Hvalkjøtt1

Norsk hvalkjøtt på sommermenyen

Myklebust Hvalprodukter fra Harøya i Møre og Romsdal har i samarbeid med Norgesgruppen/SPAR og Fursetgruppen utviklet et nytt konsept for å øke tilgjengeligheten av hvalkjøtt i dagligvare- og restaurantmarkedet – ”Kvalitetshval fra Norskehavet”.

Publisert

Kvalitetshval fra Norskehavet er fanget ved Svalbard, Bjørnøya og Jan Mayen av fangstskuta Kato i perioden mai til august.

Konseptet er tuftet på; bransjens strengeste kvalitetskrav fra fangstleddet til butikk for å sikre mørheten, økt tilgjengelighet gjennom ferdigpakkede ferskprodukter, nye produkter til hverdag og fest, samt trygghet for vellykkede måltider. Det siste oppnås ved et stort tilfang av oppskrifter i butikk og på nett.

Vågehval

– Vågehval, som er den hvalarten vi fanger i Norge, er et pattedyr som lever av plankton, krill og pelagiske fiskearter. For det norske kostholdet er den derfor en god kilde til de viktige Omega3-fettstoffene, sier Ole Mindor Myklebust fra Myklebust Hvalprodukter.

Tradisjonsrik næringsvei i Norge

Norge som en stor fiskerinasjon følger prinsippet om bærekraft, vitenskapelig basert kunnskap og retten til å høste av naturens overskudd. Det fanges innenfor veldig trygge bærekraftige rammer, med en bestand på 80 000 til 100 000 dyr, hvor årets kvote er 1286 dyr. Kvoten settes etter anbefaling fra den internasjonale hvalfangstkommisjonen (IWC).

Hvalfangst er en gammel tradisjonsrik næringsvei i Norge. Initiativet til Myklebust om å bringe nye hvalprodukter til bordet i norske hjem ledsages også av ambisjonen om å utnytte hele dyret.

Sammen med Møreforskning jobbes det for å utvinne olje og Omega3 i kapselform fra spekket. Eksporten er også i en tidlig fase med de første ordrene til det japanske sushimarkedet underveis.

– Et produkt å være stolte av

– Hvalkjøtt er fantastisk godt, velsmakende og sunt. Hvalkjøtt er faktisk et lite stykke norgeshistorie som vi kan være stolt av, og som det er viktig at nye generasjoner lærer å kjenne, konkluderte statssekretær Kristine Gramstad under presentasjonen av nettverksprosjektet "Fra fangst til bord".

Sommertid er hval på grillen

Norge er for øvrig verdens nest største eksportør av sjømat. Til tross for det ligger vi langt fra verdenstoppen i hvor mye sjømat vi spiser. Vi spiser for lite av verdens mest eksklusive råvare hevdes det fra flere kokkehold.

– Vi må sette det inn i hverdagssammenheng som wraps, kebab, gryte og wok, for ikke å glemme grillsesongen, mener Myklebust.

– Det finnes ikke mørere kjøtt, og fersksesongen må utnyttes. En hvalbiff på grillen er en fantastisk smak med en marin tone. Vår anbefaling er en kjernetemperatur på 42 grader som gir medium minus. 51 gir medium og med 57 grader blir resultatet gjennomstekt, sier Myklebust.

Se oppskrifter og bilder Myklebusthvalprodukter.no

"
Powered by Labrador CMS