør blenden i Champagne Palmer Brut Réserve. ­Kooperativet Champagne Palmer & Co ble startet av syv lokale vinbønder i Avize i 1947.

Kooperativet vokste raskt og et drøyt tiår ­senere flyttet de inn i større lokaler i Reims, hvor de fortsatt ­holder til. I dag har de hele 365 hektar vinmark, 180 av disse vin­markene er cru-vinmarker. De har gjennom tidene blitt anerkjent for å være en av ­produsentene som gir mest ­valuta for pengene i Champagne. Druene høstes for hånd og ­transporteres til produksjonsanlegget før de presses med en ­Coquard-presse.

Champagne Palmer Brut Réserve

Smaksnotat: Les smaksnotat i den neste magasinutgaven av Horeca

Land/distrikt: Frankrike/Champagne.

Druer: Pinot Noir og Chardonnay

Pris: 270 kroner (Vinmonopolet)

Importør: Palmer

"
Powered by Labrador CMS