Liora Levi VÅR2

Anbefaler VÅR til sommermaten

Norskutviklede VÅR Fruktmost passer til lett sommermat og er et godt alternativ til hvitvin når fisk, reker og annen sjømat skal nytes, mener vinkelner Liora Levi og kokk Frode Laupsa.

Publisert

VÅR er et godt alternativ til hvitvin når fisk, reker og annen sjømat skal nytes, mener vinkelner Liora Levi.

– Deilig sommermat som fisk og reker nytes tradisjonelt sett med hvitvin. Men det er ikke alltid det passer å drikke vin eller annen alkoholholdig drikke. Men heldigvis finnes et godt alkoholfritt alternativ, nemlig VÅR Fruktmost. De ulike variantene er satt sammen og balansert for å matche ulike matretter, sier Liora Levi, norsk og nordisk vinkelnermester i 2013.

Hever smaksopplevelsen til sommermaten

Som vinkelner har Levi både utdannelse og lang erfaring i å analysere drikkevarer og finne kombinasjoner mellom mat og drikke.

– VÅR Fruktmost passer til lett sommermat og er et godt alternativ til vin – for dem som ønsker et alkoholfritt alternativ, sier vinkelnermester Liora Levi og kokk Frode Laupsa.

Under et arrangement hos Kulinarisk Akademi (KA) i Mathallen nylig viste de hvordan VÅR kan brukes til å heve smaksopplevelsen både til og i sommermaten.

Unikt produkt

Frode Laupsa laget fire ulike sommerretter, og viste hvordan riktig drikke skaper en fullverdig matopplevelse.

VÅR fruktmost er Sunnivas gourmetkonsept, og har vært på markedet i fem år. Produktet er unikt i både norsk og internasjonal sammenheng, fordi fruktmostene er spesielt utviklet til å passe sammen med mat.

Under arrangementet presenterte Levi og Laupsa de ulike VÅR-variantene sammen med fire ulike sommerretter, og viste hvordan riktig drikke skaper en fullverdig matopplevelse.

Et meget godt alternativ

VÅR har mange like egenskaper som vin, og passer blant annet til ost.

– VÅR er et innovativt, og etterlengtet, alternativ til alkohol. I dag er også flere opptatt av at mat og drikke skal være kortreist – og ikke minst sunt. Fruktmostserien har også et stort spenn mellom variantene, og tilbyr alt fra lette og lyse fruktmoster til mer kraftige og mørkere varianter, sier Liora Levi.

Programmet avsluttet med at bestyrer Øyvind Skogsholm Hansen fra Melkerampa presenterte et utvalg av lokale oster. Levi loste også alle gjennom en ostesmaking i kombinasjon med VÅR.

Fem varianter av VÅR.

En generasjon med fruktdyrking

På tilstelningen i Mathallen fortalte også fruktbonde Karl Erik Sylling om frukt- og bærdyrkingen i Lier og Omegn. Han leverer solbær og aronia til VÅR-serien, og etter å ha drevet gården i snart en generasjon, vet han at mange faktorer spiller inn på hvordan smakene utvikles.

– Området har lange tradisjoner for fruktdyrking som går helt tilbake til middelalderen. Dette er fordi området har et egnet klima og topografiske forhold som passer perfekt til dyrking av frukt og bær. Som med vin har jordsmonn og klimaforhold mye å si for smaksutviklingene i de ulike årgangene, forklarer Karl Erik Sylling.

Økende interesse for alkoholfrie alternativer

Merkevaresjef Hanne Viksmo Sværk sier at VÅR-serien har forandret måten vi tenker på alkoholfri drikke til maten.

Merkevaresjef Hanne Viksmo Sværk sier at VÅR-serien har forandret måten vi tenker på alkoholfri drikke til maten, og at vi ser en økende interesse for gode alkoholfrie alternativer til maten.

– VÅR har mange like egenskaper som vin. Drikkene utvikler seg positivt ved lagring. Med VÅR kan man faktisk snakke om årgangsfruktmost, hvilket er svært unikt, sier hun.

Bedre tilgjengelighet

I mai fikk FellesJuice AS inn den tredje av i alt fem VÅR-varianter på Vinmonopolet.

– Dette har tatt tid, men viser at det kan lønne seg med en stor dose tålmodighet. Nå er tilgjengeligheten mye større enn for bare halvannet år siden, og du trenger ikke bo i de største byene for å kunne få tak i gourmetmosten, forteller Viksmo Sværk.

Les mer i den siste utgaven av magasinet Horeca (nummer 4 2013)

Powered by Labrador CMS