Ardbeg Foto Daniel Philipson2

Ardbog fra Ardbeg

Denne sommeren er Ardbog, årets limited edition-whisky fra Ardbeg, lansert i Norge. Navnet Ardbog henspeiler på de berømte torvmyrene på øya, som har en avgjørende rolle i fremstillingen av whiskyen.

Publisert

Illustrasjonsfoto: Daniel Philipson

– De ulike elementene i Ardbog maner frem et inntrykk av de gamle, salte torvmyrene, kombinert med de klassiske undertonene Ardbeg er kjent for, som intens lær, fløtekaramell og røyk, sier Bill Lumsden, direktør for destillasjon og whiskyutvikling i Ardborg.

To ulike modninger

Ardbog etterfølger den kritikerroste Ardbeg Galileo, som ble kåret til «verdens beste Single Malt» på World Whisky Awards 2013. Ardbog har modnet i ti år på bourbonfat, laget av tradisjonell amerikansk eik og sjeldne spanske Manzanilla sherryfat. Dette gir Ardbog en utpreget salt tekstur, som ytterligere forsterker den salte smaken som preger whiskyen.

– I Ardbog har vi utviklet en ny smaksopplevelse, ved å kombinere to ulike modninger. Som med all Ardbeg handler det om å balansere mange smaker. Kontrasten mellom det salte og søte tydeliggjør Ardbeg posisjon som den mest komplekse av alle Islay malts whiskyer, sier Lumsden.

Røykfylt og kompleks

Torv har lenge vært brukt som brensel til å tørke bygg under maltingen. Torven gir whiskyen en særegen røykfylt aroma. I Ardbeg er det gjennomsnittlige fenolnivået av torv på hele 55 -57 ppm.

Det gjør Ardbeg til den mest torvpregede maltwhiskyen i Skottland. Den balanserer den røykfylt intensiteten med en spennende sødme, og resultatet er en maltwhisky med en unik kompleksitet.

Ardbeg

Foto: Daniel Philipson

Ardbeg er stolt av å være den «Ultimate Islay Malt Whisky.» Ardbeg ble etablert i 1815 og er kjent over hele verden som den mest torvpregete, røkte og mest komplekse av alle Islay maltwhiskyer. Til tross for røyken er Ardbeg kjent for sin delikate sødme, et fenomen som har blitt kjent som «torvparadokset.» Ardbeg har blitt kåret til «Scotch Whisky of the Year» tre år på rad, av Jim Murrays Whisky Bible. Den mottok prisene «Verdens beste Single Malt», «Best Islay Single Malt» og «Global Icon Visitor Centre manager of the Year» på verdens Whisky Awards 2013.

Importør: www.moet-hennessy.no

"
Powered by Labrador CMS